Kies en vergelijk
Overstappen
Bespaar
Kies en vergelijk
Overstappen
Bespaar
Er zijn verschillende energiecontracten beschikbaar voor consumenten en bedrijven. Elk energiecontract kent zijn eigen voor- en nadelen, maar welke sluit nou het beste aan op jouw wensen en behoeften? Op deze pagina proberen we je alles uit te leggen over de 3 verschillende contractvormen.
R
R
Bij een vast contract maak je een overeenkomst met een energieleverancier voor een bepaalde looptijd. Hiermee zet je ook je energietarief voor die periode vast. Wanneer je deze afspraak hebt gemaakt heb je een vast tarief en betaal je een vast bedrag voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Je bent dus niet meer afhankelijk van prijsveranderingen, daarentegen kun je niet profiteren wanneer de prijzen dalen. Dit contract is voordelig wanneer de prijzen stijgen maar kan nadelig zijn bij een prijsdaling. Met een vast contract koop je dus zekerheid, niemand weet van te voren namelijk hoe de prijzen zullen uitpakken. Als je het contract opzegt voor de afgesproken einddatum moet je opzegvergoeding aan de leverancier betalen. Het moment waarop je het contract afsluit bepaalt hoe voordelig jouw keuze is.
De energieleveranciers die momenteel vaste contracten aanbieden zijn:
Innova Energie, energiedirect, United Consumers, Vattenfall, Budget Energie, Oxxio, Mega, Essent, Vandebron, ENGIE, Eneco en Powerpeers.
Bij een variabel contract maak je een overeenkomst voor een onbepaalde looptijd. Het loopt dan door voor een flexibele tijd. Dit houdt in dat je de overeenkomst maandelijks op kan zeggen. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd. Zo hoef je bij variabele contracten ook geen opzegboete te betalen wanneer je overstapt. De variabele tarieven staan meestal vast voor 6 maanden en worden rond 1 januari en 1 juli aangepast. Een leverancier mag dit ook per kwartaal of per maand aanpassen, mits het in de algemene voorwaarden staat. Dit moet jouw leverancier minimaal 30 dagen van tevoren communiceren.
Wanneer jouw vaste overeenkomst afloopt, wordt dit automatisch omgezet naar een variabel contract, vaak met een hogere variabel tarief voor stroom en/of gas. Dit wordt een slaperstarief genoemd.
De energieleveranciers die momenteel variabele contracten aanbieden zijn:
Budget Energie, Frank Energie, om | nieuwe energie, Vrijopnaam, Mega, Vattenfall, Eneco, Vandebron, Engie, Essent, Greenchoice.
Een dynamisch energiecontract is een overeenkomst zonder vaste looptijd waarbij de elektriciteits- en gasprijzen direct gekoppeld zijn aan de schommelingen op de energiemarkt. De prijzen variëren per uur, afhankelijk van de vraag en het aanbod. Bij een hogere vraag stijgen de prijzen, terwijl ze dalen bij minder vraag. Bijvoorbeeld, op een koude, winderige dag zal de elektriciteitsprijs hoger zijn dan op een bewolkte, windstille dag. Het is vaak voordeliger om elektrische apparaten 's nachts te gebruiken, zoals het opladen van een elektrische auto.
Naast deze variabele prijzen blijven andere kosten, zoals energiebelasting en netbeheerskosten, constant, vergelijkbaar met vaste of variabele energiecontracten. Het tarief per kilowattuur stroom varieert elk uur, terwijl de gasprijs per kubieke meter dagelijks om 6:00 uur wijzigt.
De energieleveranciers die momenteel dynamische contracten aanbieden zijn:
All-in-power, ANWB Energie, Budget Energie, EasyEnergy, Eneco, Energie VanOns, EnergyZero, Frank Energie, GroeneStroomLokaal, Innova Energie, Mijndomein Energie, NextEnergy, Tibber, Vrijopnaam, ZonderGas, Zonneplan.
Het verschil tussen een vast of variabel contract zit alleen in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten. Deze kosten betaal je aan jouw leverancier, maar gaan uiteindelijk naar de overheid en jouw netbeheerder.
Bij vaste contracten staan je tarieven voor minimaal 1 jaar vast, bij variabele 1 tot 6 maanden en bij dynamische zijn er elk uur andere tarieven voor stroom en elke dag nieuwe tarieven voor gas.
Dynamische energiecontracten worden ook vaak flexibele contracten genoemd. Het gaat hier dus om het zelfde.
Een variabel energiecontract kent een aantal nadelen, namelijk: De ontwikkeling van de energieprijzen is onzeker. Eventuele prijsstijgingen worden doorgevoerd in jouw tarief. Je betaalt naast aansluitkosten per kWh elektriciteit of m3 gas ook een stukje winstmarge en risicopremie aan de leverancier.