Energiecontract afsluiten

Weet waar je energie goedkoper is

Vergelijk alle 57 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

kWh

Zonnepanelen

0 kWh

Vul je verbruik zelf in

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,2
  • Vergelijk de goedkoopste contracten
  • Kies de beste energiedeal
  • Bespaar honderden euro's per jaar!

Hoe vind je het juiste energiecontract?

1

Vul je verwachte verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan helpen wij je met schatten.

2

Vergelijk het complete aanbod

Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod dat aansluit bij je verbruik en persoonlijke wensen. Op prijs & kwaliteit!

3

Gratis overstappen

Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar.

Hoe energiecontract afsluiten?

Hoe sluit je een nieuw energiecontract af?

Hoe energiecontract afsluiten?

Het afsluiten van een nieuw energiecontract gaat heel gemakkelijk met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl. Door de volgende stappen te volgen, kun je binnen 5 minuten een nieuw energiecontract vinden.

Stap 1: Vul je postcode en huisnummer in

We vragen je postcode en huisnummer om te bepalen in welke regio je woont. Op die manier kunnen we de juiste tarieven tonen die gelden voor jouw regio, zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Stap 2: Geef je verbruik door

Om de juiste energiecontracten te kunnen vinden, hebben we inzicht nodig in jouw energieverbruik. Op die manier kunnen we contracten vinden die aansluiten bij jouw behoeften.

Stap 3: Vergelijk het aanbod

Wanneer je jouw verbruik en behoeften hebt doorgeven is het tijd om te gaan vergelijken. Op basis van jouw wensen selecteren we de beste energiecontracten. Zo kun je zelf beslissen welk contract het beste bij je past.

Stap 4: Kies het juiste contract

Wanneer je klaar bent met vergelijken is het tijd om het juiste energiecontract af te sluiten. Dit is het contract die het beste aansluit op jouw wensen en behoeften. Het is belangrijk om goed op verschillende dingen te letten, zoals hoelang het contract duurt, de tarieven en eventuele extra voordelen die worden aangeboden.

Stap 5: Stap gratis over

Wanneer je het juiste energiecontract heb gevonden is het tijd om over te stappen. Bij EnergieKiezer is het gemakkelijk en helemaal gratis om over te stappen. Zodra je het contract hebt uitgekozen dat je wilt, helpen wij je stap voor stap bij het overstappen. 

Waar op letten overstappen?

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract?

Waar op letten overstappen?

Wanneer je er voor kiest om een nieuw energiecontract af te sluiten zijn er een aantal aspecten om op te letten. Deze zijn als volgt:

Tarieven en kosten: 

Controleer de tarieven voor zowel elektriciteit als gas. Let op om wat voor tarieven het gaat (vast, variabel of dynamisch).

Contractduur: 

Bekijk hoelang het contract duurt. Korte contracten bieden meer flexibiliteit, maar langere contracten kunnen zekerheid garanderen voor een langere periode.

Opzegboetes: 

Controleer of er sprake is van opzegboetes wanneer je een contract voortijdig wilt beëindigen. Dit kan belangrijk zijn als je mogelijk van plan bent om te verhuizen.

Kortingen en aanbiedingen: 

Controleer of er kortingen of speciale aanbiedingen beschikbaar zijn bij het afsluiten van een nieuw contract, zoals welkomstcadeaus of kortingen op de eerste factuur.

Voorwaarden en contractdetails: 

Lees de kleine lettertjes van het contract zorgvuldig door om ervoor te zorgen dat je volledig begrijpt wat er wordt aangeboden en welke verplichtingen je aangaat.

Verschillende energiecontracten

Welke energiecontracten zijn er? 

Verschillende energiecontracten

Op de huidige markt worden 3 verschillende energiecontracten aangeboden; een vast contract, variabel contract en een dynamisch contract. Ieder contract heeft zijn eigen kenmerken, deze zijn als volgt:

  • Vast contract

Bij een vast energiecontract blijven de energietarieven gedurende de gehele contractperiode hetzelfde. Hierdoor ben je beschermd bent tegen eventuele prijsstijgingen. Je kunt echter niet profiteren van eventuele prijsdalingen. 

  • Variabel contract

Een variabel energiecontract heeft flexibele tarieven die kunnen fluctueren op basis van de marktomstandigheden. Dit betekent dat je kunt profiteren van eventuele prijsdalingen, maar ook te maken kunt krijgen met hogere kosten als de energieprijzen stijgen.

  • Dynamisch contract

Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven afhankelijk van het vraag en aanbod op de energiemarkt. De prijzen kunnen dus fluctueren. Dit contracttype biedt een zekere mate van flexibiliteit en kan gunstig zijn als je de energiemarkt goed wilt kunnen volgen.

Wil je meer lezen over de verschillende contractvormen? Klik dan hier

Wat is het beste energiecontract?

Het 'beste' energiecontract hangt af van jouw persoonlijke behoeften, voorkeuren en omstandigheden. Er zijn daarom verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een energiecontract, zoals de grootte van je huishouden, je verbruikspatroon, de prijzen van energieleveranciers, eventuele acties en kortingen, duurzaamheidsopties en contractvoorwaarden. Het is daarom handig om verschillende energiecontracten met elkaar te vergelijken om zo het contract te vinden dat het beste bij jou past. 

