14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Hoe werkt salderen bij een dynamisch energiecontract?

Salderen met een dynamisch energiecontract werkt anders dan bij een variabel of vast contract. Bij een dynamisch energiecontract bewegen de energietarieven dagelijks mee met de marktprijzen. Op deze pagina leggen we je uit hoe salderen werkt bij een dynamisch energiecontract.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 24-6-2024
Laatste update: 24-6-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 24-6-2024
Laatste update: 24-6-2024

Wat is salderen?

Salderen is het proces waarbij de energie die je zelf opwekt wordt verrekend met de elektriciteit die je van het net afneemt. Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot aan het net teruggeleverd. Hier krijg je een vergoeding voor. Wanneer je minder energie opwekt dan je verbruikt, koop je dit in bij de energieleverancier. Salderen zorgt er dus voor dat je energierekening lager wordt door de hoeveelheid zelf opgewekte energie af te trekken van je verbruik.

Wat is dynamisch salderen?

Dynamisch salderen werkt net als normaal salderen, maar dan op basis van variabele tarieven die per uur kunnen verschillen. Bij een dynamisch energiecontract wordt de energieprijs bepaald door de actuele marktomstandigheden. Dit betekent dat de prijs per kWh zowel voor levering als voor teruglevering kan variëren. Bij dynamisch salderen heb je ook te maken met deze wisselende tarieven, waardoor de waarde van de teruggeleverde stroom per uur kan verschillen.

Hoe werkt salderen en terugleveren bij een dynamisch contract?

Wanneer je bij een dynamisch contract energie teruglevert aan het net, gebeurt dit tegen de geldende marktprijs op het moment van teruglevering. Het salderen werkt als volgt: de stroom die je teruglevert, wordt verrekend met de stroom die je hebt gebruikt, en dit gebeurt op basis van de dynamische tarieven. Daardoor kan de waarde van de gesaldeerde energie per uur verschillen, afhankelijk van de huidige marktprijzen.

Hoe werkt de terugleververgoeding bij een dynamisch energiecontract?

De terugleververgoeding bij een dynamisch energiecontract wordt ook bepaald door de marktprijs op het moment dat je energie teruglevert aan het net. Dit betekent dat je voor de energie die je teruglevert een variabele vergoeding krijgt die per uur kan verschillen. Op momenten dat de elektriciteitsprijs hoog is, ontvang je een hogere vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Omgekeerd krijg je een lagere vergoeding als de prijs laag is. Dit kan voordelig zijn als je op momenten met hoge prijzen veel energie teruglevert.

Waarom geen dynamisch contract met zonnepanelen?

Een dynamisch energiecontract kan vanwege de variabele tarieven minder voordelig zijn voor mensen met zonnepanelen. De waarde van de teruggeleverde energie kan sterk variëren, wat nadelig kan zijn. Als je bijvoorbeeld veel energie opwekt wanneer de marktprijs laag is, krijg je minder vergoeding voor je teruggeleverde stroom. Dit kan leiden tot een minder stabiele en mogelijk lagere opbrengst vergeleken met een vast tarief. Soms kan er zelfs sprake zijn van een negatieve terugleververgoeding. Daarom kiezen sommige mensen met zonnepanelen liever voor een vast energiecontract om meer zekerheid te hebben over de terugleververgoeding.

Ben je benieuwd welk energiecontract het beste bij jouw situatie past? Op deze pagina leggen we het je uit!

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past. 

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract voor zonnepanelen met EnergieKiezer.nl!