14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Energieverbruiksmanagers

Energieverbruiksmanagers zijn de perfecte tool voor het verkrijgen van inzicht in je energieverbruik. Deze slimme digitale hulpmiddelen, die vaak aangeboden worden door je energieleverancier, helpen je om je energiekosten te beheren en te reduceren. Begrijp beter hoe, wanneer en waar je energie verbruikt met behulp van energieverbruiksmanagers. Op deze pagina leggen we alles uit rondom energieverbruiksmanagers. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.  

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 3-8-2023
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 3-8-2023
Laatste update: 21-3-2024

Wat zijn energieverbruiksmanagers?

Een energieverbruiksmanager is een slim apparaat wat inzicht geeft in jouw energieverbruik, hiermee wordt energie besparen gemakkelijker. Een verbruiksmanager kan van alles zijn, bijvoorbeeld een schermpje in de woonkamer, een handige app of website waarop je jouw gas- en stroomverbruik kunt inzien. Deze apparaten of applicaties kunnen vaak in real-time laten zien hoeveel energie je verbruikt, of zelfs voorspellen hoeveel je in de toekomst zult verbruiken op basis van je huidige verbruik. Ook kunnen ze gegevens verzamelen over de tijd, het weer en andere factoren die van invloed kunnen zijn op je energieverbruik. Op het moment zijn er ruim 10 miljoen huishoudens met slimme energieverbruiksmanagers in Nederland. 

Het gebruik van een energieverbruiksmanager kan je helpen om energie en geld te besparen, doordat je nauwkeuriger en bewuster omgaat met je verbruik. Je kunt precies zien welke apparaten of gewoonten het meeste energie verbruiken en waar je dus eventueel op zou kunnen bezuinigen. Ook kun je zien of je energieverspillende gewoonten hebt en deze aanpassen om energie te besparen.

Sommige energieverbruiksmanagers kunnen ook automatisch energiebesparende maatregelen nemen, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparaten of het aanpassen van de thermostaat op basis van je gebruiksprofiel. Ze kunnen je zelfs suggesties geven voor energie-efficiënte instellingen of upgrades voor je apparaten.

Welke soorten energieverbruiksmanagers zijn er?

Er zijn meerdere soorten energieverbruiksmanagers. Het voornaamste verschil ligt in de wijze waarop deze apparaten informatie meten en weergeven. 

Een apparaat dat wordt aangesloten op je energiemeter:

Een energieverbruiksmanager kan een klein apparaat zijn dat op uw energiemeter wordt aangesloten. Dit wordt vaak gedaan via een stekker in de P1-poort van jouw slimme meter of met een automatische schakelaar op de reguliere meter. Je kunt je energieverbruik controleren op uw computer, tablet of smartphone, soms kan dit ook via een display dat je aan de wand bevestigt of neerzet. Deze apparaten verzamelen actuele gegevens rondom jouw verbruik. Wanneer je een apparaat inschakelt of uitschakelt, kun je direct de wijziging in consumptie zien. Bij een aantal systemen kun je het verbruik elke minuut bijhouden. Hiermee kun je zien waar de hoogte- en dieptepunten in het stroomgebruik liggen en kun je nagaan of een apparaat veel energie verbruikt. 

Een applicatie of website die de energiemeter op afstand uitleest

De verbruiksmanager die jouw elektriciteits- en gasmeter op afstand leest, is alleen mogelijk in combinatie met een slimme meter. Deze werkt namelijk met behulp van de zogenaamde P4-poort. Je geeft dan de verbruiksmanager toestemming om de slimme meter te lezen. De slimme meter verzendt jouw gegevens één keer per nacht naar jouw netbeheerder. De netbeheerder deelt deze gegevens daarna met de verbruiksmanager. Het verbruik wordt weergegeven met ongeveer 24 uur vertraging, dus het is niet in real-time. Het stroomverbruik wordt meestal per kwartier weergegeven en uw gasverbruik per uur. Hierdoor krijg je een minder duidelijk inzicht in jouw elektriciteitsverbruik in vergelijking tot het apparaat wat is aangesloten op de energiemeter. 

Wat zijn de voor- en nadelen van energieverbruiksmanagers?

De voordelen zijn als volgt:
  • Energieverbruiksmanagers bieden gebruikers een duidelijk inzicht in jouw energieverbruik.
  • Door middel van de verbruiksmanagers kun je verspilling tegengaan en efficiënter gebruiken. 
  • Door het optimaliseren van jouw energieverbruik kun je besparen op je kosten. 
  • Energieverbruiksmanagers kunnen mensen bewust maken van hun energiegebruik en hen aanmoedigen om hun gedrag aan te passen om energie-efficiënter te worden.

