14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Variabel energiecontract

Bij het zoeken naar een nieuw energiecontract heb je de keuze uit drie verschillende contractvormen: een vast contract, een variabel contract en een dynamisch contract. Maar wat houdt een variabel energiecontract precies in, en in hoeverre is dit de voordeligste optie in jouw situatie? Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over een variabel contract.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 29-2-2024
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 29-2-2024
Laatste update: 21-3-2024

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract voor energie is een type contract waarbij de tarieven gedurende de looptijd van het contract kunnen veranderen. Deze tarieven worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals marktontwikkelingen, vraag en aanbod, en beleidswijzigingen. In tegenstelling tot een vast contract, waarbij de tarieven gedurende de hele contractduur vaststaan, kunnen de tarieven bij een variabel contract dus omhoog of omlaag gaan.

De tarieven voor stroom en gas worden doorgaans twee keer per jaar gewijzigd, op 1 januari en 1 juli. Hierdoor kunnen consumenten profiteren van eventuele prijsdalingen op de markt. Aan de andere kant brengt een variabel contract het risico met zich mee dat de energieprijzen ook kunnen stijgen, dit kan uiteindelijk leiden tot hogere kosten voor de consument.

Waarom een variabel energiecontract?

Een variabel contract energie biedt flexibiliteit, wat aantrekkelijk kan zijn voor sommige huishoudens. Omdat de tarieven gedurende de contractperiode kunnen veranderen, kunnen consumenten profiteren van eventuele prijsdalingen op de energiemarkt. Dit is vooral handig voor mensen die verwachten dat de energieprijzen zullen dalen. Bovendien zijn er geen opzegkosten of boetes verbonden aan variabele contracten, waardoor overstappen gemakkelijker wordt. Daarnaast, brengt een variabel contract ook een aantal risico's met zich mee, zoals stijgende energieprijzen.

Is een variabel energiecontract verstandig?

In sommige situaties kan een variabel contract voordeliger zijn dan een vast of dynamisch energiecontract. Zo biedt een variabel contract meer flexibiliteit. Consumenten die een variabel contract hebben, profiteren vaak direct van eventuele prijsdalingen op de energiemarkt. Bovendien ben je als consument bij een variabel contract niet gebonden aan een langdurig contract, waardoor je gemakkelijker kunt overstappen naar een andere energieleverancier of een ander contract wanneer de prijzen gunstiger zijn.

Wanneer je kiest voor een variabel contract, kies je voornamelijk voor de flexibiliteit die deze contractvorm biedt.

Hoe vaak mag variabel tarief aangepast worden?

De variabele tarieven veranderen meestal 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Naast deze vaste momenten kan de energieleverancier er voor kiezen om de tarieven tussentijds te veranderen. Dit mag alleen met een goede reden, zoals marktontwikkelingen of beleidswijzigingen. Hier moet de klant minimaal 30 dagen van tevoren over worden geïnformeerd. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een variabel contract?

Elk energiecontract heeft een aantal voor- en nadelen, zo ook het variabele contract. De voordelen van een variabel contract zijn als volgt:

  • Het contract is maandelijks opzegbaar.
  • Je hoeft geen opzegboete te betalen wanneer je overstapt. 
  • Omdat de energietarieven doorgaans om de 6 maanden mogen wijzigen, kun je profiteren van prijsdalingen, dit is afhankelijk van jouw energieleverancier.

De nadelen van een variabel contract zijn als volgt:

  • De ontwikkeling van de energieprijzen is onzeker. 
  • Eventuele prijsstijgingen worden doorgevoerd in jouw tarief.
  • Je betaalt naast aansluitkosten per kWh elektriciteit of m³ gas ook een stukje winstmarge en risicopremie aan de leverancier.

Wat zijn de verschillen tussen een vast en variabel contract?

De verschillen tussen de contractvormen zijn als volgt: Een vast energiecontract heeft dezelfde tarieven gedurende de hele contractduur, dit biedt zekerheid, maar minder flexibiliteit bij prijsveranderingen op de markt. Daarentegen heeft een variabel energiecontract juist fluctuerende tarieven die direct reageren op marktomstandigheden, waardoor consumenten kunnen profiteren van prijsdalingen, maar ook het risico lopen op prijsstijgingen. Een dynamisch energiecontract past tarieven regelmatig aan op basis van marktindicatoren, zoals vraag en aanbod. 

Wil je meer lezen over de beschikbare contractvormen? 

Variabele contracten vergelijken

Als je variabele energiecontracten wilt vergelijken of als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract, dan ben je bij EnergieKiezer aan het juiste adres. Met onze vergelijker kun je eenvoudig verschillende variabele contracten met elkaar vergelijken. Op basis van jouw verbruik krijg je inzicht in welk contract het meest voordelig is in jouw situatie.

Heb je vragen of loop je ergens vast? Onze energie-experts staan klaar om je te helpen.