14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Energie besparen

Energie besparen in huis wordt steeds belangrijker, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Door bewuster om te gaan met energie en te investeren in duurzame oplossingen, kun je een aanzienlijke besparing realiseren op uw energierekening. Op deze pagina leggen we verschillende strategieën en technieken uit om het energieverbruik in huis te verminderen. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-10-2023
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-10-2023
Laatste update: 21-3-2024

Hoe kan je energie besparen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je kunt besparen op je energieverbruik, zonder dat het veel moeite en geld kost. Wij hebben de belangrijkste bespaartips op een rijtje gezet. 

Tip 1: Schakel apparaten die je niet gebruikt uit

Je apparaten verbruiken zonder dat je het door hebt veel energie, zelfs als ze niet in werking zijn. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Daarom is het raadzaam om apparaten die je niet gebruikt uit te schakelen en te kijken of ze niet op stand-by staan. Vergeet dus niet om je stekkers uit het stopcontact te halen. Hiervoor zou je ook stekkerdozen kunnen gebruiken. Op deze manier kun je flink besparen op je stroomrekening.  

Tip 2: Zet de temperatuur van de thermostaat lager

Wanneer je de verwarming rond de 19 °C zet en onder een dekentje gaat zitten kun je per jaar zo'n 7% op je energierekening besparen!

Tip 3: Verwarm geen overbodige ruimtes

Wanneer je alleen de belangrijkste ruimtes verwarmt, zoals je keuken of woonkamer. Kun je gemiddeld € 240 per jaar besparen.

Tip 4: Vervang de energieslurpende lampen

LED-lampen zijn zuiniger dan andere soorten verlichting. Ze gebruiken tot 90% minder elektriciteit dan gloei- of halogeenlampen en hebben een levensduur die 30 tot 50 keer langer is. 

Tip 5: Was op een lagere temperatuur

Het verbruik van de wasmachine daalt naarmate je wast bij een lagere temperatuur. Zo verbruikt een wasbeurt bij 30 °C de helft minder energie dan bij 40 °C. 

Tip 6: Kort douchen

Tijdens het douchen verbruik je gas, probeer dus zo kort mogelijk te douchen om gas, water en energie te besparen. Je zou ook een waterbesparende douchekop kunnen aanschaffen.

Tip 7: Isoleer je woning

Je kunt je woning isoleren met behulp van vloer-, muur- en dakisolatie. Maar je kunt ook gedeeltelijk zelf je woning isoleren, wat niet al te ingewikkeld hoeft te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar gaten en kieren om deze af te dichten. Als er gaten of spleten bij een raam of deur zijn, kun je overwegen een tochtstrip te installeren. Als er een spleet in het kozijn zit, is het aan te raden om kit te gebruiken om dit te vullen. Door deze stappen te volgen, kun je je woning aanzienlijk comfortabeler maken en uiteraard energie besparen. 

Tip 8: Schaf energiebesparende apparaten aan 

Door te investeren in energie-efficiënte apparaten kun je besparen op je energierekening. De energielabels tonen snel aan welke toestellen het minst elektriciteit verbruiken. Elk toestel is voorzien van zo'n energielabel. Deze variëren van A tot G. Een A-label is het meest efficiënt, een toestel met een G-label is het minst efficiënt. 

Tip 9: Onderhoud je cv-ketel

Het is essentieel om je cv-ketel regelmatig te onderhouden en nauwkeurig af te stellen. Op deze manier kun je tot € 100 per jaar besparen op je energierekening en problemen voorkomen. 

Tip 10: Kies voor een andere energieleverancier

Het kan voor je energierekening verstandig zijn om te wisselen van energieleverancier. Hoogstwaarschijnlijk betaalde je meer bij een nieuwe leverancier vanwege de hoge energieprijzen, maar vanwege de huidige lage gasprijzen, zijn er energiemaatschappijen die nu goedkopere tarieven hanteren.

Wat zijn de voordelen van energie besparen? 

Er zitten veel voordelen verbonden aan het besparen van energie, zowel voor het milieu en voor jouw energierekening.  Deze zijn als volgt: 

  • Besparen op je energiekosten Je kunt tot zo'n 20% besparen op energiekosten door bewustzijn te vergroten en eenvoudige energiebesparende maatregelen te nemen. 

  • Goed voor het milieu Energie besparen vermindert CO2-uitstoot en helpt het klimaat te behouden.

  • Comfort Jouw woning wordt aangenamer en comfortabeler in termen van temperatuur. 

  • Woningwaarde Doordat je investeert in het verduurzamen van je huis kan de waarde ervan omhoog gaan. Dit is een voordeel wanneer je van plan bent om je woning te verkopen en een nieuwe aan te schaffen. 

Wat zijn de grootste energieverbruikers?

De grootste energieverbruikers in het huis zijn de apparaten die constant aan staan zoals, zoals een vijverpomp of een vriezer, verbruikt consequent het meest. Elektrische auto's, jacuzzi's, zwembaden, sauna's en alles wat verwarming of koeling nodig heeft, worden ook beschouwd als grote energieverbruikers. Airconditioningsystemen en centrale verwarming zijn ook grote energieverbruikende apparaten, vooral bij continue en intensieve gebruik. Bovendien kan de ouderdom en inefficiëntie van een apparaat ook het energieverbruik verhogen. Een oude, inefficiënte koelkast kan bijvoorbeeld veel meer energie verbruiken dan een nieuw, energiezuinig model.

Wat zijn de beste maatregelen om mijn huis zuinig te maken?

De belangrijkste en meest energiebesparende maatregelen verschillen per situatie, dit zijn de beste energiebesparende mogelijkheden op dit moment:

  1. Hoogrendementsglas: HR++-glas met edelgas in de spouw isoleert beter dan droge lucht. Het vervangen van oude ramen en kozijnen kan rendabel zijn.
  2. Zonnepanelen: Zonnepanelen wekken elektrische spanning op met zonlicht en een omvormer zet dit om in bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet.
  3. Isolerende deuren: Geïsoleerde deuren, kozijnen en panelen verminderen warmteverlies en voorkomen vochtproblemen. Let op de U-waarde, die voor deuren maximaal 0,8 moet zijn.
  4. Gevelisolatie: Gevelisolatie vermindert warmte- en energieverlies en kan aan de buitenkant (met sierpleister of gevelbekleding) of van binnenuit (met voorzetwanden) worden toegepast.
  5. Dakisolatie: Dakisolatie is mogelijk voor zowel schuine als platte daken. De isolatie wordt aan de binnen- of buitenkant aangebracht, afhankelijk van de dakstand. Overweeg ook asbestverwijdering en onderhoud bij de financiering.