KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Terugleverkosten

Bespaar tot

€ 900

Vergelijk alle 44 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

3000 kWh

1200

Zonnepanelen

0 kWh

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,6
  • Vergelijk de goedkoopste contracten
  • Kies de beste energiedeal
  • Bespaar honderden euro's per jaar!

In 3 stappen terugleverkosten vergelijken

1

Vul je verwachte verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan helpen wij je met schatten.

2

Vergelijk het complete aanbod

Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod en de hoogte van de terugleververgoeding.

3

Gratis overstappen

Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar.

Wat zijn terugleverkosten

Wat zijn terugleverkosten?

Wat zijn terugleverkosten

Wanneer je zelf energie opwekt en niet alles daarvan gebruikt, lever je een deel terug aan het net. Daarover zul je terugleverkosten moeten betalen. Dat komt doordat jouw energieleverancier kosten maakt wanneer je energie teruglevert.

 Die kosten worden dan doorberekend aan de klanten met zonnepanelen.

Waarom betaal je terugleverkosten met zonnepanelen?

Nu er is besloten dat de salderingsregeling voor energie voorlopig niet wordt afgebouwd, merken we dat steeds meer energiebedrijven kosten in rekening brengen voor de teruggeleverde stroom. Aangezien zonnepanelen vooral energie opwekken wanneer de zon schijnt en deze dan terugleveren aan het net, ontstaat er een overschot. Vaak kunnen de energieleveranciers dit overschot aan stroom niet verkopen en moeten ze zelf de kosten dekken.

De hoogte van deze kosten hangt af van de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die je teruglevert aan het net en op welke manier de leverancier deze kosten berekent.

energieleveranciers met teurgleverkosten

Welke energieleveranciers rekenen terugleverkosten?

energieleveranciers met teurgleverkosten

Op dit moment brengen niet alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening. Enkele redenen hiervoor zijn concurrentie en marktstrategie.

De energieleveranciers die momenteel terugleverkosten rekenen zijn: Budget Energie, Delta Energie, Eneco, Energiedirect.nl, Energie VanOns, Engie, Essent, Gewoon Energie, Greenchoice, Innova Energie, Mega, OM Energie, Oxxio, Powerpeers, Pure Energie, UnitedConsumers, Vandebron, Vattenfall en Vrijopnaam.

Dit zijn voorlopig de enige energieleveranciers die extra kosten voor teruglevering in rekening brengen.

Coolblue Energie rekent ook extra kosten voor zonnepaneelhouders. Dit in de vorm van verhoogde vaste leverkosten voor stroom.

Welke energieleveranciers rekenen geen terugleverkosten?

In Nederland zijn er ook verschillende leveranciers die (nog) geen kosten rekenen voor het terugleveren van energie. 

De energieleverancier die nog geen terugleverkosten rekent is Coolblue Energie.

Terugleverkosten per energieleverancier

Terugleverkosten per energieleverancier

Terugleverkosten per energieleverancier

Wil je graag op de hoogte zijn van de terugleverkosten die elke energieleverancier hanteert? Bekijk dan het volgende overzicht. Hier vind je de terugleverkosten van verschillende energieleveranciers in Nederland.

De terugleverkosten in deze tabel zijn gebaseerd op een teruglevering van 2.400 kWh per maand. De werkelijke kosten kunnen afwijken, de opties in de tabel hoeven dus niet de voordeligste te zijn.

Wil je weten wat de voordeligste optie voor jouw situatie is? Vul dan de vergelijker in!

Terugleverkosten berekenen

Hoe worden terugleverkosten berekend?

Terugleverkosten berekenen

Er zijn drie manieren waarop energieleveranciers terugleverkosten berekenen. Deze zijn als volgt:

Verhoogd vastrecht:  Bij deze methode worden de terugleverkosten inbegrepen in een hoger vastrecht. Dit tarief blijft hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid elektriciteit die je jaarlijks teruglevert.

Terugleverkosten in schalen:  Hierbij worden de terugleverkosten als een aparte kostenpost verrekend, verdeeld over verschillende schalen. Naarmate je meer energie teruglevert, stijgen de kosten geleidelijk.

Terugleverkosten per kWh:  Bij deze manier betaal je terugleverkosten per geleverde kilowattuur. Voor elke kWh die je via jouw zonnepanelen teruglevert, worden kosten in rekening gebracht.

Terugleverkosten en een vast contract

Heb je een vast contract afgesloten? Dan staan de voorwaarden in dit contract gedurende de looptijd vast, waaronder de looptijd, het tarief voor stroom en gas, en het vastrecht. Het energiebedrijf mag deze afspraken niet zomaar wijzigen, zelfs niet voor mensen met zonnepanelen die energie terugleveren aan het net.

Indien je momenteel een vast contract hebt zonder terugleverkosten, mag het energiebedrijf dus niet tussentijds terugleverkosten invoeren. Dit kan pas nadat het contract is afgelopen.

Hoe worden terugleverkosten berekend?

Hoe worden terugleverkosten verrekend?

Hoe worden terugleverkosten berekend?

De terugleverkosten worden meegenomen in de maand- of jaarprijs van jouw energiecontract. Om de tarieven voor alle klanten eerlijk te houden, worden de kosten verdeeld. Hoeveel je moet betalen, hangt af van hoeveel energie je per jaar teruglevert. In welke schaal je valt, wordt bepaald door de volledige teruglevering. Voor elke schaal gelden vaste terugleverkosten. Wanneer je een contract afsluit, berekent de energieleverancier in welke schaal jij valt. De uiteindelijke kosten worden vastgesteld op jouw jaar- of eindafrekening, gebaseerd op de werkelijke hoeveelheid teruggeleverde stroom.

