14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,9






KlantenserviceMorgen om 09:00 open

Salderingsregeling

Door de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen de stroom die zij terugleveren aan het stroomnet 1-op-1 verrekenen met de stroom die zij afnemen bij hun energieleverancier. Dat verrekenen heet salderen. Salderen zorgt voor een besparing op je energierekening. Lever je meer stroom terug dan je afneemt bij je energieleverancier, dan krijg je voor die kWh’s een terugleververgoeding van je energieleverancier. De salderingsregeling bestaat sinds 2004 en vervalt in 2027. Wij vertellen je meer over de salderingsregeling, het verloop ervan en houden je op de hoogte over het actuele salderingsregeling-nieuws.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-7-2023
Laatste update: 29-4-2025
Salderingsregeling 2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-7-2023
Laatste update: 29-4-2025

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een in Nederland wettelijk verplichte regeling waarmee huishoudens en kleine bedrijven die stroom opwekken en terugleveren aan het stroomnet  kunnen salderen: het 1-op-1 verrekenen van de stroom die je teruglevert en afneemt. Door de salderingsregeling betaal je jouw energieleverancier alleen voor de kWh’s die je meer afneemt dan je teruglevert. 

Salderingsregeling zonnepanelen

In 2004 werd de salderingsregeling door de overheid in het leven geroepen als tijdelijke stimulans om het aanschaffen van zonnepanelen financieel aantrekkelijker te maken. Daarmee zou de markt voor zonne-energie op gang moeten komen en dat zou bijdragen aan de energietransitie. Zodra de markt volwassen zou zijn, zou de regeling verdwijnen; iets wat formeel duidelijk was, maar in de publiekscommunicatie weinig expliciet lijkt te zijn vermeld. In 2020 werd het eerste afbouwvoorstel van de salderingsregeling aangekondigd, dat in 2023 zou starten. Dit nieuws leidde tot veel verwarring en frustratie bij zonnepaneelbezitters en werd niet doorgevoerd.
Ondertussen is het 2025 en bestaat de salderingsregeling, na meerdere keren te zijn verlengd, nog altijd. De prijzen voor zonnepanelen zijn een stuk lager en 35% van de huishoudens heeft zonnepanelen. In december 2024 stemde de Eerste Kamer in met het voorstel om de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig af te schaffen.

Salderingsregeling 2025

In 2025 kun je nog 100% salderen. Eerder was het plan van de overheid om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, waarna de regeling in 2031 volledig zou stoppen. In februari 2024 heeft de Eerste Kamer dit plan om de salderingsregeling af te bouwen afgeschaft. In december 2024 stemde de Eerste Kamer ermee in dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 zal eindigen. Je kunt daardoor tot en met 31 december 2026 volledig salderen.

Salderingsregeling 2027

De salderingsregeling stopt op 1 januari 2027. Je kunt tot en met 31 december 2026 salderen. Met ingang van 2027 kun je de stroom die je teruglevert niet meer verrekenen met de stroom die je afneemt bij je leverancier.
Wel blijft de terugleververgoeding van kracht in 2027. Tot 2030 geldt een verplichte terugleververgoeding van minimaal 50% van het kale leveringstarief voor stroom (dus het stroomtarief zonder belastingen). Daarna geldt er geen wettelijk minimum, maar moet de vergoeding redelijk zijn. Wat dat ‘redelijk’ is, is nog niet bekend.

Salderingsregeling-nieuws

We houden je op de hoogte over de ontwikkelingen rondom de salderingsregeling en daaraan verwante onderwerpen, zoals de terugleververgoeding en de vaste terugleverkosten. Dit is het laatste nieuws rondom salderen en de salderingsregeling:

Veelgestelde vragen rondom de salderingsregeling

Wat vraagt Nederland zich af over de salderingsregeling en salderen? Hieronder vind je de vragen die het meest worden gesteld:

Wat is salderen? 

Wanneer je stroom opwekt kun je die direct gebruiken. Gebruik je die stroom niet, dan gaat deze het stroomnet op. Je levert in dat geval dus stroom terug. Deze teruggeleverde stroom wordt 1-op-1 weggestreept tegen de stroom die je bij je energieleverancier afneemt. Dat wegstrepen heet salderen. Je kunt nooit meer stroom salderen dan je afneemt bij je leverancier. Lever je meer stroom terug dan je afneemt, dan krijg je voor dat deel een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Hoe werkt salderen?

Salderen gebeurt tot de hoeveelheid stroom (in kWh’s) die je in een jaar daadwerkelijk afneemt bij je leverancier, en dus niet op basis van het aantal kWh’s dat in je energiecontract staat. Op je jaar- of eindafrekening zie je hoeveel stroom je in hebt teruggeleverd aan het stroomnet en hoeveel je hebt afgenomen van je energieleverancier. Let op: er zit een verschil tussen de hoeveelheid stroom die je opwekt en teruglevert, je verbruikt namelijk ook zelf een deel van de stroom die je opwekt (en die lever je niet terug).

