14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Energie vergelijken

Nu met gratis overstapcadeau: Bol. bon t.w.v. € 10

Eenvoudig energiedeals bekijken en afsluiten

Klanten geven ons een 8.2
 • Vergelijk de goedkoopste contracten
 • Kies de beste energiedeal
 • Bespaar honderden euro's per jaar!

In 3 stappen energie vergelijken en besparen

1

Vul je verwachte verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan helpen wij je met schatten.

2

Vergelijk het complete aanbod

Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod dat aansluit bij je verbruik en persoonlijke wensen. Op prijs & kwaliteit!

3

Gratis overstappen

Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar.

EnergieKiezer en ZorgKiezer

Van de makers van Zorgkiezer

EnergieKiezer en ZorgKiezer

EnergieKiezer is onderdeel van de DGN Groep; andere merken van DGN zijn ZorgKiezer.nl, DeGoedkoopsteNotaris.nl en Hypotheek24.nl. Vergelijken zit in ons DNA. Daarom vergelijken wij nu ook alle energiedeals, zodat jij weet wat het beste bij jouw situatie past.

Alle leveranciers

Transparant vergelijken

Alle leveranciers

Wij vergelijken de Nederlandse energieleveranciers, niet alleen op prijs, ook kijken we naar wat voor jouw situatie het beste is. We nemen factoren mee als duurzaamheid en welke extra’s elke leverancier biedt. Zo kunnen wij jou altijd de best passende deals bieden!

Waarom energievergelijken?

Waarom energie vergelijken in 2024?

Waarom energievergelijken?

Het vergelijken van energie heeft verschillende voordelen. Zo kun je tot wel 600 euro besparen op je energierekening door verschillende contracten met elkaar te vergelijken. Ook kun je gemakkelijk nagaan of je in aanmerking komt voor een welkomstkorting of cashback.

Bovendien kun je met de gratis overstapservice heel eenvoudig van leverancier wisselen.

goedkoop energie vergelijken

Hoe kan je energie vergelijken in de huidige markt?

goedkoop energie vergelijken

In 2024 zijn er in Nederland ongeveer 60 energieleveranciers waaruit je kunt kiezen en het kan lonend zijn om over te stappen. Door voor het meest voordelige energiecontract te kiezen, kun je maandelijks veel geld besparen. Omdat er veel verschillende energieleveranciers zijn, kan het maken van de juiste keuze ingewikkeld zijn. EnergieKiezer.nl helpt je daar graag bij. Met onze vergelijker kun je op basis van jouw verbruik zien wat voor jou de beste keuze is. Je kunt gemakkelijk filteren op:

 • Looptijd van je contract
 • Type contract (vast, variabel, dynamisch)
 • Duurzaamheid (bijvoorbeeld groene stroom)
 • Filteren op leverancier
 • Vergelijken op prijs

Daarnaast tonen we ook het gemiddelde cijfer dat klanten aan de energieleverancier geven. Dit geeft je inzicht in de voor- en nadelen van het bedrijf, zodat je weet of je een goede keuze maakt.

Wijzigingen per 1 januari 2024: Dit is veranderd

Vanaf 1 januari 2024 hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden die invloed hebben op jouw energierekening, namelijk:

 • Het prijsplafond wordt opgeheven.
 • De energiebelasting op gas stijgt, terwijl de belasting op stroom daalt.
 • De heffingskorting, ook bekend als de "vermindering energiebelasting", wordt verhoogd.
 • De energietoeslag van € 1300,- wordt stopgezet.
 • De netbeheerskosten gaan omhoog.
energie per woning

Energie vergelijken per type woning

energie per woning

De energiekosten zijn afhankelijk van het type woning. Zo verschillen de kosten voor een hoekhuis, appartement of twee-onder-een-kapwoning. Ook het energielabel van je huis en de aanwezigheid van zonnepanelen beïnvloeden wat je maandelijks aan energie betaalt.

Waar op letten voor vergelijken van energie met zonnepanelen?

