14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Thuisbatterij zonnepanelen

Met de stijgende energieprijzen zoeken steeds meer mensen naar manieren om duurzaam en kostenbesparend stroom te voorzien. Een thuisbatterij vormt vaak de ideale oplossing. Deze slaat opgewekte stroom op om op elk gewenst moment te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de energie die jouw zonnepanelen overdag verzamelen. Een thuisbatterij, ook wel bekend als een thuisaccu, kan een slimme investering zijn als je gebruik maakt van zonnepanelen of een andere vorm van duurzame energieproductie. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 23-8-2023
Laatste update: 27-5-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 23-8-2023
Laatste update: 27-5-2024

Wat is een thuisbatterij?

Door middel van een thuisbatterij kun je elektriciteit opslaan dat wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. Het wordt bij wel een thuisaccu genoemd. Een thuisbatterij slaat overtollige energie op wat niet meteen wordt gebruikt en wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Deze opgeslagen energie kan dan 's nachts worden gebruikt wanneer de zonnepanelen geen energie produceren. 

Het opslaan van zonne-energie in een thuisbatterij kan een huiseigenaar helpen om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet, wat kan leiden tot lagere elektriciteitsrekeningen. Ook kunnen thuisbatterijen dienen als noodstroomvoorziening bij stroomuitval. Daarnaast draagt het gebruik van een thuisbatterij bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, omdat het ons meer in staat stelt om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen.

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt, variërend in prijs, capaciteit en technologie. De afgelopen jaren zijn de prijzen thuisbatterijen gedaald, maar blijven over het algemeen een initiële investering. Het kan dus even duren voordat je deze investering hebt terugverdiend via lagere elektriciteitsrekeningen. Maar naarmate de prijzen van elektriciteit blijven stijgen, wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in een thuisbatterij. Op het moment zijn er zo'n 1.000 huishoudens met thuisbatterijen. 

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

Een thuisbatterij werkt als volgt, wanneer je meer zonne-energie opwekt dan dat je eigenlijk nodig hebt, wordt de overtollige energie naar je thuisaccu geleidt. Wanneer deze vol is, wordt de extra zonne-energie naar het stroomnet gestuurd.

Verbruik je energie terwijl je zonnepanelen niets genereren? Dan gebruik je eerst de energie uit je thuisaccu. Wanneer deze leeg is, schakel je automatisch over naar het elektriciteitsnet.

Met een thuisaccu kun je het gebruik van je eigen zonne-energie verhogen. Gemiddeld verbruik je ongeveer 30% van de zonne-energie zelf. Met een thuisaccu kan dit oplopen tot meer dan 60%. 

Welke soorten thuisbatterijen zijn er? 

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar. De meest voorkomende batterijen in Nederland zijn als volgt:

Lithiumion batterijen: 

Dit is de meest gangbare technologie voor thuisbatterijen. Lithiumion batterijen bieden een goede energiedichtheid, levensduur en efficiëntie. Ze worden vaak gebruikt vanwege hun hoge energie-opslagcapaciteit en de mogelijkheid om snel energie af te geven. Verschillende varianten van lithium-ion batterijen worden gebruikt voor thuisopslag.

Loodzuur batterijen: 

Hoewel ze minder efficiënt en minder duurzaam zijn dan lithium-ion batterijen, worden loodzuur batterijen soms nog steeds gebruikt voor thuisopslag vanwege hun relatief lage kosten. Ze zijn echter zwaarder en hebben een beperktere levensduur.

Zoutwater batterijen: 

Zoutwater batterijen maken gebruik van een elektrolytoplossing op basis van zout water, wat ze milieuvriendelijker maakt dan sommige andere technologieën. Ze hebben echter meestal beperktere capaciteit en vermogen in vergelijking met lithium-ion batterijen.

De geschikte thuisbatterij voor jou hangt af van factoren zoals budget, benodigde capaciteit, gewenste levensduur, efficiëntie en ruimtebeschikbaarheid. Het is belangrijk om voor het aanschaffen zorgvuldig onderzoek te doen. 

