Dit moet je weten voor een probleemloze overstap

Hoe stap je over naar een andere energieleverancier?
Hoe stap je over naar een andere energieleverancier?
11 april 2022 14 april 2022 4 minuten 0 reacties

Alles wat je moet weten over overstappen

Wist je dat je heel wat geld kunt besparen door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier? Overstappen van de ene naar de andere energieleverancier doe je wanneer je contract afloopt, maar dit kan ook tussendoor. Het is belangrijk om te weten hoe het overstappen werkt en hoeveel tijd jou dit zelf kost, maar ook welke kosten hieraan verbonden zijn en waar je op moet letten bij een overstap.

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier: wat is de procedure?

Stel: je hebt besloten om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Je hebt je research gedaan en met de overstap ga je per jaar flink besparen. Hoe zet je de volgende stap? Dit is vrij eenvoudig en snel te regelen. Je kunt online een vergelijking maken tussen verschillende energieleveranciers en zo een keuze maken. Online doe je vervolgens een aanvraag bij je nieuwe leverancier.

Je ontvangt een bevestiging wanneer je aanvraag is geaccepteerd. In de meeste gevallen krijg je nog 14 dagen bedenktijd, waarin je jouw aanvraag nog kosteloos kunt annuleren. Blijf je bij de keuze, dan zal de leverancier het contract sturen met de startdatum. Jouw nieuwe leverancier zal je vragen om de meterstanden door te geven. Dit doet de leverancier zelf wanneer je een slimme meter hebt. De nieuwe leverancier geeft de standen door aan de oude leverancier, die vervolgens een eindafrekening kan maken. Het leveren van energie gaat gewoon door, zodat je niet zonder gas of stroom komt te zitten.

De voordelen van overstappen naar een andere energieleverancier

Het wordt regelmatig aangegeven: het loont om over te stappen naar een andere energieleverancier. Waarom is dit slim om te doen? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste redenen:

  • Besparen: een belangrijke reden om over te stappen is omdat je hiermee kiest voor lagere tarieven en betere service. Als je ergens klant bent is de kans groot dat na een jaar de kosten omhoog gaan. Tijd om over te stappen dus!
  • Acties: veel energieleveranciers hebben jaarlijks aantrekkelijke acties voor nieuwe klanten. Dit betekent dat je kunt besparen op je nieuwe contract of gebruik kunt maken van een andere aantrekkelijke welkomstkorting.
  • Contract bepaalde tijd: stap je niet over naar een nieuwe energieleverancier, dan heb je mogelijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit is niet gunstig, met name wanneer je kijkt naar de stijgende energieprijzen. Een contract voor bepaalde tijd loopt na een jaar af, waardoor je in staat bent elders een goedkoper contract af te sluiten.

Je huidige energiecontract opzeggen

Wil je een nieuwe energieleverancier? Dan moet je jouw huidige energiecontract opzeggen. Dit hoef je bijna nooit zelf te doen. Wanneer je een nieuwe energieleverancier hebt gevonden met een aantrekkelijk contract, dan kun je hier meteen een aanvraag doen. Is deze akkoord? Dan zal je nieuwe energieleverancier het contract bij je huidige leverancier opzeggen. Dit wordt dus allemaal voor je geregeld. Vaak ontvang je van je oude energieleverancier nog een eindafrekening.

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier kost je veel minder tijd dan je denkt. Het meeste werk wordt voor jouw gedaan door je nieuwe leverancier. Wel is het slim om jouw opties goed te overdenken voordat je de overstap maakt. Vergelijk tarieven en voorwaarden, maar bedenk ook of je het belangrijk vindt dat jouw energieleverancier groene energie aanbiedt.

Waar moet je op letten bij het overstappen?

Houd rekening met verschillende zaken bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier. In de eerste plaats moet je de einddatum bij je lopende energiecontract controleren. Stap je eerder op maar loopt je huidige contract nog? Dan kun je overstappen maar loop je het risico op een boete. Het is ook mogelijk dat jouw nieuwe energieleverancier deze boete voor je betaalt. De boete wordt afgestemd op de resterende looptijd van het contract:

Resterende looptijd korter dan 1,5 jaar € 50 per product (voor gas en stroom samen € 100)
Resterende looptijd 1,5 - 2 jaar € 75 per product ( voor gas en stroom samen € 150)
Resterende looptijd 2 - 2,5 jaar € 100 per product (voor gas en stroom samen € 200)
Resterende looptijd langer dan 2,5 jaar € 125 per product (voor gas en stroom samen € 250)

Een ander belangrijk aandachtspunt is het type contract dat je afsluit bij je nieuwe energieleverancier. Let ook op de duur van het nieuwe energiecontract. Het is vaak slim om een jaarcontract af te sluiten. Daarna kun je dan weer verder kijken naar een nieuwe energieleverancier. Wat zijn de tarieven, kun je het contract maandelijk opzeggen en welke acties gelden er? Dit zijn belangrijke zaken om mee te nemen in het maken van een keuze voor een nieuwe energieleverancier.

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie