14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Netbeheerders

In Nederland is de verantwoordelijkheid voor het transport van gas en elektriciteit regionaal verdeeld onder verschillende netbeheerders. Deze netbeheerders zorgen ervoor dat de energie van de producenten de consumenten bereikt. Iedereen die een energiecontract heeft, is aangesloten bij een netbeheerder, die afhankelijk is van de woonplaats van de consument.

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-4-2023
Laatste update: 21-3-2024
Netbeheerders Nederland

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-4-2023
Laatste update: 21-3-2024

Wat is een netbeheerder?

Netbeheerders in Nederland zijn verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit naar consumenten. Er zijn diverse netbeheerders, elk verantwoordelijk voor een specifieke regio. Hun taken omvatten het beheer, de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk, dat bestaat uit componenten zoals kabels, leidingen, transformatoren en verdeelstations. Het is cruciaal dat netbeheerders zorgen voor een betrouwbaar en veilig netwerk. Ook het aanleggen van nieuwe aansluitingen voor elektriciteit en gas valt onder hun verantwoordelijkheid.

Regionale netbeheerders 

Sinds de privatisering en liberalisering van de energiemarkt in 2004, zijn de regionale netbeheerders verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit. Hierbij garanderen ze de levering van energie van producent naar consument. Daarnaast waarborgen ze de betrouwbaarheid en veiligheid van het netwerk. Gezien Nederland zijn geringe grootte, is het beheer en onderhoud van het energienetwerk op regionaal niveau efficiënter dan op landelijk niveau. Dit maakt het mogelijk beter in te spelen op de behoeften van consumenten en specifieke regionale omstandigheden. Denk hierbij aan variërende weersomstandigheden.

Netbeheerders Nederland

In 2024 zijn er 6 netbeheerders actief in Nederland. Het kan voorkomen dat je twee netbeheerders hebt: één voor gas en één voor elektriciteit, maar meestal heb je er een die gas en elektriciteit levert. Hieronder vind je een overzicht van de regionale netbeheerders:

  • Liander Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een groot deel van Zuid-Holland.
  • Enexis Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.
  • Stedin Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en een klein deel van Noord-Holland
  • Westland Infra Westland en Midden-Delfland
  • Rendo  Drenthe en Overijssel
  • Coteq Overijssel en Gelderland

Naast regionale netbeheerders zijn er ook 2 landelijke netbeheerders. Landelijke netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de regionale elektriciteitsnetten en het Europese net:

  • TenneT
Netbeheerders 2024