14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Zonne-energie

Zonne-energie is een van de meest populaire vormen van energie, dit is omdat het duurzaam is en geen schadelijke stoffen uitstoot. Je kunt de energie zelf opwekken en het onderhoud en installatieproces van de zonnepanelen kost bovendien weinig moeite. Doordat veel meer mensen voor zonnepanelen kiezen zal het marktaandeel toenemen. Maar wat is zonne-energie en wat zijn de voor- en nadelen er van? In dit artikel lees je alle praktische informatie hebt voordat je de stap naar duurzame energie maakt. 

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 20-4-2023
Laatste update: 23-4-2024
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 20-4-2023
Laatste update: 23-4-2024

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een verzamelterm voor diverse technologieën die de straling van de zon kunnen omzetten in een bruikbare vorm van energie, zoals zonnestroom. Zonnestroom is een onuitputtelijke energiebron.

Hoe kan zonne-energie opgevangen worden? 

  • Zonnepanelen:

De panelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht opvangen en deze omzetten in gelijkstroom. Zo kan de energie omgezet worden naar elektriciteit.

  • Zonneboiler:

Bij dit systeem wordt zonne-energie gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Hierbij wordt er een zonnecollector op het dak geplaatst samen met een opslagtank waarin het warme water wordt opgeslagen.

  • Zonnetoren:

Een zonnetoren, ook wel bekend als een zonne-energietoren of een zonnecondensator, is een systeem dat zonne-energie gebruikt om elektriciteit op te wekken. De toren is gemaakt van glas met in het midden een toren.  De lucht die onder het glas zit warmt op en wil opstijgen. De toren trekt in het midden de lucht naar zich toe, waar de luchtdruk onderweg turbines aandrijft, zo wordt er elektriciteit opgewekt. 

Belangrijke begrippen

Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het belangrijk om een aantal belangrijke zaken door te nemen, zodat je gemakkelijk een keuze kan maken.

Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat een paneel onder ideale omstandigheden kan produceren. Meestal is de hoogte van het vermogen afhankelijk van de kwaliteit zonnecellen en de grootte van het zonnepaneel. Het is belangrijk om te weten wat het vermogen is van de zonnepanelen, zo kan je bepalen op basis van je verbruik, hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om voldoende energie op te wekken voor jouw huishouden. 

kWh

kWh staat voor kilowattuur en is de eenheid van energie die wordt gebruikt om elektriciteitsverbruik te meten. Het is de hoeveelheid energie die wordt verbruikt gedurende 1 uur door een apparaat of systeem met een vermogen van 1 kilowatt (kW).

Opbrengst

Gemiddeld genomen kan een zonnepaneel jaarlijks tussen de 250 en 400 kWh aan energie opwekken per geïnstalleerd Wp vermogen. Dit betekent dat bij een installatie van 10 zonnepanelen van 300 Wp per stuk er jaarlijks tussen de 750 en 1200 kWh aan energie kan worden opgewekt.

Het is belangrijk om te weten dat de opbrengst enorm kan variëren en afhankelijk is van een aantal factoren:

  • Hoe de zonnepanelen geplaatst zijn: de hellingshoek en de richting. 
  • De kwaliteit van de panelen. 
  • De locatie: gebouwen, bomen of andere objecten die het opwekken kunnen belemmeren. 
  • De kracht van de zon. 
  • De temperatuur van de panelen, wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt, vermindert het rendement.

Plaatsen en investeren

Voor het installeren van zonnepanelen hoef je geen vergunning meer aan te vragen bij de gemeente. Wel is het belangrijk om toestemming te krijgen van de verhuurder, wanneer je een huurwoning hebt. Het is dan ook mogelijk dat de verhuurder bijdraagt in de kosten. Ook wanneer je geen eigen dak hebt, bestaan er alsnog mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld op het dak van een flat of appartementencomplex. Je kunt hierover informeren bij de Vereniging van Eigenaren.  Aangezien de aankoop van zonnepanelen geen kleine investering is, is het belangrijk om een goede leverancier te kiezen. Let hierbij op een aantal details:

  • Prijs van de zonnepanelen
  • Onderhoud- en installatiekosten
  • Of de panelen wel genoeg opbrengt
  • Garantie
  • Eerdere ervaringen van klanten bij de leverancier

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is de hoeveelheid tijd die nodig is om de investering van de zonnepanelen terug te verdienen via de besparingen op energierekeningen.

De terugverdientijd van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Hoeveel de zonnepanelen opleveren.
  • Hoeveel je huishouden verbruikt
  • Hoeveel de terugleververgoeding bij jouw leverancier bedraagt.

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal tussen de 6 en 10 jaar.

BTW op zonnepanelen

Er is momenteel nog steeds een aantrekkelijke regeling voor consumenten die investeren in zonnepanelen. Je kunt namelijk de BTW terugvragen die je betaald hebt over de installatiekosten van de panelen. Dit levert je een financieel voordeel op van 17,4 procent, wat op een investering van 10.000 euro al snel kan oplopen tot een korting van 2.000 euro. 

terugleveren

Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan er daadwerkelijk wordt gebruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Op deze manier krijgen andere gebruikers de mogelijkheid om hier gebruik van te maken. De eigenaar van de zonnepanelen ontvangt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding heet terugleververgoeding en wordt verrekend met de elektriciteitsrekening.

Het salderen van zonnepanelen kan verschillen per regio en energieleverancier. In sommige regio's is salderen volledig toegestaan en wordt de teruggeleverde energie volledig verrekend met de afgenomen energie.

Voor- en nadelen

De voordelen van zonne-energie zijn als volgt:

  • Beter voor het milieu: zonnestroom is geen fossiele brandstof en kan niet opgaan. Daarnaast stoten zonnepanelen weinig schadelijke stoffen uit. 
  • Lagere energierekening: Doordat zonnepanelen zelf energie opwekken verbruik je minder en bespaar je op je energierekening. 
  • Hogere woningwaarde: Wanneer je investeert in zonnepanelen gaat de waarde van je huis omhoog. Je krijgt dan namelijk een hoger energielabel.
  • Weinig onderhoud: over het algemeen hoef je zonnepanelen niet te onderhouden, het is alleen belangrijk om jaarlijks de panelen te controleren op beschadigingen. 
  • Terugleververgoeding: Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan er daadwerkelijk wordt verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. De eigenaar van de zonnepanelen ontvangt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier.

De nadelen van zonne-energie zijn als volgt:

  • Grote investering: De kosten van zonnepanelen zijn behoorlijk hoog. Je moet in een keer een aanzienlijk bedrag investeren bij aanschaf wat al snel duizenden euro's bedraagt. De terugverdientijd ligt vaak tussen de 6 en 10 jaar, daarna kun je pas winst maken. Verder is er nog steeds een aantrekkelijke regeling voor consumenten die investeren in zonnepanelen. Je kunt namelijk de BTW terugvragen die je betaald hebt over de installatiekosten van de panelen.
  • Je moet een geschikt dak hebben: Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, zo moet je dak aan een aantal eisen voldoen. Er moet minimaal een oppervlak van 10 meter beschikbaar zijn en de panelen moeten richten naar het zuiden.