14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Vast, variabel of dynamisch energiecontract

Er zijn verschillende energiecontracten beschikbaar voor consumenten en bedrijven. Elk energiecontract kent zijn eigen voor- en nadelen, maar welke sluit nu het beste aan op jouw wensen en behoeften? Op deze pagina proberen we je alles uit te leggen over de 3 verschillende contractvormen. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 21-3-2023
Laatste update: 5-4-2024
dynamisch energiecontract
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 21-3-2023
Laatste update: 5-4-2024

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract sluit je een overeenkomst met een energieleverancier af voor een bepaalde periode. Hierdoor leg je ook het energietarief voor die termijn vast. Eenmaal deze afspraak gemaakt, betaal je een vast bedrag voor elektriciteit of gas gedurende de looptijd van het contract. Je bent niet onderhevig aan prijsschommelingen, maar kunt ook niet profiteren van eventuele prijsdalingen. Dit type contract biedt voordeel bij prijsstijgingen, maar kan nadelig uitpakken bij een daling van de energieprijzen. Met een vast contract koop je zekerheid, aangezien niemand van tevoren weet hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen. Indien je het contract vóór de einddatum opzegt, ben je verplicht een opzegvergoeding te betalen aan de leverancier. Het moment van contractafsluiting bepaalt de voordeligheid van je keuze.

Voordelen

 • Je betaalt gedurende de hele looptijd een vast tarief.
 • Nieuwe klanten krijgen vaak een welkomstbonus bij overstappen.
 • Je wordt niet geconfronteerd met onverwachte prijsstijgingen.

Nadelen

 • Je profiteert niet van eventuele tussentijdse prijsdalingen.
 • Naast aansluitkosten betaal je per kWh elektriciteit of m³ gas ook een deel winstmarge en risicopremie aan de leverancier.
 • Bij vroegtijdige beëindiging van het contract moet je een opzegboete betalen aan de energieleverancier.

Leveranciers van vaste energiecontracten:

De energieleveranciers die momenteel vaste contracten aanbieden zijn: 

Innova Energie, Energiedirect, United Consumers, Vattenfall, Budget Energie, Oxxio, Mega, Essent, Vandebron, ENGIE, Eneco en Powerpeers. 

Wat is een variabel energiecontract?

Bij een variabel energiecontract ga je een overeenkomst aan voor een onbepaalde tijd, wat betekent dat het contract voortduurt zolang je niet opzegt. Een belangrijk kenmerk van dit type contract is dat het maandelijks opzegbaar is. Energieleveranciers kunnen dit contract ook aanduiden als direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flexdeal. Een voordeel van variabele contracten is dat je geen opzegboete hoeft te betalen als je besluit over te stappen. De variabele tarieven worden gewoonlijk elke zes maanden vastgesteld en aangepast rond 1 januari en 1 juli. Leveranciers kunnen echter ook kiezen voor een aanpassing per kwartaal of maand, mits dit in de algemene voorwaarden vermeld staat. Ze zijn verplicht eventuele wijzigingen minimaal 30 dagen van tevoren aan te kondigen.

Na afloop van een vast contract wordt dit doorgaans automatisch omgezet in een variabel contract, vaak tegen een hoger tarief voor stroom en/of gas. Dit hogere tarief wordt ook wel een slaperstarief genoemd.

Voordelen

 • Het contract is flexibel en maandelijks opzegbaar.
 • Er is geen opzegboete bij overstappen.
 • Je kunt profiteren van prijsdalingen, afhankelijk van de voorwaarden van je energieleverancier.

Nadelen

 • De prijsontwikkeling van energie is onvoorspelbaar.
 • Prijsstijgingen worden doorberekend in jouw tarief.
 • Naast aansluitkosten betaal je ook winstmarge en risicopremie per kWh elektriciteit of m³ gas aan je leverancier.

Leveranciers van variabele energiecontracten

De volgende energieleveranciers bieden momenteel variabele contracten aan: Budget Energie, Frank Energie, om | nieuwe energie, Vrijopnaam, Mega, Vattenfall, Eneco, Vandebron, Engie, Essent, en Greenchoice.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een overeenkomst zonder vaste looptijd, waarbij de prijzen voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de fluctuaties op de energiemarkt. Dit betekent dat de prijzen elk uur kunnen variëren, afhankelijk van vraag en aanbod. Bij een hogere vraag zullen de prijzen stijgen, terwijl bij een lagere vraag de prijzen dalen. Zo kan op een koude en winderige dag de prijs voor elektriciteit hoger liggen dan op een bewolkte dag zonder wind. Het gebruik van elektrische apparaten, zoals het opladen van een elektrische auto, is vaak voordeliger 's nachts.

Andere kosten, zoals energiebelasting en netbeheerkosten, blijven echter constant, vergelijkbaar met die bij vaste of variabele contracten. Het tarief per kilowattuur elektriciteit wisselt elk uur, en de gasprijs per kubieke meter verandert dagelijks om 6:00 uur.

Voordelen

 • Het is maandelijks opzegbaar.
 • Je hoeft geen opzegboete te betalen wanneer je overstapt. 
 • Met de uurprijzen profiteer je als eerste van prijsdalingen.
 • met een dynamisch contract merk je prijsstijgingen sneller in de markt.

Nadelen

 • Je terugleveringvergoeding wordt afhankelijk van uurtarieven. 
 • Je hebt een slimme meter nodig. 
 • Er is geen welkomstkorting 
 • Je energieprijs staat niet vast waardoor je maandbedrag kan verschillen. 

Leveranciers van dynamische energiecontracten

De energieleveranciers die momenteel dynamische contracten aanbieden zijn: 

All-in-power, ANWB Energie, Budget Energie, EasyEnergy, Eneco, Energie VanOns, EnergyZero, Frank Energie, GroeneStroomLokaal, Innova Energie, Mijndomein Energie, NextEnergy, Tibber, Vrijopnaam, ZonderGas, Zonneplan.

Verschillen tussen de energiecontracten

Het onderscheid tussen een vast en een variabel contract betreft uitsluitend de leveringskosten van elektriciteit en gas. Overige kosten, zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten, blijven gelijk voor zowel vaste als variabele prijscontracten. Hoewel deze kosten via je energieleverancier worden betaald, zijn ze bestemd voor de overheid en je netbeheerder.

Bij een vast contract zijn je tarieven voor de levering van elektriciteit en gas voor minimaal één jaar gegarandeerd ongewijzigd, terwijl bij een variabel contract de tarieven elke één tot zes maanden kunnen wijzigen. Bij dynamische energiecontracten veranderen de tarieven voor elektriciteit elk uur en de tarieven voor gas dagelijks.

FAQ

1

Wat zijn de risico's van een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch contract is de prijs van energie afhankelijk van de vraag en het aanbod. Het voordeel is de mogelijkheid om te profiteren van zeer actuele marktprijzen. Aan de andere kant brengt dit ook meer risico met zich mee, aangezien de tarieven meer kunnen schommelen.

2

Wat zijn de nadelen van een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract kent een aantal nadelen, namelijk: De ontwikkeling van de energieprijzen is onzeker.  Eventuele prijsstijgingen worden doorgevoerd in jouw tarief. Je betaalt naast aansluitkosten per kWh elektriciteit of m3 gas ook een stukje winstmarge en risicopremie aan de leverancier.