Bij het vergelijken van energieleveranciers, met inbegrip van zonnepanelen, zijn er meerdere belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het is essentieel om te kijken naar de hoogte van de terugleververgoeding. Met zonnepanelen kun je zelf duurzame energie opwekken, wat je minder afhankelijk maakt van energieleveranciers. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je energie terug aan het net. De vergoeding voor deze teruggeleverde energie verschilt per energieleverancier. In 2024 varieert dit bedrag van € 0,03 tot € 0,12 per kWh. Bovendien biedt niet elke energieleverancier een terugleververgoeding. Daarom is het waardevol om te vergelijken welke leverancier de hoogste terugleververgoeding biedt, aangezien dit significant kan bijdragen aan de terugverdientijd van je zonnepanelen

Waarom energie vergelijken

Waarom energieprijzen vergelijken?

Waarom energie vergelijken

Door elk jaar opnieuw de energietarieven te vergelijken, kun je besparen op je energierekening. De energieprijzen kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen. Bovendien kun je kiezen uit verschillende soorten tarieven, namelijk:

 • Vaste tarieven
 • Variabele tarieven
 • Dynamische tarieven

Het is verstandig om te controleren welke optie voor jou de beste keuze is. Uiteraard kunnen de energie-experts van Energiekiezer.nl je hierbij helpen.

goedkoopste energiecontract

Welke contractvormen zijn er?

goedkoopste energiecontract

Vast contract

Wanneer je een contract afsluit met vaste tarieven, staan de tarieven gedurende de looptijd van je contract vast. Zo betaal je altijd hetzelfde bedrag voor stroom en gas. Dit kan voor een periode van 0,5, 1, 2 of 3 jaar. Wanneer de prijzen in de toekomst lager zijn dan de prijzen in je contract, veranderd je contract niet. Dit is een nadeel ten opzichte van variabele en dynamische tarieven.

Variabel contract

Wanneer je kiest voor een variabel tarief, liggen de prijzen voor stroom en gas niet vast.  De prijzen zijn afhankelijk van de inkoopprijzen. Hierbij kan het dus voordelig zijn wanneer de inkoopprijzen laag zijn, maar nadelig als deze prijzen hoog zijn.

Dynamisch contract

Sinds kort is het ook mogelijk om een contract af te sluiten met dynamische prijzen. Hoewel dit lijkt op variabele tarieven, is het toch iets anders. Zo zijn deze tarieven afhankelijk van de prijzen van stroom en gas op de markt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen voor stroom elk uur kunnen veranderen en de kosten voor gas elke dag. Een voordeel hiervan is dat je je verbruik kunt aanpassen aan de prijzen.

Vergelijk huidige energiecontract met tarieven andere leveranciers

Via EnergieKiezer.nl kan je je contract bij je huidige leverancier vergelijken met de tarieven van andere energieleveranciers in Nederland. Zo weet je direct hoeveel geld je kan besparen op je energie. Daarnaast kan je gemakkelijk filteren op de grootte van je huishouden, de hoeveelheid stroom en gas je nu verbruikt en of je groene stroom wil.

Vergelijk energie binnen enkele minuten en bespaar jaarlijks honderden euro's.

Stroom en gas vergelijken

Overstappen van energie loont weer in 2024. Zo zijn er grote verschillen tussen de prijzen van stroom en gas bij verschillende aanbieders. Bekijk je huidige energiecontract en vergelijk dit met de resultaten van onze energievergelijker. Het zou zomaar kunnen dat je honderden euro's per jaar minder kwijt bent wanneer je een nieuw contract afsluit.

groene stroom

Groene energie vergelijken 2024

groene stroom

Is duurzaamheid een belangrijke factor in je keuze? Dan is het verstandig om te kijken naar leveranciers die groene energie aanbieden. Via onze energievergelijker kun je gemakkelijk zien welke energieleveranciers in Nederland groene stroom aanbieden. Denk daarbij aan duurzame energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie of CO2-gecompenseerd gas.

Omdat er zoveel leveranciers zijn, kan het zijn dat je niet meer weet waar je moet zoeken. Gelukkig kun je bij ons energieprijzen vergelijken en het contract vinden dat het beste bij jou past.

