Actuele energie prijzen

Vergelijk alle 57 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

kWh

Zonnepanelen

0 kWh

Vul je verbruik zelf in

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,2
  • Bekijk alle actuele prijzen
  • Kies de beste energiedeal
  • Bespaar direct honderden euro's!
Actuele Energieprijzen 2024

Energieprijzen in 2024

Actuele Energieprijzen 2024

Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen opnieuw in het nieuws geweest. Dit komt onder andere door:

  • De oorlog tussen Rusland en Oekraïne
  • Een hogere prijs die Europese bedrijven moesten betalen aan emissierechten
  • Beperkt aanbod aan Stroom en gas
  • Te afhankelijk van fossiele energie

Vanaf 1 januari 2024 zal er een verschuiving plaatsvinden in de energiebelasting. De energiebelasting gaat voor gas omhoog en voor stroom omlaag. De overheid wil op deze manier mensen stimuleren om minder gas te verbruiken of zelfs helemaal geen gas meer te verbruiken.

In 2024 gaat de heffingskorting, ook wel de 'vermindering energiebelasting' genoemd, ietsje omhoog. Dit zal een kleine korting op de energierekening zijn en voor sommige huishoudens voordelig zijn. 

Daarentegen gaan ook de netbeheerkosten omhoog. 

Prijsplafond

Van 1 januari 2023 tot 31 december 2023 gold er een prijsplafond. Dit was een tegemoetkoming voor huishoudens, zzp'ers en kleine bedrijven om energie betaalbaar te houden tijdens de energiecrisis. Dit betekende dat zij een maximale prijs betaalden voor stroom en gas.

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond. Dit houdt in dat consumenten en kleinverbruikers de volledige kosten voor stroom en gas moeten betalen. Wanneer de energieprijzen stijgen, zul je daadwerkelijk deze prijzen moeten betalen.

Opbouw actuele energieprijs

Opbouw energieprijzen

Opbouw actuele energieprijs

De energieprijzen zijn opgebouwd uit verschillende componenten. Allereerst betaal je leveringskosten, dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht door het energiebedrijf voor het leveren van elektriciteit, gas en/of warmte aan jou als consument. Verder betaal je energiebelasting, dit is een heffing die de overheid oplegt op het verbruik van elektriciteit en aardgas. Tot slot betaal je netbeheerkosten, dit betaal je voor beheer en onderhoud van het fysieke energienetwerk dat elektriciteit en gas transporteert naar huishoudens en bedrijven.

Gasprijzen

In 2024 zal de energiebelasting voor stroom dalen en de energiebelasting op gas stijgen. Per m³ gas betaal je ongeveer 70,5 cent energiebelasting, voor één kWh stroom is dit 13,2 cent. 

Met de verschuiving van de belasting van elektriciteit naar gas, wil de regering huishoudens nog meer stimuleren om hun gasverbruik te verminderen of volledig over te stappen op een andere energiebron. 

Gasgebruikers moeten bijna 11 cent meer belasting moeten betalen voor iedere verbruikte kuub gas Hierdoor zal een huishouden dat 1.600 m³ gas verbruikt in 2024 circa 180 euro meer aan gasbelasting moeten betalen. 

Actuele tarieven energie

Energietoeslag vervalt in 2024

Actuele tarieven energie

De energietoeslag van € 1.300 wordt in 2024 stopgezet. Er zijn binnen het politieke landschap geen plannen om de toeslag volgend jaar nog uit te keren. Eerder werd ook de stekker getrokken uit het Tijdelijk Noodfonds Energie.

FAQ

1

Hoe hoog is de energie belasting?

Je betaalt energiebelasting over iedere kWh stroom en m3 gas die je verbruikt. De energiebelasting wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. In 2024 wordt die € 631,39 (afgerond)op jaarbasis. Je energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening.

2

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De gasprijs is opgebouwd uit verschillende kosten:- De kale gasprijs, het leveringstarief, netbeheerkosten, energiebelasting en ODE, en nog BTW. - Btw: normaal gesproken 21%.

3

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

De stroomprijs is opgebouwd uit verschillende kosten: De kale stroomprijs, het leveringstarief, vasteleveringskosten, netbeheerkosten, energiebelasting en ODE en belasting.

Laatste nieuws

Groene stroom

Groene stroom

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie rondom groene stroom en energie.

R

Door: Rosa Boogaard
25-3-2024 | Aangepast 25-3-2024

Hoeveel kun je besparen als je overstapt van energiecontract in 2024?

Nu de energiemarkt wat rustiger is kun je ruim € 500 besparen door van energiecontract te wisselen.

R

Door: Rosa Boogaard
25-3-2024 | Aangepast 25-3-2024

Wat is het gevolg van de hogere netbeheerkosten op je energierekening?

Netbeheerkosten betaal je voor het onderhoud van de elektriciteits- en gasnetwerken.

R

Door: Rosa Boogaard
21-3-2024 | Aangepast 21-3-2024