Kies en vergelijk

Overstappen

Bespaar

Overstappen van energie

Nu met gratis overstapcadeau: Bol.com bon t.w.v. € 10,00

Eenvoudig energietarieven vergelijken en afsluiten

100% onafhankelijk
Al meer dan 15 jaar ervaring
Persoonlijke service
overstappen energie

Waarom overstappen van energieleverancier?

overstappen energie

De energieprijzen zijn in 2022 gestegen tot een recordhoogte.De afgelopen maanden zijn de energieprijzen gedaald en is de rust op de energiemarkt wat meer is teruggekeerd. Daarom kan het voor jou interessant zijn om over te stappen van energie. Via onze vergelijker kun je heel snel en gemakkelijk zien hoeveel je kunt besparen op je energiekosten. De besparing op je energiekosten kan oplopen tot wel honderden euro's per jaar.

Wanneer je contract afloopt bij je huidige leverancier, krijg je meestal te maken met slaperstarieven. Dit zijn hogere energietarieven die jouw energieleverancier bij je in rekening brengt wanneer je, na een jaar, niet op tijd bent overgestapt. Daarom kan je het beste na afloop van je contract energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Hierdoor zorg je altijd voor een lage energierekening.

In 2023 wordt er weer een lagere inkoopprijs voor stroom en gas verwacht. Doordat energiebedrijven andere inkoopmomenten en -strategieën hanteren zitten er onderling grote verschillen in de tarieven. Daarom is het belangrijk om deze tarieven goed met elkaar te vergelijken zodat jij geld kunt besparen wanneer je overstapt. 

Daarnaast gaat het overstappen via Energiekiezer heel gemakkelijk. Je kunt op onze website je huidige energiecontract vergelijken met de energie aanbiedingen van andere leveranciers. Daarnaast is onze overstapservice helemaal gratis. Binnen een paar minuten weet je direct hoeveel geld je jaarlijks kunt besparen op je energierekening. 

Hoe kan je overstappen?

1

Vul de postcode en huisnummer in

Vul de postcode en aantal personen in

2

Vul je verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan maken we een nauwkeurige schatting van je verbruik.

3

Vergelijk alle leveranciers

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan maken we een nauwkeurige schatting van je verbruik.

waarom overstappen

Wanneer overstappen van energieleverancier?

waarom overstappen

Het beste moment om over te stappen naar een andere energieleverancier hangt voornamelijk af van het type contract wat je hebt bij je huidige energieleverancier. Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen voor een vast of een variabel contract. Een vast contract sluit je af voor bepaalde tijd en een variabel contract sluit je af voor onbepaalde tijd. 

Heb je een variabel contract?

Veel huishoudens hebben een variabel energiecontract. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Wanneer je op dit moment een variabel energiecontract hebt, dan kun je op elk moment boetevrij overstappen naar een nieuwe leverancier. Hierbij moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen. 

Heb je een vast contract dat binnen 2 maanden afloopt? 

Wanneer je een vast contract voor bepaalde tijd hebt afgesloten en deze binnen 2 maanden afloopt, is het verstandig om te vergelijken en overstappen van energieleverancier. Wanneer je huidige contract afloopt kun je boetevrij overstappen. Wanneer de looptijd van het oude contract afloopt en je niks doet, word je contract automatisch omgezet naar een variabel contract. Het kan ook zijn dat de energieleverancier jou een nieuw contract aanbiedt. Je krijgt echter vrijwel altijd te maken met hogere energietarieven. Je kunt daarom het beste je huidige contract vergelijken met actuele aanbiedingen van andere energieleveranciers en een energieleverancier kiezen die op dat moment de goedkoopste is. De beste periode om over te stappen is 6 tot 8 weken voor de einddatum van je huidige energiecontract.

Heb je een vast contract dat nog langer dan 2 maanden doorloopt? 

Loopt de einddatum van je huidige energiecontract langer dan 2 maanden door? Dan kun je beter nog even wachten met overstappen. Wanneer je je contract voortijdig beëindigt moet je hoogstwaarschijnlijk een boete betalen. Daarnaast loop je een eventuele welkomstpremie mis. Denk hierbij aan een bonus of een korting. Je kunt uiteraard wel alvast de energievergelijker op onze website invullen, om te zien of jouw contract bij de huidige leverancier nog gunstig is ten opzichte van de andere actuele aanbiedingen. 

Energie overstappen: hoe werkt het?