Vergelijken met zonnepanelen

Energie vergelijken met zonnepanelen

Vergelijken met zonnepanelen

Wanneer je energie opwekt met zonnepanelen, is het belangrijk om bij het vergelijken op andere aspecten te letten. Een dynamisch contract is bijvoorbeeld minder aantrekkelijk voor gebruikers van zonnepanelen. Let naast de lage tarieven ook op de terugleververgoeding en de salderingsregeling van de leverancier, dit zijn belangrijke factoren als je zonnepanelen hebt.

Voordat je een contract afsluit, is het verstandig om de voorwaarden met betrekking tot salderen te lezen. Ook is een dynamisch contract minder aantrekkelijk voor gebruikers van zonnepanelen.

Waarom zou je overstappen?

Door over te stappen van energieleverancier kun je honderden euro's per jaar besparen. Het is daarom belangrijk om contracten te vergelijken, aangezien de tarieven tussen leveranciers aanzienlijk kunnen verschillen. Omdat energieleveranciers vaak alleen contracten van bepaalde duur aanbieden, is het verstandig om altijd te controleren of je ergens anders goedkoper uit bent.

Ben je via EnergieKiezer overgestapt? Dan kun je je inschrijven voor e-mails over ontwikkelingen in de energiemarkt. Zo weet je altijd of jouw contract nog steeds de voordeligste optie is!

verhuizen

Wat moet je doen wanneer je gaat verhuizen?

verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen, kun je je energiecontract gewoon meenemen naar je nieuwe woning. Het is echter belangrijk dit minimaal 2 weken van tevoren door te geven aan je energieleverancier. Hiermee voorkom je dat je de eerste dagen in je nieuwe woning zonder gas en elektra komt te zitten.

Verder is het noodzakelijk dat je de meterstanden van je oude huis doorgeeft. Daarnaast is het altijd goed om even te kijken of je goedkoper uit bent bij een andere leverancier. Energie vergelijken loont, zeker in deze tijd.

Alle energieleveranciers 2024

Alle Energieleveranciers in Nederland

Alle energieleveranciers 2024

Er zijn zo'n 60 verschillende energieleveranciers in Nederland. Zo heb je grote energieleveranciers zoals Vattenfall en Eneco, maar ook kleinere leveranciers zoals Mega.

In ons overzicht kun je zien welke energieleverancier een dochteronderneming is van een grotere leverancier, en zie je in één oogopslag welke leveranciers zelfstandig zijn.

Laatste nieuws

Hoe werkt de Nederlandse Energiemarkt?

Ben jij benieuwd naar de levering van jouw energie en wil je begrijpen hoe de markt in elkaar zit?

Wat verandert er per 1 januari 2024 voor je energierekening?

Per 1 januari veranderen er een aantal zaken met betrekking tot de hoogte van je energierekening

verschillen contracten

Vast, variabel of dynamisch energiecontract

Lees alles over de verschillende energiecontracten

FAQ

1

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Via de tool op onze website heb je binnen enkele minuten een nieuwe energieleverancier gevonden. Wij regelen de overstap voor nieuwe klanten.

2

Wie levert de goedkoopste energie?

Dit is afhankelijk van de periode, postcode, type contract en soort tarieven. In onze vergelijker kun je precies zien welke leverancier op dit moment het goedkoopste is in de markt.

3

Wie regelt het opzeggen van het oude contract?

De nieuwe leverancier zal contact opnemen met je huidige leverancier en dit verder afhandelen. Jij hoeft verder niks te doen. Kijk wel in het huidige contract wat je opzegtermijn is.

4

Wat is voordeliger vast of variabel energie?

In de meeste gevallen is het voordeliger om te kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven. De jaarlijkse kosten bij deze contracten lager uitvallen dan bij een variabel energiecontract. Bovendien geven energieleveranciers vaak extra kortingen bij het afsluiten van vaste contracten. Het loont dus zeker de moeite om te overwegen voor een vast tarief te kiezen en zo te profiteren van mogelijke besparingen op je energierekening.

5

Wat zijn de meest gekozen energieleveranciers in 2024?

De meest gekozen energieleveranciers in 2024 kunnen variëren, afhankelijk van de marktomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig energie te vergelijken om ervoor te zorgen dat je altijd de beste deal hebt.