Overstappen van energie

Vergelijk alle 57 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

kWh

Zonnepanelen

0 kWh

Vul je verbruik zelf in

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,2
  • 100% onafhankelijk
  • Meer dan 20 jaar ervaring in vergelijken
  • Persoonlijke service
Overstapcadeau energie

Waarom overstappen van energieleverancier?

Overstapcadeau energie

Afgelopen maanden zijn de energieprijzen gedaald en is de rust op de energiemarkt wat meer teruggekeerd. Daarom kan het voor jou interessant zijn om over te stappen van energieleverancier. Via onze vergelijker kun je heel snel en gemakkelijk zien hoeveel je kunt besparen op je energiekosten. De besparing op je energiekosten kan oplopen tot wel honderden euro's per jaar.

In 2024 wordt er weer een lagere inkoopprijs voor stroom en gas verwacht. Doordat energiebedrijven andere inkoopmomenten en -strategieën hanteren, zitten er onderling grote verschillen in de tarieven. Daarom is het belangrijk om deze tarieven goed met elkaar te vergelijken, zodat je geld kunt besparen wanneer je overstapt.

Daarnaast gaat het overstappen via EnergieKiezer zeer gemakkelijk. Je kunt op onze website je huidige energiecontract vergelijken met de energieaanbiedingen van andere leveranciers. Onze overstapservice is helemaal gratis. Binnen een paar minuten weet je direct hoeveel geld je jaarlijks kunt besparen op je energierekening.

Hoe kan je overstappen?

1

Vul je postcode in

Vul je postcode en aantal personen in

2

Vul je verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je je verbruik niet? Dan maken we een nauwkeurige schatting van je verbruik.

3

Vergelijk alle leveranciers

Via onze vergelijker zie je direct wat de beste energieleverancier is!

Waarom overstappen energie 2024

Wanneer overstappen van energieleverancier?

Waarom overstappen energie 2024

Het beste moment om over te stappen naar een andere energieleverancier hangt af van het type contract dat je hebt bij je huidige energieleverancier. Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen voor een vast, variabel, of dynamisch contract. Een vast contract sluit je af voor een bepaalde tijd, en een variabel of dynamisch contract voor onbepaalde tijd.

Heb je een variabel contract?

Veel huishoudens hebben een variabel energiecontract. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Met een variabel energiecontract kun je op elk moment overstappen naar een nieuwe leverancier, met een opzegtermijn van 30 dagen.

Heb je een vast contract dat binnen 2 maanden afloopt? 

Wanneer je een vast contract voor bepaalde tijd hebt dat binnen 2 maanden afloopt, is het verstandig om te beginnen met vergelijken en over te stappen van energieleverancier. Wanneer je huidige contract afloopt, kun je boetevrij overstappen. Wanneer de looptijd van het oude contract afloopt en je niets doet, wordt je contract automatisch omgezet naar een variabel contract. Het kan ook voorkomen dat je energieleverancier je een nieuw contract aanbiedt. Je krijgt hierbij altijd te maken met hogere energietarieven. Daarom kun je het beste je huidige contract vergelijken met de actuele aanbiedingen van andere energieleveranciers en kiezen voor de op dat moment goedkoopste leverancier. De beste periode om over te stappen is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je huidige energiecontract.

Heb je een vast contract dat nog langer dan 2 maanden doorloopt? 

Loopt de einddatum van je huidige energiecontract langer dan 2 maanden door? Dan kun je beter nog even wachten met overstappen. Wanneer je je contract voortijdig beëindigt, moet je hoogstwaarschijnlijk een boete betalen. Daarnaast loop je een eventuele welkomstpremie mis. Denk hierbij aan een bonus of een korting. Je kunt uiteraard wel alvast de energievergelijker op onze website invullen, om te zien of jouw contract bij de huidige leverancier nog gunstig is ten opzichte van de andere actuele aanbiedingen.

Overstappen energie 2024

Energie overstappen: hoe werkt het?

Overstappen energie 2024

Zelf overstappen via EnergieKiezer.nl is gemakkelijk en snel. Binnen een paar minuten ben je overgestapt. Dit kun je doen met behulp van onze vergelijker, waar je de energieprijzen kunt vergelijken van zowel je huidige als je nieuwe contract voor alleen stroom of gas, of beide. Wij helpen je in een aantal stappen aan een nieuw energiecontract.