Zelf overstappen van energie is erg eenvoudig en gaat bovendien snel. Je bent binnen een paar minuten overstapt. Dat kun je doen met behulp van onze vergelijker, hier kun je de energieprijzen vergelijken van zowel je huidige als je nieuwe contract voor alleen stroom of alleen gas, of beide. Wij helpen je in een aantal stappen aan een nieuw energiecontract. 

Aanvraag doorsturen

Wanneer je gaat overstappen van energie en de aanvraag via onze website hebt ingediend, ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging per e-mail. De aanvraag wordt doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zal het oude contract opzeggen, waarbij rekening wordt gehouden met de opzegtermijn (1 maand) van je oude energieleverancier.

Meterstanden doorgeven

Als je overstapt van energieleverancier, moet je je meterstanden doorgeven. Zo kan je oude energieaanbieder de eindafrekening opmaken en weet de nieuwe aanbieder vanaf welke meterstand je nieuw als klant bent.

Je krijgt altijd duidelijke instructies van je energieleverancier hoe je de meterstanden kunt doorgeven. Meestal kan je dit gemakkelijk online doen. Wanneer je een slimme meter hebt, hoef je dit niet te doen. Het enige wat je dan hoeft te doen is je energieleverancier toestemming geven dat hij deze slimme meter mag uitlezen. Vervolgens wordt alles voor je gedaan.

Bedenktijd van 14 dagen

Je ontvangt meestal binnen twee weken het nieuwe energiecontract. Nadat je deze hebt ontvangen heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de aanvraag kosteloos annuleren. Doe je dit niet, dan zegt je nieuwe leverancier het contract bij de oude leverancier op en ben je officieel overgestapt.

Hoe lang duurt het ongeveer voordat ik ben overgestapt?

Hoe lang het duurt voordat je bent overgestapt, hangt voornamelijk af van de looptijd en einddatum van het oude contract. Een nieuwe energieaanvraag duurt ongeveer 6 weken aangezien er rekening gehouden moet worden met een maand opzegtermijn en 14 dagen bedenktijd voor het nieuwe energiecontract. 

Waar op letten bij overstappen van energie?

Bij het wisselen van energieaanbieder zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij zetten het voor je op een rij:

  • Houdt er bij een variabel energiecontract rekening mee dat je bij de eindafrekening nog een bedrag moet bijbetalen. Dit heeft ermee te maken dat het variabele tarief dat je betaalt is vastgesteld op jouw gemiddelde verbruik van het afgelopen jaar.
  • Let goed op de einddatum van je oude energiecontract, zo voorkom je een opzegboete. Elke energieleverancier heeft een overstaptermijn waarbinnen je kosteloos mag overstappen. Dit is vaak 2 maanden voor de einddatum van je contract. 
  • Kijk bij het nieuwe energiecontract wat er gebeurt aan het einde van de looptijd. Wordt je contract dat bijvoorbeeld automatisch omgezet naar een variabel contract? Of ga je een hoger tarief betalen? Het kan ook zijn dat je energieaanbieder met een nieuw voorstel komt voor het einde van de looptijd.
  • Kies je voor groene stroom of niet? De energieleverancier moet aangeven wat de opwekkingsbron van de energie is
  • Kun je overstappen met cadeau of welkomstpremie? Vaak wordt nieuwe klanten een scherpe aanbieding gedaan.

Laatste nieuws

Energie vergelijken

Via onze vergelijker kan je binnen 5 minuten de beste deal vinden.

Verschil tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract
Vast, variabel of dynamisch energiecontract

Lees alles over de verschillende energiecontracten

FAQ

1

Mag ik zomaar overstappen?

Dit is afhankelijk van je contract. Wanneer je een energiecontract hebt van onbepaalde tijd kan je op elk moment overstappen. Wanneer je een contract hebt van een bepaalde tijd (bijv. 1 jaar) kan je 2 maanden voor het einde van je contract een nieuw contract kiezen

2

Ben ik voordeliger uit als ik een overstap maak?

ook dit is afhankelijk van je huidige contract. Over het algemeen zijn mensen voordeliger uit als ze overstappen. Via onze energievergelijker kan je gemakkelijk zien wat de prijzen zijn van andere leveranciers.

3

Kan ik overstappen terwijl mijn contract nog loopt

Het is mogelijk om over te stappen wanneer het contract nog loopt. Hou er wel rekening mee dat je huidige energieleverancier een opzegboete kan geven. Je kan bekijken of dit bedrag het geld waard is. Wanneer je bijvoorbeeld veel minder gaat betalen bij een andere leverancier, kan dit het geval zijn.