De nadelen zijn als volgt:
  • Aangezien de apparaten gegevens verzamelen over het energiegebruik van een huishouden of bedrijf, kunnen er zorgen ontstaan over de privacy.
  • Sommige energieverbruiksmanagers kunnen ingewikkeld zijn om te installeren en te gebruiken. 

Hoeveel bespaar je?

Met behulp van een energieverbruiksmanager kun je aanzienlijk besparen op je energierekening door inzicht te krijgen in je energieverbruik en sluipverbruik te verminderen. Deze slimme apparaten helpen je nauwkeurig te monitoren hoeveel energie je verbruikt en waar je dit doet, waardoor je bewuster wordt van je energiegebruik.

Door het identificeren van sluipverbruik, zoals apparaten die onnodig aanstaan of in stand-by-modus blijven, kun je deze uitschakelen en onnodig energieverbruik verminderen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening, omdat sluipverbruik vaak een aanzienlijk deel van het totale energieverbruik vertegenwoordigt.

Met een apparaat dat wordt aangesloten op je energiemeter kun je gemiddeld 2% op het stroomgebruik en 7% op het gasgebruik bezuinigen. Met een applicatie of website die de energiemeter op afstand uitleest, kun je gemiddeld 2% op het stroomverbruik en 2 tot 4% op het gasgebruik bezuinigen. 

Wat is de beste energieverbruiksmanager?

De beste energieverbruiksmanager is degene die het beste past bij jouw wensen en behoeften, hier zijn een aantal kenmerken om op te letten:

1. Gas en/of stroom meten:  Kies een manager die beide of maar een van de verbruiken laat zien.

2. Een schermpje gemonteerd aan de muur:  Zorg voor een goed zichtbaar scherm voor iedereen in huis.

3. Constant verbruiksinzicht:  Ontdek waar je energie aan wordt besteed en het effect van besparingen.

4. Signalen door middel van kleuren:  Kleuren (rood, oranje, groen) geven direct inzicht in je verbruik en stimuleren energiezuinig gedrag.

5. Verschillende periodes vergelijken:  Selecteer en vergelijk periodes, bijv. de afgelopen 365 dagen of maandelijkse trends.

Jouw keuze hangt af van je behoeften en budget. Basisfuncties zijn vaak gratis of goedkoop, terwijl uitgebreidere opties meer kosten.

Wat kost een energieverbruiksmanager?

Er zijn verschillende soorten energieverbruiksmanagers beschikbaar, zowel gratis als betaalde varianten. Ze variëren in complexiteit, van simpele apps die je realtime verbruik tonen tot uitgebreide systemen die je huis automatisch energiezuiniger maken. Het is belangrijk om een verbruiksmanager te kiezen die past bij je wensen en behoeften. 

Welke energieleverancier heeft de beste energieverbruiksmanager?

Veel energieleveranciers hebben hun eigen energieverbruiksmanager via een app, maar welke applicatie is het beste? Op basis van de beoordelingen hebben we de 5 beste apps op een rijtje gezet: 

Tibber (Beoordeling: 4,7) 

Tibber is een populaire keuze onder gebruikers vanwege zijn intuïtieve interface en uitgebreide functionaliteiten. De app biedt real-time inzicht in het energieverbruik en presenteert gegevens op een duidelijke en visueel aantrekkelijke manier. Het stelt gebruikers in staat om gemakkelijk hun elektriciteitsverbruik te monitoren en helpt mensen bij het identificeren van energieverspillende apparaten en gewoonten.

Engie (Beoordeling: 4,5) 

Engie biedt een uitgebreid energiebeheerplatform waarmee gebruikers niet alleen hun elektriciteitsverbruik kunnen volgen, maar ook hun gasverbruik. De app is gebruiksvriendelijk en voorzien van handige tools om energiebesparende doelen te stellen en te bereiken. Bovendien biedt Engie persoonlijk advies en tips om energie-efficiëntie te bevorderen.

Vandebron (Beoordeling: 4,4) 

Vandebron's energieverbruiksmanager-app biedt een uitgebreid overzicht van het energieverbruik in huis. Het stelt gebruikers in staat om verschillende periodes te vergelijken en zo trends in het energiegebruik te identificeren. De app bevat ook handige bespaartips en advies om duurzamer te leven.

Greenchoice (Beoordeling: 4,3) 

Greenchoice's energieverbruiksmanager-app is gericht op het stimuleren van bewust energieverbruik. Het biedt real-time inzicht in het elektriciteitsverbruik, inclusief de mogelijkheid om energieverspillende apparaten te detecteren.

Eneco (Beoordeling: 4,0) 

Eneco's energieverbruiksmanager-app is een handige tool voor het monitoren van het energieverbruik. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om inzicht te krijgen in hun dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse energiegebruik. Daarnaast bevat de app een handige functie om periodes te vergelijken en besparingen te visualiseren.