Terugleververgoeding

Vergelijk alle 57 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

kWh

Zonnepanelen

0 kWh

Vul je verbruik zelf in

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,2
 • Vergelijk de goedkoopste contracten
 • Kies de beste energiedeal
 • Bespaar honderden euro's per jaar!

In 3 stappen terugleververgoeding vergelijken

1

Vul je verwachte verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan helpen wij je met schatten.

2

Vergelijk het complete aanbod

Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod en de hoogte van de terugleververgoeding.

3

Gratis overstappen

Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar.

Overstapcadeau

Exclusief bij EnergieKiezer: Gratis €10 Bol. bon óf Powerbank t.w.v. €50!

Overstapcadeau

Stap gratis over en kies je gratis overstapcadeau

Wees er snel bij, want op = op! (Nog 1.467 beschikbaar)

EnergieKiezer en ZorgKiezer

Van de makers van Zorgkiezer

EnergieKiezer en ZorgKiezer

EnergieKiezer is onderdeel van de DGN Groep; andere merken van DGN zijn ZorgKiezer.nl, DeGoedkoopsteNotaris.nl en Hypotheek24.nl. Vergelijken zit in ons DNA. Daarom vergelijken wij nu ook alle energiedeals, zodat jij weet wat het beste bij jouw situatie past.

Wat is terugleververgoeding?

Wanneer je jaarlijks meer stroom teruggeeft aan het net ontvang je een lagere vergoeding voor het energieoverschot wat je creëert. De vergoeding die je dan ontvangt, wordt terugleververgoeding genoemd. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier en ligt meestal tussen de € 0,03 en € 0,12 per kWh stroom. Het is dan ook aan te raden om een energieleverancier te kiezen die een hoge terugleververgoeding biedt wanneer je veel energie teruglevert aan het net.

terugleververgoedingen

Hoe werkt terugleveren?

terugleververgoedingen

Terugleveren verwijst naar het proces waarbij een huishouden overtollige energie die ze hebben opgewekt, maar niet gebruikt, teruglevert aan het elektriciteitsnet.

Het proces werkt als volgt:

 1. Er wordt energie opgewekt door je zonnepanelen of een andere hernieuwbare energiebron.
 2. De opgewekte energie wordt gebruikt om uw huis van stroom te voorzien. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan je nodig hebt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
 3. De overtollige energie wordt via je meter naar het elektriciteitsnet gestuurd.
 4. Je energieleverancier vergoedt dan de teruggeleverde stroom. De details en tarieven verschillen per energieleverancier. 
Terugleververgoeding vergelijken

Terugleververgoeding vergelijken

Terugleververgoeding vergelijken

De terugleververgoeding kan variëren per energieleverancier. Het is daarom verstandig om de vergoedingen met elkaar te vergelijken om zo de voordeligste optie te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de terugleververgoedingen per leverancier. Op deze manier kun je de juiste keuze maken en beslissen welke leverancier het beste bij je past.

Welke energieleverancier heeft de hoogste terugleververgoeding?

Op dit moment is Vandebron de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding. Daar ontvang je namelijk € 0,10 per kilowattuur. Voor huishoudens met een vast contract is dit tarief zelfs € 0,13 per kilowattuur. Bij een teruglevering van meer dan 2000 kilowattuur daalt de vergoeding naar € 0,06 per kilowattuur.

Door middel van terugleververgoeding vergelijken kom je er gemakkelijk achter wie de voordeligste energieleverancier is.

Terugleververgoeding voorwaarden

Welke regels zijn er rondom terugleververgoeding?

Terugleververgoeding voorwaarden

Hoewel leveranciers theoretisch gezien zelf de terugleververgoeding mogen bepalen, houdt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toezicht om ervoor te zorgen dat de vergoeding 'redelijk' is. Hiermee wordt bedoeld dat de terugleververgoeding gebaseerd moet worden op hoeveel de energieleverancier bespaart op de inkoopkosten. 

Ook staat in een recentelijk voorgestelde energiewet van Rob Jetten nieuwe regels rondom de hoogte van de terugleververgoeding. Er wordt verwacht dat deze vernieuwde wetgeving vanaf 2025 wordt toegepast.

In het voorlopige voorstel van de hernieuwde energiewet wordt van energieleveranciers verwacht dat ze een vergoeding bieden aan huishoudens voor hun overtollige zonne-energie. Deze vergoeding is minimaal 80 procent van de prijs die kleinverbruikers betalen voor stroom van het net, zonder energiebelasting en btw. 

Hoeveel terugleververgoeding krijg ik?

De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, in 2024 ligt dit bedrag tussen de € 0,03 en € 0,12 per kWh stroom. Daarentegen geven niet alle energieleveranciers terugleververgoeding. Sommige salderen enkel de energie die je teruglevert met de energie die je verbruikt. Dit betekent dat je voor elke kWh die je teruglevert evenveel bespaart als wat je normaal zou betalen voor het verbruiken van een kWh. Dit is vaak financieel voordeliger dan een terugleververgoeding ontvangen.

Het is vaak de moeite waard om te vergelijken welke energieleverancier de hoogste terugleververgoeding biedt. Dit kan namelijk een groot verschil maken in de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Terugleververgoeding 2024

Wanneer ontvang je terugleververgoeding?

