14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Vast energiecontract

Wanneer je gaat bekijken welke energiecontracten er allemaal zijn, kom je erachter dat je uit drie kan kiezen. Vast, variabel en dynamisch. Wanneer je kiest voor een vast energiecontract heb je een vaste prijs voor stroom en gas en ook een vaste looptijd. 

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 29-2-2024
Laatste update: 21-3-2024
vast-energiecontract
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 29-2-2024
Laatste update: 21-3-2024

Wat is een vast energiecontract?

Wanneer je kiest voor een vast energiecontract heb je een vaste prijs voor stroom en gas en ook een vaste looptijd. Je zet de tarieven dus voor een bepaalde tijd vast. Hierdoor heb je zekerheid. Een vast contract voor energie beschermt tegen prijsschommelingen op de energiemarkt, wat vooral voordelig kan zijn in tijden van stijgende energieprijzen.  Echter, als de prijzen dalen, profiteer je niet van deze dalingen. Je kan kiezen voor een vast energiecontract voor 1 jaar,2 jaar of 3 jaar vast.

De Voor- en Nadelen van een Vast Energiecontract

Voordelen:

 • Zekerheid en stabiliteit in je energiekosten, wat helpt bij het plannen van je financiën.
 • Geen verrassingen door stijgende energieprijzen gedurende de looptijd van het contract.

Nadelen:

 • Minder flexibiliteit om te profiteren van dalende prijzen op de energiemarkt.
 • Mogelijke opzegboetes als je het contract voortijdig wilt beëindigen.

Waarom zou je kiezen voor 1 jaar vast?

Bij een vast energiecontract voor 1 jaar heb je vaste tarieven voor stroom en gas. Aangezien de prijzen in 2024 laag zijn, is het verstandig om deze prijzen vast te zetten. Daarnaast geven energieleveranciers kortingen als je kiest voor een vast contract. Als je elk jaar overstapt, kan je elk jaar gebruik maken van deze kortingen. 

Energieleveranciers met 1-jarig energiecontract

Energieleveranciers met 1-jarig energiecontract

Energieleveranciers met een 1 jaar vast energiecontract zijn:

 • Budget Energie
 • Innova energie
 • Mega
 • VandeBron
 • Engie
 • Greenchoice
 • Oxxio
 • Pure energie
 • Eneco

Waarom zou je kiezen voor 3 jaar vast?

De energieprijzen bij een vast energiecontract van 3 jaar is vaak lager dan bij de energieprijzen van 1 jaar. Wanneer je verwacht dat de energieprijzen de aankomende jaren gaan stijgen, dan is een 3-jarig contract een goede keuze. Zo word je beschermt tegen prijsstijgingen. 

Hou er wel rekening mee dat je er minder kortingen zijn op dit contract. Ook zijn er slechts enkele energieleveranciers die een 3-jarig energiecontract aanbieden. 

Energieleveranciers met een 3-jarig contract

Energieleveranciers met een 3-jarig contract

Energieleveranciers met een 3 jaar vast energiecontract zijn:

 • Budget Energie
 • Eneco
 • Energiedirect
 • Vattenfall

Opzegvergoeding bij een vast contract voor energie

Wanneer je een vast energiecontract afsluit, kan je tussentijds overstappen naar een andere energieleverancier. Wil je toch wel overstappen? Dan betaal je een opzegvergoeding. Afgelopen jaar heeft het ACM nieuwe regels opgesteld voor de opzegboete. Zo betaal je als gebruiker de financiële schade die een energieleverancier heeft wanneer jij opzegt. Dit wordt berekend door:

 • De energieprijzen van je huidige contract
 • De energieprijzen die nieuwe klanten zouden krijgen met een vergelijkbaar contract
 • De resterende energie die jij nog zou gebruiken gedurende je contract

Bekijk onderstaande berekening voor gas en stroom:

Voor stroom: Het verschil tussen de huidige en nieuwe elektriciteitstarieven, vermenigvuldigd met de nog te verbruiken hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh), resulteert in de opzegvergoeding.

Voor gas: De opzegvergoeding wordt bepaald door het verschil tussen de huidige en nieuwe gastarieven te vermenigvuldigen met de nog te verbruiken hoeveelheid gas in kubieke meters (m³).

Is een vast energiecontract verstandig in 2024?

Het ACM (Autoriteit Consument & Markt) adviseert om in 2024 een vast energiecontract af te sluiten. De huidige tarieven voor gas en stroom zijn laag, vergeleken met afgelopen jaren. Wanneer je nu een vast contract afsluit, bescherm je jezelf tegen eventuele prijsstijgingen in de winter van 2024. 

Is een vast energiecontract verstandig voor huishoudens met zonnepanelen?

Een vast energiecontract is vaak een betere keuze voor huishoudens met zonnepanelen omdat het stabiliteit biedt in energietarieven. Bij een vast tarief profiteer je van zekerheid over de vergoeding die je krijgt voor teruggeleverde stroom, ongeacht schommelingen in de energiemarkt. Bij een dynamisch energiecontract ben je wel afhankelijk van deze schommelingen.

Wanneer je zonnepanelen hebt, lever je overdag de meeste stroom op. Omdat het stroomverbruik in Nederland overdag laag is, liggen de dynamische stroomprijzen overdag ook lager dan in de ochtend of avond. Er hebben simpelweg minder mensen stroom nodig en daardoor is het aanbod groter dan de vraag. Aangezien jij en de rest in Nederland met zonnepanelen wel overdag het meeste stroom opwekt, want dan schijnt de zon, krijg je dus een lagere vergoeding voor het terugleveren van stroom. Bij een vast contract heb je vaste vergoedingen voor het terugleveren.

Vaste energiecontracten vergelijken

Wil jij de vaste energiecontracten van alle energieleveranciers met elkaar vergelijken? Via onze energievergelijker zie je binnen een aantal minuten de beste energieleverancier die het beste bij je past. Heb je vragen over de contracten en weet je niet zeker wat nu de beste keuze is? Neem dan contact op met onze klantenservice.