Energie vergelijken

Via onze vergelijker kan je binnen 5 minuten de beste deal vinden. Wij zijn geheel onafhankelijk en tonen de allerlaagste prijzen.

Eenvoudig energietarieven vergelijken en afsluiten

100% onafhankelijk
Gegarandeerd de laagste prijs
Al meer dan 15 jaar ervaring

In 3 stappen energie vergelijken

1

Vul je postcode en het aantal personen in

Op basis van deze gegevens kunnen we voor jou de beste persoonlijke deals vinden.

2

Vul je verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan maken we een nauwkeurige schatting van je verbruik.

3

Vergelijk alle leveranciers

Via onze vergelijker zie je direct wat de beste energieleverancier is!

Energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken in de huidige markt

Energie vergelijken

Hoewel er in de huidige markt minder contracten worden aangeboden, is er nog genoeg keuze om over te stappen. Door te kiezen voor  de beste energiedeal van een een andere aanbieder kan je maandelijks geld besparen.  Er zijn echter veel verschillende aanbieders van energie, waardoor het lastig kan  zijn om een keuze te maken.  Gelukkig kan je d.m.v onze vergelijker in een handig overzicht zien wat voor jou de beste keuze is. Zo kan je gemakkelijk filteren op:

 • Looptijd van je contract
 • Type contract (vast, variabel, dynamisch)
 • Duurzaamheid (bijv groene stroom)
 • Filteren op leverancier
 • vergelijken op prijs

Daarnaast tonen wij het gemiddelde cijfer wat mensen geven bij een leverancier in onze energievergelijker. Hierdoor krijg je inzicht in de plus- en minpunten van het bedrijf.

Wijzigingen per 1 januari 2023

Begin dit jaar zijn er een aantal wijzigingen geweest die invloed hebben op je energierekening, namelijk:

 • Prijsplafond energie.  Gedurende dit hele jaar is er een prijsplafond. De overheid heeft als doel om huishoudens tegemoet te komen met de hoge energieprijzen. Hierdoor is er een maximum prijs vastgesteld per m3 gas en per kWh.
 • BTW omhoog. Afgelopen jaar (1 juli t/m 31 december) had de overheid de btw op stroom en gas verlaagd naar 9%. Dit is per 1 januari 2023 weer teruggezet naar 21%.
 • Energiebelasting omhoog. Om huishoudens te stimuleren om minder energie te verbruiken, is de energiebelasting per 1 januari omhoog gegaan. De tarieven kan je vinden op de website van de

Energieprijzen vergelijken

De laatste jaren zijn de tarieven van energie veelvuldig in het nieuws geweest. Door o.a de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen fors gestegen in 2022.  Hoewel er in 2023 een prijsplafond is en de prijzen daarnaast ook naar beneden gaan, zijn de tarieven nog een grote kostenpost voor veel mensen. Wat veel mensen niet weten is dat de energietarieven per leverancier behoorlijk kunnen verschillen. Daarom is goed om te kijken of jij geld kan besparen. Hieronder tonen wij de tarieven van de top 10 aanbieders in Nederland:

Verschillende tarieven

Er zijn verschillende tarieven die je kan afsluiten, namelijk:

 1. Vaste tarieven
 2. Variabele tarieven
 3. Dynamische tarieven

Vaste tarieven

Wanneer je een contract afsluit met vaste tarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van je contract. Zo betaal je altijd hetzelfde bedrag voor stroom en gas. Dit kan zijn voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Wanneer de prijzen in de toekomst lager zijn dan de prijzen in je contract, zullen de prijzen niet automatisch ook dalen. Dit is een nadeel ten opzichte van variabele en dynamische tarieven.

Variabele tarieven

Wanneer je kiest voor een variabel tarief, liggen de prijzen voor stroom en gas niet vast.  Zo zijn de prijzen afhankelijk van de inkoopprijzen.  Hierbij kan het dus voordelig zijn wanneer de inkoopprijzen laag zijn, maar nadelig als deze prijzen hoog zijn. In 2023 kan je met een nieuw contract geen vaste tarieven meer krijgen, waardoor je dus automatisch een contract met variabele of dynamische tarieven moet kiezen. 

