KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Zakelijke energie

  • 100% onafhankelijk
  • Meer dan 20 jaar ervaring in vergelijken
  • Persoonlijke service

In 3 stappen zakelijke energie vergelijken

1

Vul de postcode in van je bedrijfspand

Op basis van deze gegevens kunnen we voor jouw bedrijf de beste deals vinden.

2

Vul je verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je je verbruik niet? Dan maken we een nauwkeurige schatting van je verbruik.

3

Vergelijk alle leveranciers

Via onze vergelijker zie je direct wat de beste energieleverancier is!

Zakelijke energie vergelijken

Zakelijke energie vergelijken

Zakelijke energie vergelijken

Zakelijke energie wordt geleverd aan panden met een zakelijke bestemming, zoals kantoren, sportscholen en winkels. Ook als zzp'er die vanuit huis werkt, kun je kiezen voor zakelijke energie. Voor ondernemers is het raadzaam om bij het zoeken naar een nieuw energiecontract de tarieven van diverse energieleveranciers zorgvuldig te vergelijken. Een overstap kan voor zelfstandigen of MKB'ers al snel een besparing van honderden euro's betekenen, terwijl grootzakelijke verbruikers jaarlijks zelfs duizenden euro's kunnen besparen. Maar wat houdt zakelijke energie precies in, wanneer heb je het nodig en hoe verloopt het proces?

Zakelijke energieleveranciers

Welke zakelijke energiecontracten bestaan er?

Zakelijke energieleveranciers

Energie voor ondernemers kan zowel stroom als gas omvatten, of een combinatie van beide. Er zijn verschillende soorten contracten, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen kleinzakelijke verbruikers (zoals zelfstandigen en MKB'ers) en grootzakelijke verbruikers. Het type contract is voornamelijk afhankelijk van het verbruik en de gekozen leverancier. Hieronder zijn de verschillen voor jou op een rijtje gezet!

Energiecontracten voor zzp & mkb

  • Je betaalt een vast maandtarief (voorschot) en ontvangt achteraf de jaarrekening.
  • Je ontvangt een factuur voor zowel energielevering als netbeheer.
  • Je hebt een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting van maximaal 40 m³ per uur. Je verbruikt jaarlijks minder dan 100.000 kWh en/of 170.000 m³.
  • Bij zzp'ers moet het adres een woonbestemming hebben volgens het Kadaster.
  • Voor MKB'ers moet het adres een andere bestemming dan een woonbestemming hebben volgens het Kadaster.

Energiecontracten voor grootzakelijk verbruik

  • Je betaalt maandelijks achteraf voor het energieverbruik, gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik.
  • Je beschikt over een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting die groter is dan 40 m³ per uur. Als grootverbruiker verbruik je jaarlijks meer dan 100.000 kWh en/of 170.000 m³.
  • Het adres van de aansluiting heeft volgens het Kadaster een andere bestemming dan een woonbestemming.

Verschillen tussen zakelijk en particulier energiecontract

De contracten voor kleinzakelijke energie en particuliere energie lijken op elkaar, maar kennen enkele belangrijke verschillen. Bij een zakelijk energiecontract is een deel van de energiekosten aftrekbaar bij de belastingdienst, en kun je de BTW terugvorderen. Desalniettemin zijn de contracten voor zakelijke energie voor zzp'ers vaak iets duurder dan particuliere energiecontracten. Wanneer je vanuit huis werkt en enkel een laptop gebruikt, is een particulier contract meestal toereikend. Uiteraard helpen wij je graag bij het vinden van een energiecontract dat aansluit bij jouw situatie.

Zakelijk energiecontract

Mag je zelf kiezen tussen een zakelijk of particulier energiecontract?

Zakelijk energiecontract

Als zelfstandige aan huis (kleinverbruikers) mag je kiezen of je een particulier of zakelijk contract afsluit. Hierbij is het vooral van belang om te letten op hoeveel energie je daadwerkelijk verbruikt. Vaak heb je aan een particulier energiecontract voldoende. Wanneer het energieverbruik toeneemt kan het verstandiger zijn om energie zakelijk af te nemen. Als grootverbruiker heb je altijd een zakelijk energiecontract nodig en heb je dus geen keuze. 

Duurzame zakelijke energie

Steeds meer ondernemers maken de keuze voor duurzame energie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van groene stroom, opgewekt uit bronnen zoals wind, zon en water, en van CO2-gecompenseerd gas. Het is ook mogelijk om zelf stroom op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, zowel thuis als op het dak van je bedrijfspand. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan de netbeheerder, wat voordelig kan zijn voor je energierekening

Actuele artikelen

ACM noemt verschil van € 900 euro tussen contracten en stijging energierekening

Volgens de ACM zijn sommige modelcontracten extreem duur, zó voorkom je dat je te veel betaalt.

author
Door: Joris van Dongen
14-04-2025 | Aangepast 14-04-2025

Massaclaim rondom variabele contracten op komst tegen grote energiebedrijven

Ruim 4 miljoen huishoudens mogelijk recht op compensatie vanwege onterechte prijswijzigingen.

author
Door: Rosa Boogaard
10-04-2025 | Aangepast 10-04-2025

Zonneplan geeft klanten met zonnepanelen extra bonus voor terugleveren

Zonneplan introduceert een 'Zonnebonus' voor klanten met zonnepanelen, maar wat houdt dit in?

author
Door: Rosa Boogaard
08-04-2025 | Aangepast 08-04-2025

FAQ

1

Is zakelijke energie goedkoper?

Nee. Het is niet goedkoper dan particuliere energie. Als bedrijf liggen de prijzen vaak hoger gezien de tarieven overdag het hoogst zijn.

2

Wanneer gaan de normaal- en daluren in? 

De tijden voor het normaal- en daltarief zijn afhankelijk van de netbeheerder in de betreffende regio. Vrijwel alle netbeheerders schakelen op daltarief van 23.00 uur tot 7.00 uur op doordeweekse dagen, in het weekend (vrijdagavond tot maandagochtend) en op erkende feestdagen. In Noord-Brabant en Limburg zijn de daluren van 21.00 uur tot 7.00 uur.

3

Wat is groen gas?

Groen gas is gas gemaakt uit duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld gas wat ontstaat bij het gisten van biomassa of bij het zuiveren van rioolwater. In Nederland wordt groen gas amper aangeboden, veel leveranciers bieden wel CO2-gecompenseerd gas aan voor aardgas.