Rekenvoorbeeld salderen op jaar- of eindafrekening
Het salderen en het verrekenen van je voorschotbedrag gebeurt op de jaar- of eindafrekening, die je ontvangt van jouw energieleverancier. We leggen het uit aan de hand van de volgende situatie: in totaal lever je 2.200 kWh zonnestroom terug aan het stroomnet. Je voorschotbedrag is gebaseerd op een stroomverbruik van 2.000 kWh, maar uiteindelijk heb je maar 1.500 kWh van je leverancier nodig. Wat gebeurt er op je jaar- of eindafrekening?

  • Het salderen: de energieleverancier verrekent de 1.500 kWh die je hebt afgenomen met de 1.500 kWh die je hebt teruggeleverd. Aangezien je het hele jaar een voorschotbedrag hebt betaald, krijg je dat geld voor de stroom terug van de leverancier. Deze verrekening gebeurt op basis van dezelfde stroomprijs die jij, inclusief belastingen, aan de leverancier hebt betaald. 

  • De terugleververgoeding: voor de overige 700 kWh die je hebt teruggeleverd aan het stroomnet krijg je een terugleververgoeding. Deze vergoeding is altijd lager dan het tarief waartegen je saldeert. Hoeveel je per teruggeleverde kWh krijgt, hangt af van de vergoeding die jouw leverancier rekent. (Bij ons zie je bij het energie vergelijken welke terugleververgoeding leveranciers hanteren.) 

  • Het verrekenen van het te hoge voorschotbedrag: je hebt voor 2.000 kWh stroom betaald en hebt uiteindelijk 1.500 kWh afgenomen. De leverancier verrekent de kosten voor de 500 kWh die je te veel hebt betaald ook op de afrekening. 

Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren? 

Terugleveren is de stroom die jij opwekt het net op laten gaan. Dat terugleveren gebeurt wanneer je de stroom die je opwekt niet direct zelf verbruikt of opslaat, in bijvoorbeeld je thuisbatterij.
Salderen is de stroom die je teruglevert aan het stroomnet verrekenen met de stroom die je afneemt bij je energieleverancier. Salderen is dus mogelijk door terugleveren. Je kunt meer stroom terugleveren dan je afneemt bij je leverancier. Voor het deel dat je meer teruglevert, geeft de leverancier je een terugleververgoeding. 

Wanneer stopt salderen? 

Op 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling, vanaf dat moment is salderen niet meer mogelijk.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

Het afschaffen van de salderingsregeling heeft verschillende redenen:

  • De overheid loopt door de salderingsregeling miljoenen euro’s mis aan belastinginkomsten. Je betaalt namelijk geen energiebelasting en btw over de teruggeleverde stroom die je saldeert.

  • De mensen zonder zonnepanelen draaien indirect op voor dit geld dat de overheid misloopt, bijvoorbeeld doordat de stroomprijs hierdoor stijgt. Dat lijkt niet eerlijk, want mensen zonder zonnepanelen betalen de volle stroomprijs voor al hun stroom en mensen zonder zonnepanelen doen dat door het salderen niet.

  • Het stroomnet is overbelast, vooral in woonwijken en op piekmomenten (zoals zonnige dagen). Het afschaffen van de salderingsregeling moet huishoudens stimuleren hun opgewekte stroom direct zelf te gebruiken of op te slaan, waardoor er minder stroom het net op gaat.

  • Zonnepanelen zijn ondertussen betaalbaarder en nog altijd rendabel, ook al kan de terugverdientijd bij het wegvallen van de salderingsregeling wel langer worden. 

Wat als de salderingsregeling stopt?

Zodra de salderingsregeling stopt kun je niet meer salderen; de energieleverancier verrekent de stroom die je teruglevert aan het net niet meer 1-op-1 met de stroom die je afneemt. Wel krijg je voor de stroom die je teruglevert een terugleververgoeding. Deze moet tot 2030 minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn. Daarna moet de vergoeding ‘redelijk’ zijn, maar er is nog niet vastgesteld wat dat ‘redelijk’ is. Nadat de salderingsregeling stopt is het interessant om de stroom die je opwekt direct zelf te gebruiken of op te slaan, zodat je zo min mogelijk stroom van je leverancier nodig hebt.

Hoe werkt salderen met een dynamisch contract?

Een dynamisch energiecontract kan interessant zijn als je zonnepanelen hebt. Heb je een dynamisch energiecontract dan werkt salderen net even anders. Je hebt namelijk te maken met uurtarieven voor stroom, waardoor er geen standaard teruglevertarief geldt en er voor het salderen gebruik wordt gemaakt de actuele energieprijzen. We vertellen je er meer over op onze pagina over dynamisch salderen.

Beste energiecontract kiezen als je zonnepanelen hebt

Heb jij zonnepanelen en ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je energiecontracten vergelijken met zonnepanelen. Vertel ons hoeveel panelen je hebt of hoeveel je opwekt. Je ziet vervolgens wie de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie. We laten je per contract ook zien welke vaste terugleverkosten de leverancier rekent en welke terugleververgoeding je ontvangt. Zo vind je moeiteloos het beste contract als je zonnepanelen hebt.