Terugleververgoeding 2024

Je ontvangt terugleververgoeding wanneer je met zonnepanelen meer duurzame energie opwekt dan dat je verbruikt. Daarnaast zijn er nog enkele andere voorwaarden waaraan je moet voldoen, dit zijn:

 • Er is slechts één hoofdaansluiting in jouw huis, wat betekent dat je energie ontvangt en teruglevert via deze aansluiting.
 • Jouw zonnepanelen moeten bij de netbeheerder en energieleverancier geregistreerd zijn.

Wie bepaalt de hoogte van de terugleververgoeding? 

De hoogte van de terugleververgoeding wordt momenteel bepaald door de leverancier zelf, onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De vergoeding die vermeld staat in je energiecontract is exclusief energiebelasting en btw.

Momenteel is er geen wettelijk minimumbedrag dat per teruggeleverde kWh moet worden betaald. Leveranciers moeten alleen een 'redelijke vergoeding' uitbetalen. Hierdoor betalen sommigen een vergoeding van slechts €0,03 per kWh, terwijl andere leveranciers een hogere vergoeding aanbieden.

Voorlopig zal er geen verandering plaatsvinden, aangezien de afbouw van de salderingsregeling per 2025 is geannuleerd.

terugleververgoeding energieleverancier

Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren? 

terugleververgoeding energieleverancier

Het verschil tussen saldering en teruglevering is voornamelijk de vergoeding. Bij de salderingsregeling wordt de elektriciteit die niet direct wordt verbruikt automatisch verrekend met het standaard tarief voor stroom inclusief belastingen. Het overschot aan opgewekte energie wordt dan als een soort tegoed op je energierekening gezet. Bij terugleveren daarentegen ontvang je een terugleververgoeding per kilowattuur (kWh) voor de elektriciteit die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Deze vergoeding is exclusief belastingen en wordt vastgesteld door je energieleverancier. Zowel de terugleververgoeding als het leveringstarief kunnen verschillen per energieleverancier.

Om inzicht te krijgen in je opgewekte en verbruikte elektriciteit, is het belangrijk om te weten hoeveel kWh je verwacht op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, en hoeveel je huishouden of bedrijf verbruikt. Door deze gegevens te vergelijken, kun je berekenen hoeveel elektriciteit je gaat terugleveren aan het net of hoeveel je gaat salderen. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van je energiebalans en mogelijke besparingen.

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Rekenvoorbeeld 1:

Stel, je hebt 12 zonnepanelen op je dak.

 • Gedurende het afgelopen jaar, waarover je energieafrekening gaat, hebben je zonnepanelen 2500 kWh opgewekt. Hiervan heb je zelf 400 kWh direct verbruikt tijdens de productie.
 • In datzelfde jaar heb je in totaal 3000 kWh aan stroom verbruikt.
 • Dit betekent dat je 3000 - 400 = 2600 kWh van het net hebt afgenomen.
 • Daarnaast heb je 2500 - 400 = 2100 kWh aan het net teruggeleverd.
 • Omdat je meer hebt afgenomen dan teruggeleverd, zul je moeten betalen voor het netto verschil.
 • De verrekening door je energieleverancier houdt in dat je voor 2600 - 2100 = 400 kWh het leveringstarief en belastingen verschuldigd bent.

Rekenvoorbeeld 2:

Stel, je hebt een groot dak met 20 zonnepanelen.

 • In het afgelopen jaar, waarover je energieafrekening gaat, hebben je panelen 4000 kWh opgewekt. Hiervan heb je zelf 400 kWh direct verbruikt tijdens de productie.
 • In datzelfde jaar heb je in totaal 3000 kWh stroom verbruikt.
 • Je hebt dus 3000 - 400 = 2600 kWh van het net afgenomen.
 • Daarnaast heb je 4000 - 400 = 3600 kWh teruggeleverd aan het net.
 • Omdat je meer hebt teruggeleverd dan afgenomen, betaal je voor 0 kWh aan leveringstarief en belastingen. Je betaalt wel het vastrecht. Over het verschil van 3600 - 2600 = 1000 kWh, moet jouw energieleverancier jou een vergoeding betalen.
Waarom terugleververgoeding vergelijken

Wat zijn terugleverkosten?

Waarom terugleververgoeding vergelijken

Wanneer je energie teruglevert, kun je bij sommige energieleveranciers te maken krijgen met zogeheten "terugleverkosten". Deze kosten gelden voor:

 • De elektriciteit die je aan het net teruglevert en waarvoor je een vergoeding krijgt.
 • De totale hoeveelheid elektriciteit die wordt verrekend met je verbruik.

Laatste nieuws

Bij Vattenfall gaan huishoudens met zonnepanelen meer betalen

Bij energieleverancier Vattenfall gaan nieuwe consumenten met zonnepanelen meer betalen.

author
Door: Fabian Clemens
12-4-2024 | Aangepast 12-4-2024

Akkoord Europees Parlement voor verplichting zonnepanelen op daken

Het Europees Parlement heeft een definitief akkoord gegeven voor de regeling van de EPBD.

R

Door: Rosa Boogaard
4-4-2024 | Aangepast 4-4-2024
Eneco terugleverkosten

Eneco gaat terugleverkosten invoeren

Eneco gaat terugleverkosten in rekening brengen aan particulieren met zonnepanelen.

author
Door: Fabian Clemens
10-4-2024 | Aangepast 10-4-2024