Wat kost een thuisbatterij in 2024? 

De prijs van een thuisbatterij hangt af van de soort en de grootte ervan. Een algemene regel voor de kosten van een huishoudelijke batterij is € 750 per 1 kilowatt (kW) opslagcapaciteit. Gemiddeld ligt de prijs tussen de € 4.000 en € 10.000 afhankelijk van de opslagcapaciteit, een thuisbatterij van 10 kW kost tussen de € 8.000 en € 10.000 en een thuisbatterij van 50 kW tussen de € 3.000 en € 8.000. Hierbij komen ook nog installatiekosten kijken. Op het moment is er nog geen subsidie voor thuisaccu's beschikbaar. 

Hoeveel kW thuisbatterij heb ik nodig?

De regel die vaak wordt gehanteerd om de capaciteit van een thuisbatterij te berekenen is 1/ 1,5  kWh per wattpiek (kWp). Het benodigde vermogen hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, je energieproductie (bijvoorbeeld door zonnepanelen), je gewenste onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en je budget.

Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbatterij?

Thuisbatterijen hebben verschillende voor- en nadelen, deze variëren per situatie. Hieronder staan de meest belangrijke:

Voordelen 
  1. Eigen energieopslag:  Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt, opslaan en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor kun je meer van je zelf opgewekte energie zelf verbruiken en minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
  2. Energieonafhankelijkheid:  Een thuisbatterij kan je helpen om meer zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk te zijn van de elektriciteitsleverancier, vooral tijdens stroomuitval of piekuren.
  3. Energiebehoud:  Thuisbatterijen kunnen je helpen om energie te behouden en efficiënter om te gaan met je energieverbruik, omdat je de energie kunt opslaan voor gebruik op momenten dat het voor jou het meest zinvol is.
  4. Verlagen van netbelasting:  Door energieopslag kun je de belasting op het elektriciteitsnet verminderen, vooral tijdens piekuren, wat kan bijdragen aan een meer stabiel en efficiënt netwerk.
  5. Back-up stroomvoorziening:  Sommige thuisbatterijen kunnen dienen als noodstroomvoorziening tijdens stroomuitval, waardoor essentiële apparaten blijven werken.

Nadelen
  1. Kosten:  Thuisbatterijen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, inclusief de aanschaf van de batterij en het inschakelen van een installateur, evenals eventuele benodigde omvormers en andere componenten.
  2. Beperkte capaciteit:  Thuisbatterijen hebben een beperkte opslagcapaciteit. Je moet ervoor zorgen dat de batterij groot genoeg is om aan je energiebehoeften te voldoen op momenten dat de zon niet schijnt.
  3. Onderhoud:  Sommige batterijen kunnen periodiek onderhoud nodig hebben om hun prestaties te behouden en hun levensduur te verlengen.

Elektrische auto als thuisbatterij

Het gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij, ook wel bekend als "Vehicle-to-Home" (V2H) of "Vehicle-to-Grid" (V2G) technologie, houdt in dat de batterij van de elektrische auto wordt gebruikt om energie op te slaan en terug te leveren aan het elektriciteitsnet of aan je huis. Deze technologie maakt flexibel energiemanagement mogelijk en draagt bij aan efficiënter stroomgebruik. Stroom die tijdens piekuren wordt opgewekt, maar niet wordt gebruikt, kan worden opgeslagen in de auto en later worden gebruikt bij een hogere vraag of een stroomstoring.

V2G maakt gebruik van de bidirectionele stroom van elektrische voertuigen, wat betekent dat niet alleen de auto van het net kan trekken, maar ook energie terug kan geven. Dit systeem kan winstgevend zijn voor eigenaren van elektrische auto's omdat ze overtollige energie kunnen verkopen terug aan het net, vooral tijdens piekuren waar energiekosten hoger kunnen zijn.