Kies en vergelijk
Overstappen
Bespaar
Kies en vergelijk
Overstappen
Bespaar
De hybride warmtepomp is een innovatieve oplossing voor energiezuinige verwarming en koeling van woningen. Het is een apparaat dat werkt met jouw bestaande cv-ketel om een energie-efficiënt, duurzaam en betrouwbaar verwarmings- en koelsysteem te creëren.
R
R
Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een kleine warmtepomp en een cv-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van de woning. Alleen wanneer het buiten extreem koud is, springt de cv-ketel bij. Tevens is de cv-ketel verantwoordelijk voor het leveren van warm tapwater. Door op deze manier gas te besparen draagt de hybride warmtepomp bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Hybride warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor huizen die niet volledig op een warmtepomp kunnen draaien vanwege onvoldoende isolatie. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren omdat de bestaande cv-installatie deels behouden blijft. Door de combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel in één systeem, kunnen huishoudens profiteren van een hoge energie-efficiëntie, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.
Een hybride warmtepomp werkt als volgt: het is een systeem dat een warmtepomp als een cv-ketel combineert om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht te halen en gebruik deze voor het verwarmen van water in het cv-systeem. Het rendement van de warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij hogere buitentemperaturen kan de warmtepomp efficiënter werken omdat er meer warmte beschikbaar is om op te nemen.
Wanneer de buitentemperatuur daalt tot ongeveer 5 graden Celsius of lager, kan de efficiëntie van de warmtepomp afnemen. In zulke situaties kan de hybride warmtepomp overschakelen naar de cv-ketel om het huis te blijven verwarmen. Dit systeem zorgt ervoor dat de woning altijd op een efficiënte manier wordt verwarmd, ongeacht de buitentemperatuur, terwijl het ook helpt om het energieverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen in vergelijking met een traditionele cv-ketel.
Een warmtepomp biedt de mogelijkheid om jouw huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Vergeleken met een cv-ketel kan het gasverbruik voor verwarming tot 70% verminderd worden. Hierdoor draag je bij aan het milieu door 40% minder CO2 uit te stoten.
Hoewel de aanschaf- en installatiekosten hoger zijn dan bij een traditionele cv-ketel, wordt dit verschil gecompenseerd door de besparing op de energiekosten.
Hoeveel je bespaart is afhankelijk van de hoeveelheid gas die je gebruikt voor het verwarmen van je huis. Over het algemeen is het gasverbruik lager in een rijtjeshuis dan in een vrijstaand huis, en lager in een goed geïsoleerd huis vergeleken met een slecht geïsoleerd huis. Een groot deel van je gasverbruik wordt vervangen door elektriciteit, wat kostenefficiënter is. Daarnaast vermindert je CO2-uitstoot, wat een positieve invloed heeft op het klimaat.
Een hybride warmtepomp is een energie-efficiënte manier om je huis te verwarmen. Je kunt ongeveer 60 procent besparen op je gasverbruik voor verwarming doordat de warmtepomp het gas op een efficiënte manier vervangt door elektriciteit. In totaal verminder je je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met ongeveer 30 procent.
De prijs voor een hybride warmtepomp met een buitenunit ligt ongeveer rond de € 6.000 inclusief btw en installatiekosten, dit is voor een model met een vermogen van 4 kW. Dit bedrag is nog zonder rekening te houden met eventuele subsidies. Wanneer je ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt, kun je rekenen op een prijs rond de € 8.000 voor een hybride warmtepomp.
Uit de miljoenennota blijkt dat in 2024 opnieuw ongeveer 600 miljoen aan ISDE-subsidie beschikbaar zal zijn. Ook blijkt dat de regering van plan is om tot minstens 2026 subsidies te verstrekken voor isolatie, zonneboilers of warmtepompen.
Gemiddeld ontvang je ongeveer 30 procent subsidie op de investering. Het daadwerkelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meter aan glas of isolatie dat is geplaatst, of de capaciteit van de warmtepomp.
De voordelen zijn als volgt:
De nadelen zijn als volgt: