14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Groene stroom

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie rondom groene stroom en energie. Zoals de verschillen tussen groene en grijze energie, sjoemelstroom, energie van Nederlandse bodem, de kosten en de voordelen.  Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 15-3-2023
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 15-3-2023
Laatste update: 25-3-2024

Wat is groene stroom?

Groene stroom is elektriciteit wat wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Soorten groene stroom zijn: zonne-energie, waterkracht-energie, windenergie en verschillende vormen van biomassa. Doordat bij het opwekken van deze stroom geen tot weinig schadelijke afvalstoffen vrijkomen is het duurzaam. Stroom moet aan drie eisen voldoen om duurzaam genoemd te worden:

  • het mag de lucht niet vervuilen
  • het moet uit een onuitputtende bron komen
  • het mag geen negatieve invloeden hebben op de omgeving en het mag niet bijdragen aan klimaat verandering.

Grijze stroom wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Wanneer er van deze bronnen elektriciteit wordt gemaakt komen er schadelijke broeikasgassen vrij. Daarnaast ontstaat er gedurende het opwekken afval wat lastig op te slaan is, het ontwikkelen hiervan is dus een stuk schadelijker.

Windmolens en zonnepanelen

Vergroende energie

Niet elke energieleverancier levert écht groene stroom, het grootste deel van de leveranciers biedt namelijk "vergroende stroom". Vergroende stroom is energie dat in werkelijkheid grijs is. De stroom wordt dus uit vervuilde bronnen opgewekt maar is voorzien van groene certificaten. Groene elektriciteit krijgt in Europa een Garantie van Oorsprong (GvO) certificaat. Hiermee wordt bewezen dat de energie op een duurzame manier is opgewekt. In Nederland is de vraag naar duurzame stroom veel groter dan het aanbod. Dit is bij Scandinavische landen juist andersom: zij wekken meer dan wat ze kwijt kunnen. Veel Nederlandse energieleveranciers kopen dus hun GvO van buitenlandse energiemakers omdat zij geen certificaat nodig hebben en hierdoor mogen ze op deze manier hun stroom toch'groen' noemen. Deze vergroende stroom wordt ook vaak 'sjoemelstroom' genoemd. 

Groene stroom in Nederland

Het aandeel groene stroom in Nederland stijgt. Steeds meer groene energie wordt opgewekt, maar nog niet genoeg om aan de behoefte van alle huishoudens te voldoen. Bovendien is het aanbod afhankelijk van weersomstandigheden, wat kan leiden tot tekorten of overschotten. In 2021 was 33% van de stroom die in Nederland gebruikt werd, afkomstig uit duurzame bronnen zoals windmolens, biomassa en zonnepanelen. Hoewel dit aandeel aanzienlijk groeit in vergelijking met voorgaande jaren, zijn we er nog niet. Tegen 2050 streeft Nederland ernaar volledig circulair te zijn. Door te kiezen voor Nederlandse groene stroom draag je bij aan de toename van duurzame elektriciteitsvoorziening.

In Nederland bieden veel energieleveranciers groene stroom aan. Sommige leveren uitsluitend groene stroom, terwijl anderen een mix van groene en grijze stroom aanbieden. Er zijn ook aanbieders die enkel groene stroom uit Nederland leveren, naast producenten die een combinatie van binnenlandse en buitenlandse energie bieden. Als consument heb je dus veel keuze. Verschillende vergelijkingstools kunnen je helpen een keuze te maken die bij je past. Uit jaarlijks onderzoek van WISE en Natuur & Milieu naar de meest milieuvriendelijke energieaanbieders, kwamen Energie vanOns, Om | nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam als winnaars uit de bus, met een perfecte score. De groep die net onder deze top scoort, waaronder Greenchoice, Eneco, Vattenfall en Delta, is ook gegroeid en behaalde een ruime voldoende.

Hoe kom ik erachter waar mijn stroom vandaan komt en of ik de juiste stroom heb ontvangen?

Jouw energieleverancier stuurt jaarlijks informatie over de stroom die je dat jaar hebt gekregen. Deze informatie staat op het stroometiket. Elk jaar na 1 mei ontvangt u uw stroometiket van de leverancier. Op het etiket staat precies benoemd welke afkomst jouw stroom had en of het daadwerkelijk is geleverd. Als dit niet het geval is kijk dan om over te stappen.

1

Het is minder schadelijk voor het milieu

Doordat er bij het stroom opwekken geen schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide (CO2), zwaveldioxide (SO2) of stikstofdioxide (NO2) vrijkomen is het dus veel milieuvriendelijker.

2

Groene stroom kan niet opraken

Tijdens het wekken van groene elektriciteit worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar alleen duurzame energiebronnen, deze worden automatisch bijgevuld.

3

Het is niet duurder dan andere energie

De kosten van fossiele energie stijgen en de kosten van duurzame energie dalen. Als consument betaal je dus ongeveer het zelfde voor groene als voor grijze stroom.

4

Je wordt onafhankelijk van marktschommelingen

Doordat je het risico van onverwachte prijsstijgingen op noodzakelijk gebied niet loopt heb je als consument meer zekerheid.