Houd mij op de hoogte!
We zijn druk bezig met het bouwen van onze energievergelijker. Laat je e-mailadres achter en wij geven je een seintje, zodra je kan gaan vergelijken.
Een slimme meter is een elektronische meter voor gas en elektriciteit. Door middel van de meter kan je een beter inzicht krijgen in jouw gebruik, maar hoe werkt zo'n apparaatje nou? In dit artikel leggen we je alles over de slimme meter.
F
F
In dit artikel
Een slimme meter is een elektronische meter voor gas en elektriciteit. De meter kan op afstand worden uitgelezen, hierdoor kunnen verbruiksgegevens automatisch worden verzameld en doorgestuurd naar de energieleverancier. Zo kan zowel de consument als de energieleverancier een beter verbruiksoverzicht krijgen. Op deze manier kun je besparen en betere energiekeuzes maken. elektriciteitsmeters zijn vaak voorzien van een communicatiemodule waarmee ze draadloos kunnen communiceren met het netwerk van de energieleverancier. Zo kan er op afstand energie beheert worden en worden er sneller storingen gedetecteerd.
De digitale meter stuurt jouw meterstanden door via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS of CDMA), dus niet via wifi. Je hebt dus geen wifi of telefoon nodig. De meter heeft dat namelijk zelf ingebouwd.
De slimme meter heeft een aantal voordelen en voor sommigen ook nadelen.
Je krijgt van jouw netbeheerder een brief waarin je een gratis aanbod krijgt voor een slimme energiemeter. De netbeheerder is hierbij verantwoordelijk voor de plaatsing.
Zelf aanvragen is dus niet nodig, je krijgt op tijd te horen wanneer jij aan de beurt bent. Wanneer u toch eerder om een slimme meter vraagt kan het zijn dat u maximaal € 72,60 moet betalen. Wanneer u eerder een slimme meter geweigerd heeft en later alsnog een slimme energiemeter wilt betaal je dezelfde kosten als bij het aanvragen.
Bij het installeren vervangt monteur meestal 2 meters: de elektriciteitsmeter en de gasmeter. Wanneer de nieuwe meter wordt aangesloten ben je verplicht de oude meter in te ruilen wanneer hij afgekeurd of kapot is.
De slimme energiemeter verzamelt informatie over het energieverbruik van jouw huishouden of bedrijf en stuurt deze informatie door naar de netbeheerder. Hierdoor maken veel gebruikers zich zorgen om hun privacy. Doordat de meters veel informatie registreren over het dagelijkse leven van de gebruikers kan ook. de aanwezigheid, het gedrag en de routines van de gebruikers uitgebracht worden. Wanneer deze informatie wordt uitgelekt of in verkeerde handen valt kan er met deze informatie veel gedaan worden.
In veel landen moeten energieleveranciers en netbeheerders de gebruikers op de hoogte stellen van de gegevens die worden verzameld, waarom deze worden verzameld, hoe lang ze worden bewaard en met wie ze worden gedeeld. Gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om zelf een keuze te maken over de gegevens, ze kunnen de verzameling van gegevens weigeren of beperken, en krijgen de kans om toegang te krijgen tot hun eigen gegevens en deze te corrigeren als dat nodig is.
Energieleveranciers proberen de zorgen rondom privacy te verminderen. Dit doen ze door verschillende maatregelen te nemen om de privacy van de consumenten zo goed mogelijk te beschermen en potentiële zorgen te verminderen. In de Europese Unie zijn de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Richtlijn slimme meters van kracht, deze regels bieden bescherming voor persoonlijke gegevens die worden verzameld door slimme energiemeters.
Houd mij op de hoogte!
We zijn druk bezig met het bouwen van onze energievergelijker. Laat je e-mailadres achter en wij geven je een seintje, zodra je kan gaan vergelijken.