14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6






KlantenserviceGesloten

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een innovatieve oplossing voor energiezuinige verwarming en koeling van woningen. Het is een apparaat dat werkt met jouw bestaande cv-ketel om een energie-efficiënt, duurzaam en betrouwbaar verwarmings- en koelsysteem te creëren. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 6-10-2023
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 6-10-2023
Laatste update: 21-3-2024

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een kleine warmtepomp en een cv-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van de woning. Alleen wanneer het buiten extreem koud is, springt de cv-ketel bij. Tevens is de cv-ketel verantwoordelijk voor het leveren van warm tapwater. Door op deze manier gas te besparen draagt de hybride warmtepomp bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. 

Hybride warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor huizen die niet volledig op een warmtepomp kunnen draaien vanwege onvoldoende isolatie. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren, omdat de bestaande cv-installatie deels behouden blijft. Door de combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel in één systeem, kunnen huishoudens profiteren van een hoge energie-efficiëntie, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt als volgt: het is een systeem dat een warmtepomp als een cv-ketel combineert om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht te halen en gebruik deze voor het verwarmen van water in het cv-systeem. Het rendement van de warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij hogere buitentemperaturen kan de warmtepomp efficiënter werken omdat er meer warmte beschikbaar is om op te nemen.

Wanneer de buitentemperatuur daalt tot ongeveer 5 graden Celsius of lager, kan de efficiëntie van de warmtepomp afnemen. In zulke situaties kan de hybride warmtepomp overschakelen naar de cv-ketel om het huis te blijven verwarmen. Dit systeem zorgt ervoor dat de woning altijd op een efficiënte manier wordt verwarmd, ongeacht de buitentemperatuur, terwijl het ook helpt om het energieverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen in vergelijking met een traditionele cv-ketel.

Waarom een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp biedt de mogelijkheid om jouw huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Vergeleken met een cv-ketel kan het gasverbruik voor verwarming tot 70% verminderd worden. Hierdoor draag je bij aan het milieu door 40% minder CO₂ uit te stoten. 

Hoewel de aanschaf- en installatiekosten hoger zijn dan bij een traditionele cv-ketel, wordt dit verschil gecompenseerd door de besparing op de energiekosten.

Wat bespaar je met hybride warmtepomp?

Hoeveel je bespaart, is afhankelijk van de hoeveelheid gas die je gebruikt voor het verwarmen van je huis. Over het algemeen is het gasverbruik lager in een rijtjeshuis dan in een vrijstaand huis, en lager in een goed geïsoleerd huis vergeleken met een slecht geïsoleerd huis. Een groot deel van je gasverbruik wordt vervangen door elektriciteit, wat kostenefficiënter is. Daarnaast vermindert je CO2-uitstoot, wat een positieve invloed heeft op het klimaat.

Een hybride warmtepomp is een energie-efficiënte manier om je huis te verwarmen. Je kunt ongeveer 60 procent besparen op je gasverbruik voor verwarming doordat de warmtepomp het gas op een efficiënte manier vervangt door elektriciteit. In totaal verminder je je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met ongeveer 30 procent. 

Wat kost een hybride warmtepomp?

De prijs voor een hybride warmtepomp met een buitenunit ligt ongeveer rond de € 6.000 inclusief btw en installatiekosten, dit is voor een model met een vermogen van 4 kW. Dit bedrag is nog zonder rekening te houden met eventuele subsidies. Wanneer je ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt, kun je rekenen op een prijs rond de € 8.000 voor een hybride warmtepomp.

Welke subsidies hybride warmtepomp?

Uit de miljoenennota blijkt dat in 2024 opnieuw ongeveer 600 miljoen aan ISDE-subsidie beschikbaar zal zijn. Ook blijkt dat de regering van plan is om tot minstens 2026 subsidies te verstrekken voor isolatie, zonneboilers of warmtepompen. 

 Gemiddeld ontvang je ongeveer 30 procent subsidie op de investering. Het daadwerkelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meter aan glas of isolatie dat is geplaatst, of de capaciteit van de warmtepomp.

Wat heb je nodig om subsidie aan te vragen?

  1. Controleer van tevoren of uw materialen of installatie in aanmerking komen voor een subsidie.
  2. Maak foto's van de installatie van de isolatie als bewijs.
  3. Zorg ervoor dat je alle betaalbewijzen behoudt. De overheid ontvangt graag een bijgevoegde kopie van online bankieren of een bouwdepot als bewijs bij elke factuur.
  4. Zorg ervoor dat je op tijd je subsidie aanvraagt. De subsidiepot kan snel opraken, dus doe dit direct na het betalen en installeren van de warmtepomp of isolatie. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp?

De voordelen zijn als volgt:

  • Duurzaamheid: Warmtepompen gebruiken hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte uit de lucht, bodem of water, om warmte te genereren. Dit maakt ze veel duurzamer dan traditionele verwarmingssystemen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
  • Lagere CO2-uitstoot: Omdat warmtepompen geen directe verbranding van brandstoffen vereisen, produceren ze veel minder CO2-uitstoot in vergelijking met cv-ketels.
  • Energiebesparing: Warmtepompen zijn zeer efficiënte verwarmingssystemen. Ze kunnen tot 70% besparen op het gasverbruik voor verwarming in vergelijking met traditionele cv-ketels. Dit resulteert in aanzienlijk lagere energierekeningen voor de gebruikers.
  • Flexibiliteit: Warmtepompen kunnen zowel voor verwarming als koeling worden gebruikt, waardoor ze het hele jaar door nuttig zijn. 

De nadelen zijn als volgt:

  • Initiële kosten: Hybride warmtepompen kunnen duurder zijn in aanschaf en installatie in vergelijking met traditionele cv-ketels. 
  • Afhankelijkheid van buitentemperatuur: Het rendement van de warmtepomp is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij zeer lage temperaturen kan de efficiëntie van de warmtepomp afnemen, waardoor de cv-ketel moet bijspringen, wat resulteert in hogere energiekosten.
  • Onderhoud: Hybride systemen hebben mogelijk complexere onderhoudsvereisten vanwege de combinatie van twee verschillende verwarmingssystemen.