Het doorsturen van je aanvraag

Wanneer je overstapt van energieleverancier en de aanvraag via onze website hebt ingediend, ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail. De aanvraag wordt doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier. Deze zal het oude contract opzeggen, waarbij rekening wordt gehouden met de opzegtermijn van ongeveer 1 maand van je oude energieleverancier.

Het doorgeven van je meterstanden

Als je overstapt van energieleverancier, moet je je meterstanden doorgeven. Dit stelt je oude energieleverancier in staat de eindafrekening op te maken en laat de nieuwe leverancier weten vanaf welke meterstand je als klant begint. Je krijgt altijd duidelijke instructies van je energieleverancier over hoe je de meterstanden kunt doorgeven. Meestal kan dit gemakkelijk online. Als je een slimme meter hebt, is het niet nodig zelf de meterstanden door te geven. Het enige wat je dan moet doen, is je energieleverancier toestemming geven om de slimme meter uit te lezen. Daarna wordt alles voor je geregeld.

Bedenktijd

Je ontvangt meestal binnen twee weken het nieuwe energiecontract. Nadat je deze hebt ontvangen, heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de aanvraag kosteloos annuleren. Als je dit niet doet, zegt de nieuwe leverancier het contract bij de oude leverancier op en ben je officieel overgestapt.

Hoelang duurt het ongeveer voordat ik ben overgestapt?

De tijd die het kost om over te stappen hangt voornamelijk af van de looptijd en de einddatum van het oude contract. Een nieuwe energieaanvraag duurt ongeveer 6 weken, omdat er rekening gehouden moet worden met een maand opzegtermijn en 14 dagen bedenktijd voor het nieuwe energiecontract.

Waar op letten bij overstappen van energie?

Bij het wisselen van energieaanbieder zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Wij zetten ze voor je op een rij:

  1. Houd bij een variabel energiecontract rekening met de mogelijkheid dat je bij de eindafrekening nog een bedrag moet bijbetalen. Dit komt doordat het variabele tarief dat je betaalt, is vastgesteld op jouw gemiddelde verbruik van het afgelopen jaar.
  2. Let goed op de einddatum van je oude energiecontract om een opzegboete te voorkomen. Elke energieleverancier heeft een overstaptermijn waarbinnen je kosteloos mag overstappen. Dit is vaak 2 maanden voor de einddatum van je contract.
  3. Bekijk bij het nieuwe energiecontract wat er gebeurt aan het einde van de looptijd. Wordt je contract bijvoorbeeld automatisch omgezet naar een variabel contract? Of ga je een hoger tarief betalen? Het kan ook zijn dat je energieaanbieder met een nieuw voorstel komt voor het einde van de looptijd.
  4. Kies je voor groene stroom of niet? De energieleverancier moet aangeven hoe de energie wordt opgewekt.
  5. Kun je overstappen met een cadeau of welkomstpremie? Vaak wordt nieuwe klanten een scherpe aanbieding gedaan!

Laatste nieuws

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Lees hoe zonnepanelen duurzame energie opwekken, gunstig zijn voor het milieu en je portemonnee.

R

Door: Rosa Boogaard
25-3-2024 | Aangepast 25-3-2024
Energie  vergelijken

Energie vergelijken

Via onze vergelijker kan je binnen 5 minuten de beste deal vinden.

Zonnepanelen terugleververgoeding

Terugleververgoeding 

Terugleververgoeding is een vergoeding die mensen ontvangen wanneer ze terugleveren aan het net.

FAQ

1

Mag ik zomaar overstappen?

Dit is afhankelijk van je contract. Wanneer je een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, kun je op elk moment overstappen. Als je een contract voor een bepaalde tijd hebt (bijvoorbeeld 1 jaar), kun je 2 maanden voor het einde van je contract een nieuw contract kiezen.

2

Ben ik voordeliger uit als ik een overstap maak?

Dit is afhankelijk van je huidige contract. Over het algemeen zijn mensen voordeliger uit als ze overstappen. Via onze energievergelijker kan je gemakkelijk zien wat de prijzen zijn van andere leveranciers.

3

Kan ik overstappen terwijl mijn contract nog loopt

Het is mogelijk om over te stappen wanneer het contract nog loopt. Houd er wel rekening mee dat je huidige energieleverancier een opzegboete kan geven. Je kan bekijken of dit bedrag het geld waard is. Wanneer je bijvoorbeeld veel minder gaat betalen bij een andere leverancier, kan dit het geval zijn.