Waar komt groene energie vandaan en wat zijn de voordelen?

Dit moet je weten over groene energie
Dit moet je weten over groene energie
15 april 2022 3 minuten 0 reacties

Wat is groene energie?

Groene energie is energie dat op een duurzame en milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Deze energie wordt opgewekt uit schone, onuitputtelijke bronnen. Groene energie wordt gemaakt uit waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Het gebruik van groene energie is enorm in opkomst. Dit betekent dat meer huishoudens deze duurzame keuze maken. Met oog op het klimaat en milieu is dit een belangrijke keuze.

De meeste huishoudens gebruiken op dit moment nog grijze stroom. Wat is het verschil tussen groene en grijze energie? Het verschil zit hem in de bron. Waar groene energie komt uit onuitputtelijke en schone bronnen, komt grijze energie uit fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool, maar ook kernenergie. Behalve dat deze bronnen opraken, is het ook nog eens zeer slecht voor het milieu. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij en dit is schadelijk voor mens en dier.

De voordelen van groene energie op een rij

Het opwekken en gebruik van groene energie gebeurt op tal van manieren. Bij sommige huishoudens zie je dit aan de zonnepanelen op het dak. Anderen zijn aangesloten bij een energieleveranciers die middels windmolens energie opwekken. Welke voordelen zitten er aan het gebruik van groene energie?

  • Schonere wereld: met het toepassen van groene energie maak je een duurzame keuze en help je mee met het verbeteren van het milieu.
  • Onafhankelijk: door duurzame energie ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen als olie, aardgas en kolen.
  • Zelf opwekken: het wordt steeds beter mogelijk om zelf je energie op te wekken. Het overschot lever je terug aan het net en wordt verrekend met je verbruik.
  • Gratis energie op lange termijn: met de investering in zonnepanelen kun je op den duur gratis energie opwekken, omdat de investering zich terugverdient.

Zo ontdek je of jouw huidige stroom groen is

Je hebt waarschijnlijk een contract bij een energieleverancier voor je gas en stroom. Het is altijd goed om te weten of jouw leverancier groene stroom levert. Dit kun je vrij eenvoudig opzoeken. Een energieleverancier is verplicht om aan te geven wat voor soort energie er wordt opgewekt. Dit kun je dan ook gemakkelijk lezen op de website. Je kunt ook naar onafhankelijke websites gaan om hier jouw energieleverancier te controleren. Je ziet dan meteen staan of je op dit moment groene stroom afneemt.

Welke energieleveranciers bieden groene energie aan?

Er zijn verschillende energieleveranciers op de markt. Maar welke bieden echt groene stroom aan? Hier vind je een overzicht van de verschillende energieleveranciers die werken aan de omslag naar duurzame energie. Dit doen ze door niet te investeren in kolencentrales en zelf windmolens te bouwen. Ook kopen ze windstroom in met langdurige contracten.

Volledig duurzaam Grotendeels duurzaam Niet duurzaam
Energie VanOns Energy Zero Oxxio
om | nieuwe energie Greenchoice WoonEnergie
Powerpeers HVC Energie Essent
Pure Energie EasyEnergy Clean Energy
Vrijopnaam Vandebron Innova Energie
  Eneco Fenor
  Budget Energie energiedirect.nl
  Vattenfall UnitedConsumers
  DELTA Qwint
  NLE Naked Energy

Overstappen naar een groene energieleverancier

Wil jij de overstap maken naar een groene energieleverancier? Dit behoort zeker tot je mogelijkheden. Er zijn twee manieren waarop dit mogelijk is:

  • Na contract overstappen: je hebt naar alle waarschijnlijkheid een contract bij je huidige energieleverancier. Je kunt ervoor kiezen om je contract af te laten lopen en dan een overstap te maken naar groene energie.
  • Direct overstappen: wil je niet langer wachten? Dan is het ook mogelijk om direct naar een nieuwe en groene energieleverancier over te stappen. Houd er wel rekening mee dat je dan vaak te maken krijgt met een boete voor tussentijds overstappen.

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers op de website: hier zie je de top 3 beste energieleveranciers van het moment. Je kunt ook zien hoeveel procent van de opgewekte energie groen is. Dit maakt het een stuk makkelijker om een goede keuze te maken. Kijk ook naar andere zaken, zoals de kosten, de voorwaarden en het type contract dat je kunt afsluiten!

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie