14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Energiekosten 2024

Jouw energiekosten zijn de maandelijkse kosten voor stroom, gas of stadsverwarming. Deze kosten variëren afhankelijk van je woonplaats, je verbruik, het type woning en jouw energieleverancier. Op deze pagina beantwoorden we de belangrijkste vragen over energiekosten.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-5-2024
Laatste update: 22-5-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-5-2024
Laatste update: 22-5-2024

Hoe bereken ik mijn energiekosten?

Wil jij je energiekosten berekenen? Dat kan gemakkelijk via de energievergelijker van EnergieKiezer.nl. Dit gaat als volgt:

 1. Vul je postcode en huisnummer in.
 2. Voer je verwachte stroomverbruik in.
 3. Voer je verwachte gasverbruik in.
 4. Bekijk de resultaten en zie meteen hoeveel je gaat betalen.

Wanneer je je kosten hebt berekend, is het voordelig om de verschillende tarieven van de leveranciers te vergelijken. Zo kom je er meteen achter of het in jouw situatie voordelig is om over te stappen.

Waar bestaan energiekosten uit?

Jouw energiekosten en energierekening zijn opgebouwd uit een aantal verschillende soorten kosten. Namelijk:

 • Vaste kosten voor het energiebedrijf. 
 • Variabele kosten voor het leveren van stroom. 
 • Vaste netbeheerkosten
 • Vermindering energiebelasting. 

De vaste kosten, zoals het contract en de administratie, worden bepaald door de energieleverancier en staan bekend als vastrecht of vaste leveringskosten.

De variabele kosten voor stroom en gas worden berekend op basis van je verbruik en de tarieven van de energieleverancier. Het variabele leveringstarief wordt vastgesteld door het energiebedrijf zelf.

Netbeheerkosten zijn de kosten voor de aansluiting, de meter en het transport van energie. Deze kosten variëren afhankelijk van de netbeheerder in je regio.

Verder ontvang ieder huishouden een vast bedrag aan vermindering op de energiebelasting van de overheid.

Wat zijn vaste energiekosten?

Je vaste energiekosten zijn de kosten die je elke maand moet betalen voor stroom, gas of stadsverwarming. Deze kosten zijn onafhankelijk van je verbruik en bestaan uit vaste leveringskosten (vastrecht), netbeheerkosten en eventueel een regiotoeslag voor gas.

Daarnaast kunnen er ook andere administratieve kosten van je energieleverancier bijkomen, zoals jaarlijkse kosten voor facturering en klantenservice. 

Wat zijn variabele energiekosten?

Variabele energiekosten zijn afhankelijk van je daadwerkelijke energieverbruik. Ze kunnen verschillen op basis van hoeveel stroom, gas of stadsverwarming je gebruikt. Voorbeelden van variabele energiekosten zijn:

 • Verbruikskosten voor elektriciteit en gas
 • Energiebelasting
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) .

Dit zijn kosten die variëren op basis van je verbruik en kunnen maandelijks fluctueren.

Hoe energiekosten besparen?

Je kunt besparen op je energiekosten door verschillende maatregelen te nemen en efficiënter om te gaan met energie. Hier zijn enkele tips om je energiekosten te verlagen:

 1. Zorg voor goede isolatie van je woning om warmteverlies te verminderen. Denk hierbij aan dak-, vloer- en muurisolatie.
 2. Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen met een hoog energielabel.
 3. Gebruik LED-lampen in plaats van traditionele gloeilampen of halogeenlampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en gaan langer mee.
 4. Verlaag de thermostaat een paar graden of gebruik een programmeerbare thermostaat om de verwarming automatisch te verlagen wanneer je niet thuis bent of 's nachts.
 5. Schakel apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan.
 6. Vergelijk regelmatig energiecontracten en tarieven van verschillende energieleveranciers om zeker te zijn dat je niet te veel betaalt voor je energie.

Door deze tips te gebruiken, kun je je energieverbruik verminderen en je energiekosten verlagen. 

Energie vergelijken

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen naar andere energieleverancier? Met EnergieKiezer kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer