Energie met zonnepanelen vergelijken

Weet waar je energie goedkoper is

Vergelijk alle 57 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

kWh

Zonnepanelen

0 kWh

Vul je verbruik zelf in

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,2
  • Verdien je investering zo snel mogelijk terug
  • Kies de beste energiedeal
  • Bespaar honderden euro's per jaar!

In 3 stappen besparen op je energierekening

1

Vul je verwachte verbruik én teruglevering in

Op basis van deze gegevens kunnen we voor jou de beste persoonlijke deals vinden.

2

Vergelijk het complete aanbod

Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod dat aansluit bij je verbruik en persoonlijke wensen. Op prijs & kwaliteit!

3

Gratis overstappen

Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar

Energie vergelijken met zonnepanelen

Energie vergelijken met zonnepanelen: zo begin je.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Begin bij de basis als je energieleveranciers gaat vergelijken. Bij zonnepanelen is het volgende belangrijk

  • De energie die je met jouw huishouden verbruikt
  • De energie die je op gaat wekken met je zonnepanelen
  • De stroom die je terug gaat leveren

De stroom die je terug zal leveren, kun je berekenen door je energiegebruik af te trekken van de energie die je opwekt. Het aantal zonnepanelen en de grootte van je huishouden zijn dus belangrijk. Om het energieverbruik van je huishouden in kaart te brengen kun je een eerdere energierekening bekijken.

Energie opwekken met zonnepanelen

Zo reken je uit hoeveel energie je opwekt met zonnepanelen

Energie opwekken met zonnepanelen

Hoeveel energie je opwekt met je zonnepanelen bereken je als volgt: het aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x 0,85 x stroomprijs per kWh. 

Let op: het getal 0,85 gaat over de richting en de helling van je dak. Dit speelt namelijk mee in de opbrengst van je zonnepanelen. Met 0,85 kiezen we voor een gemiddelde. Jouw opbrengst kan dus hoger of lager zijn.

Welke soorten tarieven rekenen energieleveranciers?

Er zijn vier soorten tarieven die je tegen kan komen als je energie vergelijkt:

  • Vast tarief in de hele contractperiode:  Een tarief dat gedurende de looptijd van je hele contract hetzelfde blijft en niet veranderd tijdens schommelingen in de markt.
  • Variabele tarieven:  Tarieven die meeveranderen tijdens de veranderingen in de markt. Dit is meestal twee keer per jaar.
  • Dynamische tarieven:  Tarieven die voor stroom per uur veranderen afhankelijk van het vraag en aanbod op de energiemarkt. 
  • Daltarief en normaaltarief:  Tarief waarvoor je een dubbele meter hebt. ’s Nachts en op bepaalde (feestdagen) betaal je een lager tarief dan overdag.

Kijk welk soort tarief bij jouw situatie past op ons tarievenoverzicht.

Terugleververgoeding vergelijken

Terugleververgoeding

Terugleververgoeding vergelijken

Belangrijk om bij energieleveranciers op te letten is de terugleververgoeding die je ontvangt. Dit is iets anders dan de salderingsregeling, die we verderop bespreken. Met de terugleververgoeding krijg je een vergoeding (compensatie) per kilowattuur voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net. 

Terugleverkosten vergelijken

Leveranciers die terugleverkosten in rekening brengen

Terugleverkosten vergelijken

Doordat steeds meer mensen zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen, brengt dit kosten met zich mee voor energieleveranciers en indirect ook kosten voor huishoudens zonder panelen. Vandebron en Budget Energie rekenen daarom vanaf 2024 terugleverkosten. Dit zijn tot nu toe de eerste en enige leveranciers die dit doen. Met de groeiende belasting van het stroomnet verwachten we dat er meer leveranciers zullen volgen.

Salderingsregeling vergelijken

Vergelijk ook de salderingsregeling

Salderingsregeling vergelijken

Als eigenaar van zonnepanelen kun je tot 2025 nog volledig gebruikmaken van de salderingsregeling. Bij salderen verrekent de energieleverancier de energie die je teruglevert aan het net met je totale energieverbruik. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier. Daarom is het belangrijk te controleren welke terugleververgoeding het voordeligst is, zodat je maximaal kunt profiteren van de salderingsregeling.

Salderingsregeling en jouw energiemeter

Met een enkele energiemeter is jouw saldering snel uitgerekend. Bij een slimme of dubbele meter kunnen de verrekeningen van leveranciers verschillen. Zo’n energiemeter gebruik je wanneer je overdag een hoger tarief betaalt dan ’s nachts.

afschaf salderingsregeling

Wordt de salderingsregeling afgeschaft vanaf 2025?

afschaf salderingsregeling

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025. Dit voorstel ligt nog ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. In de toekomst zal de salderingsregeling (waarschijnlijk) veranderen in een terugleververgoeding over alle stroom die je teruglevert.

Blijven zonnepanelen een voordelige keuze?

Zonnepanelen blijven een duurzame aanschaf op de lange termijn. Ondanks de salderingsafbouw, verdienen zonnepanelen zichzelf op den duur altijd terug. Door goed de leveranciers te vergelijken, maak je een keuze waarbij jouw zonnepanelen zich (zo snel mogelijk) terugverdienen. 

Overstappen van energie met zonnepanelen

Klaar om over te stappen? Gebruik deze checklist.

Overstappen van energie met zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen voor voordeligere energie, maar er zijn wat extra aandachtspunten bij het overstappen. Met onze checklist controleer je of je alles hebt doorgenomen:

Het aantal zonnepanelen dat je hebt. Jouw stroomverbruik De stroom die je verwacht wel of juist niet terug te leveren. Jouw situatie en het type tarief dat daarbij past: ga je veel stroom terugleveren of juist niet. Of heb je misschien een elektrische auto? De salderingsregeling van de leverancier: deze wordt waarschijnlijk afgebouwd vanaf 2025. Bekijk welke energiemeter je hebt om te checken welke salderingsregeling jij krijgt van de leverancier(s). Let op: bij een dubbele meter verschilt dit per leverancier. Krijg je een terugleververgoeding of wordt de teruggeleverde stroom verrekend? Hanteert de leverancier terugleverkosten? Controleer of je niet vastzit aan je huidige contract. Als je nog een contract hebt lopen, kan toch overstappen een boete opleveren.

Met Energiekiezer stap je snel en makkelijk over!

Energie vergelijken met zonnepanelen

Geen keuzestress, EnergieKiezer helpt je verder.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Heel interessant, die zonnepanelen, maar maak je de goede keuze? Wij helpen je graag als je twijfelt over een energiecontract. Onze energie-experts denken graag met je mee over de slimste keuze.

Laatste nieuws

Spoedaanvraag energie

Een spoedaanvraag is een snelle procedure waarmee je snel elektriciteit kunt laten aansluiten.

R

Door: Rosa Boogaard
28-3-2024 | Aangepast 28-3-2024

Energie besparen

Energie besparen in huis wordt steeds belangrijker, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee.

R

Door: Rosa Boogaard
21-3-2024 | Aangepast 21-3-2024
Salderingsregeling

Salderingsregeling

Bij salderen kunnen zonnepaneelgebruikers hun opgewekte energie verrekenen met eigen verbruik.

R

Door: Rosa Boogaard
24-4-2024 | Aangepast 24-4-2024