Dynamisch energiecontract
Bij het kiezen van een energiecontract heb je verschillende opties, waaronder vast, variabel of dynamisch. Maar wat houdt een dynamisch energiecontract precies in en is het de meest voordelige optie voor jouw situatie? Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie die je moet weten.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een type contract waarbij de tarieven afhankelijk zijn van de energiemarkt. De prijzen staan niet vast en fluctueren. Dit betekent dat de energieprijs regelmatig kan veranderen op basis van factoren zoals vraag en aanbod, weersomstandigheden en geopolitieke ontwikkelingen. Hierdoor kan het voorkomen dat je soms meer of minder betaalt voor je energieverbruik, afhankelijk van hoe de markt zich die dag ontwikkelt.
Waar zijn de dynamische energieprijzen uit opgebouwd?
De tarieven bij een dynamisch energiecontract zijn uit de volgende elementen opgebouwd:
De variabele kosten
De dynamische tarieven, die je aan de energieleverancier betaalt, bestaan uit twee soorten kosten: de kale prijs van stroom en gas, en de inkoopkosten van de leverancier.Belastingen
Over de dynamische tarieven wordt een btw-tarief van 21% toegepast.Inkoopkosten
Onder inkoopkosten verstaan we de kosten waarmee de energieleverancier rekening moet houden. Voorbeelden hiervan zijn onbalanskosten, transportkosten en kapitaalkosten. Deze kosten worden aan de consument doorberekend. De inkoopkosten verschillen per leverancier.Vaste kosten
Daarnaast betaal je altijd vaste kosten, waaronder vaste leveringskosten, vermindering energiebelasting (heffingskorting) en netbeheerkosten.
Welke leveranciers bieden een dynamisch energiecontract?
In Nederland is het dynamische energiecontract nog relatief nieuw. Momenteel bieden ongeveer 20 energieleveranciers dynamische contracten aan, allemaal met een leveringsvergunning van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hieronder vind je een lijst met energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden:
All-in-power
ANWB Energie
Atoom Alliantie
Budget Energie
EasyEnergy (reseller van EnergyZero)
Eneco
Energie VanOns
EnergyZero
Frank Energie
GroeneStroomLokaal (reseller van EnergyZero)
HeggEnergy
Innova Energie
LiveEnergy
Mijndomein Energie (reseller van EnergyZero)
NextEnergy
Nieuwe Stroom
SamSam
Tibber
Vandebron
Vrijopnaam
ZonderGas (reseller van EnergyZero)
Zonneplan
Is een dynamisch energiecontract verstandig?
Een dynamisch energiecontract kan in sommige situaties voordeliger zijn dan een vast of variabel contract. Het is vooral gunstig voor huishoudens die de energietarieven actief volgen en hierop inspelen. Tijdens periodes van lage energievraag is het voordelig om huishoudelijke apparaten die elektriciteit en gas verbruiken in te schakelen. Dit is met name gunstig voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals bij het opladen van een elektrische auto.
Waarom geen dynamisch energiecontract?
Bij een dynamisch energiecontract fluctueren de energieprijzen. Wanneer de tarieven stijgen, zie je deze verandering direct op je energierekening. Tijdens de winterperiode heb je te maken met hogere kosten, dit komt doordat de vraag naar energie dan groter is. Bovendien kunnen eigenaren van zonnepanelen geconfronteerd worden met extra kosten om hun opgewekte elektriciteit aan het netwerk te leveren wanneer de elektriciteitsprijs onder nul daalt.
Aan de andere kant heb je geen vaste maandelijkse kosten bij een dynamisch energiecontract. De meeste leveranciers hanteren echter een vast termijnbedrag per maand, wat bekend staat als het termijnbedrag, om onverwachte financiële verrassingen te voorkomen. Na twaalf maanden volgt een eindafrekening op basis van het daadwerkelijke verbruik en de geldende tarieven.
Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Indien je zonnepanelen op je dak hebt, is een dynamisch energiecontract vaak niet de meest voordelige keuze. Een contract met een vast of variabel tarief biedt doorgaans meer voordelen, voornamelijk vanwege de salderingsregeling. Met deze regeling ontvang je een vergoeding voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen teruglevert aan het net.
Wanneer je veel zonne-energie opwekt, zoals overdag, zijn de elektriciteitsprijzen doorgaans laag. Hierdoor ontvang je een lagere vergoeding voor de elektriciteit die je op dat moment aan het net teruglevert. Daarentegen zijn de elektriciteitsprijzen in de avonduren en 's nachts vaak hoger vanwege de hogere vraag. Dit zijn precies de momenten waarop je zelf ook elektriciteit nodig hebt, aangezien je dan geen stroom zelf opwekt.
Als je kiest voor een dynamisch contract met zonnepanelen, betaal je meer voor de elektriciteit die je verbruikt en ontvang je minder voor de elektriciteit die je aan het net levert. Daarom bieden vaste of variabele tarieven doorgaans meer voordelen voor huishoudens met zonnepanelen.
Wat zijn de verschillen tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract?
Naast dynamische energiecontracten zijn er diverse andere soorten contracten beschikbaar, elk met unieke voordelen en kenmerken. Een vast energiecontract biedt stabiliteit doordat de tarieven gedurende de contractperiode vast staan. Hoewel dit consumenten beschermt tegen eventuele prijsstijgingen op de energiemarkt, kunnen zij daarentegen niet profiteren van eventuele prijsdalingen.
Een variabel energiecontract kan in prijs variëren, waardoor consumenten meer flexibiliteit hebben, maar ook een zekere mate van onzekerheid ervaren, omdat hun maandelijkse kosten afhankelijk zijn van de marktomstandigheden.
Een dynamisch energiecontract gaat nog een stap verder door tarieven dagelijks of zelfs per uur aan te passen op basis van de actuele energiemarkt. Zowel een variabel als een dynamisch contract kan altijd worden opgezegd zonder overstapboete.
Wil je meer lezen over de beschikbare contractvormen?
Dynamische contracten vergelijken
Als je dynamische energiecontracten wilt vergelijken of als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract, dan ben je bij EnergieKiezer aan het juiste adres. Met onze vergelijker kun je eenvoudig verschillende dynamische contracten met elkaar vergelijken. Op basis van jouw verbruik krijg je inzicht in welk contract het meest voordelig is in jouw situatie.
Heb je vragen of loop je ergens vast? Onze energie-experts staan klaar om je te helpen.