Dynamische tarieven

Sinds kort is het ook mogelijk om een contract af te sluiten met dynamische prijzen. Hoewel dit erg lijkt op variabele tarieven, is het toch iets anders. Zo zijn de deze tarieven afhankelijk van prijzen van stroom en gas op de stopmarkt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen voor stroom elk uur kunnen veranderen en de kosten voor gas elke dag.  Een voordeel hiervan is dat je je gebruik kan aanpassen naar de prijzen.

Vergelijk huidige energiecontract met andere leveranciers

Via energiekiezer.nl kan je je contract bij je huidige leverancier vergelijken met de tarieven van andere energieleveranciers in Nederland. Zo weet je direct hoeveel geld je kan besparen op je energie. Daarnaast kan je gemakkelijk filteren op hoe groot je huishouden is, hoeveel stroom en gas je nu verbruikt en of je groene stroom wil. Vergelijk energie binnen enkele minuten en bespaar jaarlijks honderden euro's.

Stroom en gas vergelijken

Overstappen van energie loont. Zo zijn er grote verschillen tussen de prijzen van stroom en gas tussen de verschillende aanbieders. Bekijk je huidige energiecontract en leg dit naast de uitkomst van onze energievergelijker. Het zou zomaar kunnen dat je honderden euro's per jaar minder kwijt bent wanneer je een nieuw contract afsluit.  Gas en stroom vergelijken gaat heel eenvoudig.

Groene energie vergelijken 2023

Wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt voor het maken van een keuze, is het goed om te kijken naar de leveranciers die groene energie aanbieden.  Via onze energievergelijker kan je ook een overzicht zien van de energiemaatschappijen die groene stroom uit Nederland aanbieden. Denk aan duurzame energie zoals: windenergie, zonne-energie of groen gas. Zo kies je gemakkelijk een nieuwe leverancier.  Doordat er zoveel leveranciers zijn, kan het zijn dat je niet meer goed weten waar je moet zoeken. Gelukkig kan je bij ons energieprijzen vergelijken en diegene vinden die het beste bij jou past.

Waarom zou je overstappen?

Dit is een van de meeste vragen over energie vergelijken die we van mensen krijgen. Veel mensen weten niet dat ze honderden euro's per jaar kunnen besparen met het vergelijken van energie. Zo kan de prijs van budget energie een stuk voordeliger zijn dan die van Vattenfall, of andersom.  Vergelijken loont. Doordat energieleveranciers vaak alleen contracten van bepaalde tijd aanbieden, is het verstandig om altijd te controleren of je ergens anders goedkoper uit bent.  De mensen die via ons zijn overgestapt kunnen, als ze dit willen, mails ontvangen over ontwikkelingen in de energiemarkt.

Wat moet je doen wanneer je gaat verhuizen?

Wanneer je gaat verhuizen kan je je contract gewoon meenemen naar de nieuwe woning. Wel is het belangrijk dat je minimaal 2 weken van te voren je verhuizing doorgeeft aan je energieleverancier. Hiermee voorkom je dat je de eerste dagen in je nieuwe woning zonder gas en elektra zit. Ook is het noodzakelijk dat je de meterstanden van je oude huizen doorgeeft. Daarnaast is het goed om altijd even te kijken of je goedkoper uit bent bij een andere leverancier. Energie vergelijken loont, zeker in deze tijd.

Laatste nieuws

Energie vergelijken

Lees meer
verschillende energiecontracten

Verschil tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract

Lees meer

FAQ

1

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Via de tool op onze website heb je binnen enkele minuten een nieuwe energieleverancier gevonden. Wij regelen de overstap voor nieuwe klanten.

2

Wie levert de goedkoopste energie?

Dit is afhankelijk van de periode, ,postcode, type contract en soort tarieven. Op dit moment zijn budget energie, next en frank energie een van de goedkoopste leveranciers in de markt.

3

Wie regelt het opzeggen van het oude contract?

De nieuwe leverancier zal contact opnemen met je huidige leverancier en dit verder afhandelen. Jij hoeft verder niks te doen. Kijk wel in het huidige contract wat je opzegtermijn is.

Houd mij op de hoogte!

We zijn druk bezig met het bouwen van onze energievergelijker. Laat je e-mailadres achter en wij geven je een seintje, zodra je kan gaan vergelijken.

E-mail

Houd mij op de hoogte!

We zijn druk bezig met het bouwen van onze energievergelijker. Laat je e-mailadres achter en wij geven je een seintje, zodra je kan gaan vergelijken.

E-mail