14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Wat is het verschil tussen opwekken en terugleveren?

Wek je zelf energie op met zonnepanelen? Dan staat er op je jaarafrekening hoeveel stroom je dat jaar hebt teruggeleverd. Dit is meestal minder dan de hoeveelheid die je daadwerkelijk hebt opgewekt. Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen opwekking en teruglevering. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 27-3-2024
Laatste update: 25-4-2024
Verschil opwek en teruglevering energie
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 27-3-2024
Laatste update: 25-4-2024

Wat is opgewekte stroom?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan wek je zelf een deel van je stroom op. Opgewekte energie is namelijk energie die wordt geproduceerd door duurzame energiebronnen, zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht. Deze milieuvriendelijke manier van energie opwekken is enorm populair in Nederland.

Opgewekte stroom is dus de energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt. 

Wat is teruggeleverde stroom?

Wanneer jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je verbruikt, lever je stroom terug aan het net. Dit noemen we teruggeleverde stroom. In plaats van deze overproductie verloren te laten gaan, wordt deze teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Dit proces zorgt ervoor dat andere huishoudens en bedrijven kunnen profiteren van de duurzame energie die jouw zonnepanelen opwekken. 

Wanneer je energie teruglevert aan het net, ontvang je van de energieleverancier een vergoeding per kWh.

Wat is het verschil tussen het terugleveren en opwekken van stroom?

Opgewekte energie omvat alle energie die jouw zonnepanelen opwekken. Als je niet alle opgewekte energie verbruikt, lever je het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Van de teruggeleverde energie kunnen andere huishoudens gebruikmaken. Het belangrijkste verschil ligt in het feit dat de teruggeleverde energie niet door jouzelf wordt gebruikt, ook al heb je het zelf opgewekt.

Waarom is mijn teruglevering minder dan opbrengst zonnepanelen? 

Als je zonnepanelen hebt, valt het op dat de hoeveelheid energie die je teruglevert vaak aanzienlijk lager is dan wat je zonnepanelen opwekken. Maar waarom is dat eigenlijk het geval?

Wanneer je energie opwekt, gebruikt je huishouden de energie voor het draaien van apparaten. Alleen het overschot aan opgewekte energie, dus wat je zelf niet direct verbruikt, wordt teruggestuurd naar het net. Dit overschot is wat je energiebedrijf registreert als teruggave. Daarom is de hoeveelheid teruggeleverde stroom aanzienlijk minder dan de opgewekte stroom.

Rekenvoorbeelden terugleveren

Om terugleveren en opwekken beter in kaart te brengen, staat hieronder een rekenvoorbeeld:

Stel, je verbruikt jaarlijks zo'n 4.000 kWh aan stroom. Je besluit 10 zonnepanelen te installeren. Elk paneel wekt zo'n 270 kWh per jaar op. Jouw zonnepanelen zullen dus ongeveer 2.700 kWh aan stroom opwekken. Van de stroom die je opwekt, verbruik je 40% direct, wat neerkomt op 1.080 kWh; de overige stroom (1.620 kWh) lever je terug aan het net.

Aan het eind van het jaar ontvang je de jaarnota van 4.000 kWh, dit is je totale verbruik. 4.000 kWh minus 1.080 kWh (hoeveel opgewekte stroom je hebt gebruikt) is 2.920 kWh. Daar gaat de teruggeleverde stroom nog vanaf: 2.920 kWh - 1.620 kWh is 1.300 kWh. Je zult dan nog 1.300 kWh aan stroom betalen.

Wat is salderen?

Salderen houdt in dat de energie die je bijvoorbeeld met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt verrekend met de energie die je van het net afneemt. Aan het einde van het jaar bekijkt de energieleverancier hoeveel elektriciteit je hebt verbruikt en hoeveel je hebt teruggeleverd. Vervolgens betaal je voor je netto elektriciteitsverbruik. Heb je meer stroom opgewekt dan je hebt verbruikt? Dan kun je een vergoeding krijgen voor de extra teruggeleverde stroom. Deze vergoeding per kWh is echter meestal lager dan de prijs die je betaalt voor de afgenomen elektriciteit.

Welk energiecontract met zonnepanelen? 

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, terugleverkosten, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Wil jij energie vergelijken met zonnepanelen? Maak dan gebruik van de vergelijker van EnergieKiezer.nl!