FAQ
Wat zijn de risico's van een dynamisch energiecontract?
Dynamische energiecontracten worden ook vaak flexibele contracten genoemd. Het gaat hier dus om het zelfde.
Dynamisch of flexibel contract?
Dynamisch of flexibel contract?
Wanneer jij als consument een energiecontract wilt afsluiten sta je voor de volgende keuze: vast, variabel of dynamisch. We kenden altijd de optie het vaste of variabele energiecontract: sluit je een contract af voor een bepaalde (vast) of onbepaalde (variabel) tijd. Daarnaast is er nog een relatief nieuwe en onbekende contractvorm, namelijk het dynamisch energiecontract. Op deze pagina helpen we je met jouw keuze door alle energiecontracten uit te leggen.
R
R
In dit artikel
Bij een vast contract maak je een overeenkomst met een energieleverancier voor een bepaalde looptijd. Hiermee zet je ook je energietarief voor die periode vast. Wanneer je deze afspraak hebt gemaakt heb je een vast tarief en betaal je een vast bedrag voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Je bent dus niet meer afhankelijk van prijsveranderingen, maar je daarentegen niet profiteren wanneer de prijzen dalen. Dit contract is voordelig wanneer de prijzen stijgen maar kan nadelig zijn bij een prijsdaling. Niemand weet van te voren hoe de prijsveranderingen zullen uitpakken, met een vast energiecontract koop je dus zekerheid. Als je het contract opzegt voor de afgesproken einddatum moet je opzegvergoeding aan de leverancier betalen. Het moment wanneer je het contract afsluit bepaalt hoe voordelig jouw keuze is.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dit te bereiken worden de opzegregels aangepast. Momenteel kun je een vast energiecontract afkopen voor € 100, hierdoor zijn er nog weinig aanbieders omdat het voor hen onvoordelig is. Dit bedrag moet straks een variabel bedrag worden afhankelijk van het verlies dat de energieleverancier lijdt. De hogere opzegvergoedingen moeten ervoor zorgen dat het voor bedrijven interessanter wordt om weer vaste stroom- en gascontracten te gaan aanbieden.
Voor- en nadelen
leveranciers van vaste energiecontracten
Bij een variabel contract maak je een overeenkomst voor een onbepaalde looptijd. Het loopt dan door voor een flexibele tijd. Dit houdt in dat je de overeenkomst maandelijks op kan zeggen. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo hoef je bij variabele contracten ook geen opzegboete te betalen wanneer je overstapt. De variabele tarieven staan meestal vast voor 6 maanden en worden rond 1 januari en 1 juli aangepast. Een leverancier mag dit ook per kwartaal of per maand aanpassen, mits het in de algemene voorwaarden staat. Dit moet jouw leverancier minimaal 30 dagen van tevoren communiceren.
Wanneer jouw vaste overeenkomst afloopt, wordt dit automatisch omgezet naar een variabel contract, vaak met een hogere variabel tarief voor stroom en/of gas. Dit wordt een slaperstarief genoemd.
Voor- en nadelen
leveranciers van variabele energiecontracten
Bij dynamisch energiecontracten is er een overeenkomst voor een onbepaalde looptijd. Het is een type energiecontract waarbij de prijzen voor elektriciteit en gas direct verbonden zijn aan de prijzen op de energiemarkt. Bij een energiecontract met dynamische tarieven per uur verschillen en de prijs wordt gebaseerd op de hoeveelheid vraag (verbruik) en aanbod (opwekking en productie). Wanneer er een hogere vraag is stijgt de prijs en zo andersom. Op een koude regenachtige dag met veel wind zal de stroomprijs een stuk hoger zijn dan op een bewolkte windstille dag. Wanneer er veel elektriciteit verbruikt wordt loopt de prijs snel op, zo is het vaak voordeliger om jouw elektrische auto midden in de nacht op te laden. De overige kosten zoals, energiebelasting en netbeheerskosten zullen hetzelfde zijn als bij een variabel of vast energiecontract. De prijs per kWh stroom verschilt ieder uur en de gasprijs per m3 veranderd elke dag om 6:00.
Bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract wordt rekening houdt met factoren zoals uw energieverbruik en de daarmee gepaard gaande kosten. Het overeengekomen prijsplafond is bedoeld om uw energiekosten onder controle te houden en ervoor te zorgen dat u niet meer betaalt dan nodig is. Met een dergelijk contract kunt u er zeker van zijn dat u het juiste bedrag betaalt voor uw energieverbruik, terwijl u toch toegang krijgt tot een betrouwbare, hoogwaardige service van uw leverancier. Uiteindelijk geeft dit type contract u gemoedsrust in de wetenschap dat u bespaart op uw energierekeningen en helpt je om jouw energiefactuur tot een minimum te beperken.
Voorheen lag het dynamische tarief meestal lager dan het typische bedrag dat een Nederlands huishouden uitgeeft. Bijgevolg kan een flexibel energiecontract soms duurder zijn dan een vast of variabel energiecontract; op lange termijn zal dit type contract waarschijnlijk het meest rendabel zijn. Wanneer de inkoopprijzen van energie omhoog gaan, zullen de variabele en vaste energietarieven meestijgen. Dit gebeurd dan wel vertraagd.
Voor- en nadelen
Leveranciers van dynamische energiecontracten
Het verschil tussen een vast of variabel contract zit alleen in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten. Deze kosten betaalt je aan jouw leverancier, maar gaan uiteindelijk naar de overheid en jouw netbeheerder.
Bij vaste contracten staan je tarieven voor minimaal 1 jaar vast, bij variabele 1 tot 6 maanden en bij dynamische krijg je elk uur andere tarieven voor stroom en elke dag nieuwe tarieven voor gas.
Dynamische energiecontracten worden ook vaak flexibele contracten genoemd. Het gaat hier dus om het zelfde.
Dynamisch of flexibel contract?
Houd mij op de hoogte!
We zijn druk bezig met het bouwen van onze energievergelijker. Laat je e-mailadres achter en wij geven je een seintje, zodra je kan gaan vergelijken.