Zo vergelijk je energieleveranciers

Het beste energiecontract kiezen doe je zo
Het beste energiecontract kiezen doe je zo
20 april 2022 3 minuten 0 reacties

De inhoud van een energiecontract

Wil je ergens een energiecontract afsluiten? Er zijn in dit geval een aantal zaken waar je op moet letten. Wanneer je van tevoren weet waar je naar op zoek bent en welke aandachtspunten je mee moet nemen in het maken van een keuze, ben je veel beter in staat een contract te kiezen die aan je wensen voldoet. Energieleveranciers doen veel om jou te verleiden met een aantrekkelijk aanbod. Lage tarieven, welkomstcadeau's of kortingen: dit zijn stuk voor stuk redenen om voor een energieleverancier te kiezen. Maar het is ook belangrijk om naar andere zaken te kijken. De energiecontracten van diverse leveranciers kunnen op verschillende punten worden vergeleken. Welke punten dat zijn lees je in dit artikel.

De belangrijkste aandachtspunten in het contract

Een energiecontract afsluiten doe je niet zomaar: het is belangrijk om op verschillende zaken te letten. Op deze manier weet je zeker dat je een contract kiest dat aan je wensen voldoet en bij jouw persoonlijke situatie past. Wat zijn de belangrijkste punten? Dat lees je hier:

1. Looptijd van het contract

De looptijd van het energiecontract is de periode dat je aan het contract vastzit. Je kunt kiezen voor twee soorten looptijden:

  • Vaste looptijd: deze contracten hebben een vaste looptijd en daarnaast ook vaste tarieven. Je kunt een contract afsluiten van een jaar, maar ook van 3 jaar of 5 jaar. Wat jij kiest is afhankelijk van je voorkeuren. Er zijn ook contracten met een vaste looptijd maar variabele tarieven. Deze kunnen gedurende looptijd veranderen waardoor je meer kunt gaan betalen.
  • Onbepaalde looptijd: een contract met onbepaalde tijd betekent dat je niet aan een looptijd vast zit. De contracten zijn altijd opzegbaar en daarnaast geldt altijd een variabel tarief. Gaan de prijzen omhoog? Dan is het geen probleem om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Deze looptijd is een goede keuze als jouw woonsituatie binnen bepaalde tijd gaat veranderen.

2. Energietarieven

Natuurlijk zijn de tarieven ook een belangrijk aandachtspunt om mee te nemen bij de vergelijking van je energiecontract. Hier vind je een overzicht van de soorten tarieven waar je mee te maken kunt krijgen:

  • Vaste energietarieven: deze tarieven staan vast en blijven gedurende de looptijd van je contract vaststaan. Dit betekent dat je niet profiteert van eventuele lagere prijzen. Maar als de prijzen omhoog gaan heb je hier ook geen last van.
  • Variabele energietarieven: variabele tarieven kunnen twee keer per jaar gewijzigd worden door de energieleverancier. Het is een interessante keuze om hiervoor te kiezen wanneer de tarieven dalen.
  • Dynamische energietarieven: dit zijn tarieven die iedere dag wisselen op basis van vraag en aanbod op de markt.

3. Duurzame stroom

Steeds meer mensen hechten waarde aan groene energie en dat is niet voor niets. Grijze stroom komt van bronnen die opraken. Dit maakt grijze stroom schaars en daardoor ook duurder. Het is vandaag de dag ook goed mogelijk om voor een aanbieder te kiezen die groene stroom aanbiedt. Houdt er wel rekening mee dat sommige energieleveranciers vergroende stroom verkopen. Dit is stroom dat niet in Nederland is opgewekt. Vergelijk energieleveranciers en controleer of je bij een aanbieder echt groene stroom gaat gebruiken.

4. Algemene voorwaarden

Houd ook rekening met de algemene voorwaarden van een energieleverancier. Let op het leveringstarief, de vaste leveringskosten en de aanwezigheid van een welkomstbonus. Soms lijkt de welkomstbonus hoog, maar betaal je deze uiteindelijk alsnog terug door de hoge leveringskosten. Vergelijk daarom de opties om voor het beste energiecontract te kiezen. De informatie over de voorwaarden vind je terug op de website van de energieleverancier.

Wat is voor jou de beste keuze?

Het beste energiecontract kiezen doe je vooral op basis van je eigen wensen en je persoonlijke situatie. Dit kan ervoor zorgen dat een bepaald contract voor jou perfect is, terwijl het voor de ander juist een minder goede keuze is. Het is altijd belangrijk om je mogelijkheden te vergelijken, zodat je zeker weet dat je een contract kiest dat bij jouw wensen aansluit. Energiecontracten vergelijken doe je op basis van de bovenstaande aandachtspunten. Wil je overstappen van je huidige naar een nieuwe energieleverancier? Dat kan altijd, maar houdt wel rekening met een mogelijke boete voor tussentijds overstappen.

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie