Kies en vergelijk

Overstappen

Bespaar

Netbeheerders

In Nederland zijn er verschillende netbeheerders per regio, de netbeheerder is verantwoordelijk voor de transport van gas en elektriciteit en zorgt ervoor dat de energie van de producent bij de consument terecht komt. Iedereen met een energiecontract heeft naast zijn energieleverancier ook een netbeheerder. Wie dat is wordt bepaald aan de hand van jouw woonplaats. 

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-4-2023
Laatste update: 4-9-2023

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-4-2023
Laatste update: 4-9-2023

Wat is een netbeheerder?

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het transport van gas en elektriciteit naar de consument heet een netbeheerder. In Nederland zijn verschillende netbeheerders actief en elk is verantwoordelijk voor een bepaalde regio. Ze regelen het netbeheer, de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk. Het netwerk bestaat uit verschillende onderdelen zoals, kabels, leidingen, transformatoren en verdeelstations. Het is belangrijk dat de netbeheerders er voor zorgen dat het netwerk altijd betrouwbaar en veilig is. Wanneer er nieuwe elektriciteit en gas aansluitingen nodig zijn wordt dit ook geregeld door de netbeheerders. 

Regionale netbeheerders 

Door de privatisering en liberalisering van de energiemarkt zijn er in 2004 regionale netbeheerders ontstaan. Sindsdien zijn zij verantwoordelijk voor de transport van gas en elektriciteit en zorgt ervoor dat de energie van de producent bij de consument terecht komt. Ook zorgen ze ervoor dat het netwerk altijd betrouwbaar en veilig is. Doordat Nederland een klein land is het efficiënter om het energienetwerk op een regionaal niveau te beheren en te onderhouden, in plaats van op een landelijk niveau. Zo kan er beter rekening worden gehouden met behoeftes van consumenten. Daarnaast wordt er goed gelet op specifieke omstandigheden per regio, sommige plekken hebben andere weersomstandigheden waardoor er anders wordt omgegaan met het energienetwerk. 

Netbeheerders Nederland

In 2023 zijn er 6 netbeheerders actief in Nederland. Het kan voorkomen dat je twee netbeheerders hebt: één voor gas en één voor elektriciteit, maar meestal heb je er een die gas en elektriciteit levert. Hieronder vind je een overzicht van de regionale netbeheerders:

  • Liander Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een groot deel van Zuid-Holland.
  • Enexis Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.
  • Stedin Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en een klein deel van Noord-Holland
  • Westland Infra Westland en Midden-Delfland
  • Rendo  Drenthe en Overijssel
  • Coteq Overijssel en Gelderland

Naast regionale netbeheerders zijn er ook 2 landelijke netbeheerders. Landelijke netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de regionale elektriciteitsnetten en het Europese net:

  • TenneT
netbeheerders