In de energievergelijker van EnergieKiezer kun je gemakkelijk op basis van je eigen gegevens en behoeften verschillende contracten met elkaar vergelijken. 

Waarom nieuw energiecontract?

Waarom nieuw energiecontract afsluiten?

Waarom nieuw energiecontract?

De afgelopen maanden zijn de stroomprijzen gelijk gebleven, maar zijn de gasprijzen gestegen. Deze stijging kan een behoorlijke impact hebben op je energierekening. Echter wordt wel verwacht dat de gasprijzen later in het jaar weer zullen dalen. Toch is het verstandig om te kijken naar alternatieve energieleveranciers. Met de onzekerheid op de energiemarkt is het nu juist een goed moment om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om je contract voor een bepaalde tijd vast te zetten, zodat je zekerheid hebt over tarieven in geval van verdere prijsstijgingen.

Met onze energievergelijker zie je snel hoeveel je kunt besparen op je energierekening. Door verschillende contracten te vergelijken, kun je tot wel 600 euro besparen, en je kunt ook checken of je in aanmerking komt voor een welkomstkorting of cashback.

Aan de andere kant kun je met onze gratis energievergelijker heel gemakkelijk van leverancier veranderen.

opbouw energieprijs

Hoe zijn de energiekosten opgebouwd?

opbouw energieprijs

De tarieven voor energie bestaan uit verschillende onderdelen. Zo bestaat een deel van je energieafrekening uit leveringskosten, dit zijn de kosten die het energiebedrijf in rekening brengt voor het leveren van elektriciteit, gas en/of warmte aan jou als klant. Binnen de leveringskosten wordt er onderscheid gemaakt tussen vaste en variabele leveringskosten. Daarnaast betaal je energiebelasting, dit is een heffing die door de overheid wordt opgelegd op het verbruik van elektriciteit en aardgas. Als laatste betaal je netbeheerkosten, dit zijn kosten voor het beheer en onderhoud van het fysieke energienetwerk dat elektriciteit en gas transporteert naar huishoudens en bedrijven.

Energiecontracten vergelijken

Energiecontracten vergelijken

Energiecontracten vergelijken

Wil je graag een nieuw energiecontract afsluiten? Dat kan! Via de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je snel en gemakkelijk het actuele aanbod aan energiecontracten met elkaar vergelijken. We begrijpen dat het kiezen van het juiste energiecontract een belangrijke beslissing is, en daarom staan we klaar om je te helpen bij het vinden van de beste optie voor jouw situatie.

Onze energievergelijker werkt eenvoudig. Je kunt jouw wensen en behoeften doorgeven, zoals het type contract waar je naar op zoek bent (vast, variabel of dynamisch), je geschatte energieverbruik, je voorkeur voor groene energie en eventuele andere specifieke vereisten. Op basis van deze informatie tonen we je een overzicht van energiecontracten die het beste aansluiten bij jouw criteria.

Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit? Geen probleem! Neem gerust contact op met onze energie-experts. We helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.

Laatste nieuws

Stijgende gasprijzen: wat zijn de oorzaken en wat betekent dit voor jouw energiecontract?

De gasprijzen zijn in maart opnieuw gestegen, maar wat is de reden achter deze stijging?

R

Door: Rosa Boogaard
10-4-2024 | Aangepast 10-4-2024
vast-energiecontract

Vast energiecontract

Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over het vaste energiecontract.

author
Door: Fabian Clemens
21-3-2024 | Aangepast 21-3-2024

Wat verandert er per 1 januari 2024 voor je energierekening?

Per 1 januari veranderen er een aantal zaken met betrekking tot de hoogte van je energierekening

R

Door: Rosa Boogaard
25-3-2024 | Aangepast 25-3-2024

FAQ

1

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Via de tool op onze website heb je binnen enkele minuten een nieuwe energieleverancier gevonden. Wij regelen de overstap voor nieuwe klanten.

2

Wie levert de goedkoopste energie?

Dit is afhankelijk van de periode, postcode, type contract en soort tarieven. In onze vergelijker kun je precies zien welke leverancier op dit moment het goedkoopste is in de markt.

3

Wie regelt het opzeggen van het oude contract?

De nieuwe leverancier zal contact opnemen met je huidige leverancier en dit verder afhandelen. Jij hoeft verder niks te doen. Kijk wel in het huidige contract wat je opzegtermijn is.

4

Wat is voordeliger vast of variabel energie?

In de meeste gevallen is het voordeliger om te kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven. De jaarlijkse kosten bij deze contracten lager uitvallen dan bij een variabel energiecontract. Bovendien geven energieleveranciers vaak extra kortingen bij het afsluiten van vaste contracten. Het loont dus zeker de moeite om te overwegen voor een vast tarief te kiezen en zo te profiteren van mogelijke besparingen op je energierekening.

5

Wat zijn de meest gekozen energieleveranciers in 2024?

De meest gekozen energieleveranciers in 2024 kunnen variëren, afhankelijk van de marktomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig energie te vergelijken om ervoor te zorgen dat je altijd de beste deal hebt.