Groenste energieleverancier onderzoeken

Terugleverkosten voorbeeld

Groenste energieleverancier onderzoeken

Pieter en Laura hebben een energiecontract bij Vrijopnaam. Ze wonen in een vrijstaand huis met 15 zonnepanelen. De panelen wekken jaarlijks ongeveer 4.500 kWh op. Hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik bedraagt ongeveer 3.500 kWh.

Van de 4.500 kWh opgewekte stroom, wordt 1.350 kWh direct in huis gebruikt. Daarnaast leveren ze 3.150 kWh terug (4.500- 1.350) aan het net.  

Hierdoor kunnen Pieter en Laura 2.150 kWh salderen. Over de overige 1.000 kWh (4.500-3.500) teruggeleverde stroom ontvangen ze een terugleververgoeding van 5 cent per kWh.

De teruggeleverde stroom wordt op de volgende manier berekent: 

2.150 kWh (teruggeleverd en gesaldeerd) + 1.000 kWh (teruggeleverd en vergoed) = 3.150 kWh

Deze 3.150 kWh vormt de basis voor het berekenen van de terugleverkosten. Bij Vrijopnaam vallen Pieter en Laura in tariefschaal 4, wat betekent dat ze maandelijks € 29,- aan terugleverkosten betalen, ofwel € 348,- op jaarbasis. Hun terugleververgoeding bedraagt (1000 kWh x 5 cent) € 50,-.

Kortom, het terugleveren met zonnepanelen kost Pieter en Laura in totaal € 298,- op jaarbasis.

Hoe kan ik mijn terugleverkosten verlagen?

Wil je je terugleverkosten verminderen? Probeer dan zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit kun je doen door overdag, wanneer je zonnepanelen energie produceren, meer elektrische apparaten in huis te gebruiken. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, vaatwasser of droger aan tijdens de zonnige uren in plaats van later op de dag wanneer de zon minder fel schijnt.

Door minder stroom terug te leveren aan het net en minder energie van je energieleverancier in te kopen, kun je dubbel besparen op je energiekosten en hogere terugleverkosten voorkomen.

Zijn zonnepanelen nog rendabel

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024? 

Zijn zonnepanelen nog rendabel

Ja, zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, ook in 2024. Ondanks de onrust door terugleverkosten van energieleveranciers, is de energiebelasting vanaf 2024 verlaagd. Hierdoor kun je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie nog steeds binnen 7 jaar terugverdienen. Ook heeft de nieuwe coalitie besloten de salderingsregeling per januari 2027 af te schaffen, maar dit moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Tot die tijd kun je optimaal blijven profiteren van de voordelen van zonnepanelen. 

Terugleververgoeding

Ondanks dat er terugleverkosten in rekening worden gebracht, krijg je nog steeds een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Deze vergoeding wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd. Het bedrag dat je ontvangt voor de opgewekte stroom die je teruggeeft aan het net is afhankelijk van de energieleverancier. Het is belangrijk om te kijken hoe hoog de terugleververgoeding is bij jouw energieleverancier, zodat je een goed beeld krijgt van hoeveel je verdient met je zonnepanelen.  

Lees meer over terugleververgoeding.

Wat is het verschil tussen terugleverkosten en terugleververgoeding?

Terugleverkosten en terugleververgoeding zijn twee verschillende onderwerpen en hebben beide te maken met het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Terugleverkosten zijn de kosten die je betaalt wanneer je stroom teruglevert aan het net. Deze kosten hangen af van het aantal kilowattuur (kWh) dat je jaarlijks teruglevert en variëren per energieleverancier.

Terugleververgoeding is de vergoeding die je ontvangt voor het overschot aan stroom dat je aan het net teruglevert. Deze vergoeding krijg je als je meer stroom opwekt dan je verbruikt.

Terugleverkosten vergelijken

Terugleverkosten vergelijken

Terugleverkosten vergelijken

Wil je weten hoeveel je kwijt bent aan terugleverkosten bij verschillende energieleveranciers? Gebruik dan de handige energievergelijker van EnergieKiezer!

Hier laten we zien wat je ongeveer kunt verwachten aan terugleverkosten per leverancier, zodat je de deal kunt vinden die het beste bij jou past! Bespaar gemakkelijk geld op je energierekening met EnergieKiezer.nl!

Laatste nieuws

Ook in 2023 aantal daken met zonnepanelen toegenomen

Uit onderzoek blijkt dat er in 2023 zo'n 2,8 miljoen zonnepaneleninstallaties zijn geplaatst

author
Door: Rosa Boogaard
19-6-2024 | Aangepast 19-6-2024
Garantie van Oorsprong

Energieverbruik uit duurzame energiebronnen is het afgelopen jaar gestegen

In 2023 is het aandeel groene energie in Nederland gestegen naar 17%, blijkt uit cijfers van het CBS

author
Door: Rosa Boogaard
12-6-2024 | Aangepast 12-6-2024
piek- en daluren energie

Miljoenen Nederlanders zitten vast aan hoge energiekosten door te vroeg vastgezet energiecontract

In 2023 is het aandeel hernieuwbare energie in Nederland gestegen naar 17%.

author
Door: Rosa Boogaard
10-6-2024 | Aangepast 10-6-2024