14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Afbouwing salderingsregeling: uitsluitend met een alternatief plan

De salderingsregeling, die het zelf opwekken van energie stimuleert, mag alleen worden afgebouwd als er een alternatief plan voor in de plaats komt. De regeling zou in eerste instantie vanaf 2025 worden afgebouwd. Echter, is volgens verschillende partijen de kans dan groot dat het enthousiasme voor noodzakelijke verduurzaming in de huur- en koopsector vermindert.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 30-1-2024
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 30-1-2024
Laatste update: 21-3-2024

De huidige situatie

De VNG, Woonbond, Aedes en de Vereniging Eigen Huis uiten hun standpunten in het debat over de afbouw van de salderingsregeling op 6 februari in de Eerste Kamer. Ze hebben hun bezwaren eerder al aan de minister kenbaar gemaakt. Ondanks de reactie van de minister blijven ze bezorgd dat de vraag naar zonnepanelen zal afnemen als gevolg van de afbouw van de salderingsregeling.

Ze zullen opnieuw de volgende punten behandelen:

Een terugverdientijd van 7 jaar is zo niet gegarandeerd

De minister maakt zich geen zorgen over de terugverdientijd en weigert garanties te geven met betrekking tot de rendabiliteit van investeringen in zonnepanelen op daken, zelfs zonder de salderingsregeling. Daarbij wijst minister Jetten op de uitgangspunten van TNO uit 2022. Ondertussen rekenen energieleveranciers extra kosten voor teruglevering aan consumenten. De minister geeft aan dat de regels voor de berekening van jaarlijkse terugleverkosten pas worden opgesteld nadat het wetsvoorstel is aangenomen. 

Er is echter geen minimale terugleververgoeding van 80% vastgesteld voor de periode na 2026. Dit zal de terugverdientijd beïnvloeden. De minister heeft aangegeven dat hij dit pas zal doen nadat de wet is vastgesteld. Het is echter niet duidelijk hoe dit aangepakt gaat worden.

Minder aantrekkelijk voor huurders

Met behulp van de salderingsregeling kunnen verhuurders aantrekkelijkere deals aanbieden aan hun huurders. Op deze wijze kunnen zowel huurders als verhuurders profiteren van de opbrengsten van zonnepanelen, waardoor de verhuurder geleidelijk een deel van zijn investering kan terugverdienen. Een vermindering van deze regeling maakt het minder aantrekkelijk om zonnepanelen op huurwoningen te installeren, omdat de terugverdientijd langer wordt. De beloofde € 100 miljoen is dan niet meer genoeg.

Alternatief plan van essentieel belang

De standpunten richten zich niet alleen op het behoud van de salderingsregeling, maar worden ook beschouwd als een essentieel plan om de energietransitie voor huurders en woningeigenaren nu en in de toekomst aantrekkelijker te maken. Vooral voor huishoudens met een lager inkomen moet er een alternatief komen dat voldoende zekerheid en vertrouwen biedt.

Energiecontracten vergelijken

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer.nl!