Kies en vergelijk

Overstappen

Bespaar

Actuele energieprijzen

Nu met gratis overstapcadeau: Bol.com bon t.w.v. € 10,00

Eenvoudig energietarieven vergelijken en afsluiten

100% onafhankelijk
Al meer dan 15 jaar ervaring
Persoonlijke service
stijgende energieprijzen

Energieprijzen in 2023

stijgende energieprijzen

Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen veelvuldig in het nieuws geweest. Zo waren de prijzen voor gas- en stroom nog nooit zo hoog als in 2022. Veel mensen deden hierdoor de verwarming omlaag en gingen minder lang douchen.  Deze stijgingen komen door:

  • De oorlog tussen Rusland en Oekraïne
  • Een hogere prijs die Europese bedrijven moesten betalen aan emissierechten
  • Beperkt aanbod aan Stroom en gas
  • Te afhankelijk van fossiele energie

In 2023 zijn de prijzen voor stroom- en gas weer gedaald doordat energiebedrijven goedkoper in kunnen kopen. Wel zijn de prijzen per leverancier verschillend. Met behulp van de energievergelijker van Energiekiezer.nl kan je snel zien wat voor jou de beste keuze is.

Prijsplafond

Sinds 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor energie in Nederland. Dit is van invloed op je energierekening.  Zo gelden er maximale tarieven voor het verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kilowattuur aan stroom.

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn:

  •  €1,45 per m3 gas
  • € 0,40 per kWh elektriciteit; (bron

De korting wordt door de overheid betaald. Sinds kort zijn er ook energiebedrijven die goedkopere tarieven aanbieden. Deze zijn gemakkelijk te vinden via onze vergelijker

Gasprijzen

De gasprijzen zijn de afgelopen maanden gedaald, maar zijn nog steeds hoger voor de oorlog tussen Rusland en Oekraine. Via onze vergelijker zie je de prijzen per leverancier. Dit is handig om te doen omdat de prijzen flink van elkaar kunnen verschillen. Wil jij meer weten over de gasprijs op de beurs en de gemiddelde gasprijs van energiebedrijven? Bekijk dan onderstaande pagina

stroomprijzen

Stroomprijzen

stroomprijzen

Waar de hogere prijzen van gas veel in het nieuws waren, zijn ook de stroomprijzen het afgelopen jaar gestegen. De reden hiervan is dat de prijs van stroom afhankelijk is van gas omdat het wordt opgewekt in centrales die aardgas als energiebron hebben. Ook hier kunnen de prijzen per energieleverancier verschillen en is het goed om dit met elkaar te vergelijken

Laatste nieuws

Verschil tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract
Vast, variabel of dynamisch energiecontract

Lees alles over de verschillende energiecontracten

Groene stroom
Groene stroom

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie rondom groene stroom en energie.

FAQ

1

Hoe hoog is de energie belasting?

Energiebelasting is een heffing die je betaald over iedere kWh stroom en m3 gas die je verbruikt. De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari vastgesteld en is bij iedere energieleverancier hetzelfde. Je betaalt verschillende belastingen via de energierekening. Het gaat om energiebelasting, btw en een opslag duurzame energie (ODE). Met deze belasting stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie.  Maar u betáált niet alleen energiebelastingen, er is ook een vaste belastingteruggave (vermindering energiebelasting, voorheen heffingskorting genoemd). In 2023 wordt die € 597 (afgerond)op jaarbasis. Je energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening.

2

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De gasprijs is opgebouwd uit verschillende kosten:- De kale gasprijs, het leveringstarief, netbeheerkosten, energiebelasting en ODE, en nog BTW. - Btw: normaal gesproken 21%. Vanwege de hoge energieprijzen heeft de overheid besloten de btw op energie vanaf 1 juli 2022 een halfjaar te verlagen naar 9%.

3

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

De stroomprijs is opgebouwd uit verschillende kosten: De kale stroomprijs, het leveringstarief, vasteleveringskosten, netbeheerkosten, energiebelasting en ODE en belasting.

4

Wat is de verwachting van de energieprijzen 2023?

Voor gezinnen zal de variabele gasprijs naar verwachting rond de 1,35 euro per m3 liggen, terwijl de stroomprijs tussen 0,35 euro en 0,40 euro per kWh zal schommelen (inclusief belastingen). Vaste contracten zullen iets duurder worden.