14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Eindafrekening en Jaarafrekening Energie

Wanneer je overstapt of wanneer je verhuist, krijg je een eindafrekening van je huidige energieleverancier. Aan het eind van elk jaar krijg je een jaarafrekening van de leverancier. Lees in dit artikel meer over deze twee onderwerpen.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 10-4-2024
Laatste update: 10-4-2024
eindafrekening energie
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 10-4-2024
Laatste update: 10-4-2024

Eindafrekening energie

Een eindafrekening voor energie krijg je wanneer je overstapt naar een andere leverancier of wanneer je verhuist. In zo'n eindafrekening staat hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt sinds de laatste jaarafrekening. Daarnaast lees je of je nog moet bijbetalen aan de energieleverancier of je wat terugkrijgt. Dit is afhankelijk van het daadwerkelijke verbruik van stroom en gas en het voorschot dat je hebt betaald.  

Eindafrekening bij overstap

Wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier vraagt je oude leverancier om bepaalde gegevens. Zo moet je je huidige meterstanden doorgeven. Je oude leverancier is verplicht om je meterstanden binnen vijftien werkdagen door te geven aan de netbeheerder. Daarnaast gebruikt je oude leverancier de meterstanden om tot een eindafrekening te komen. Geef je meterstanden niet door binnen vijftien werkdagen? Dan worden de meterstanden geschat. Dit is vaak een ruime schatting, wat kan resulteren in een hogere eindafrekening.

Eindafrekening bij verhuizing

Wanneer je verhuist, ontvang je ook een eindafrekening van je energieleverancier. Ook hier moet je je meterstanden doorgeven, zodat er een eindafrekening kan worden opgesteld door je oude leverancier. Binnen 4 weken na het doorgeven van je meterstanden, ontvang je dan de eindafrekening. 

Jaarafrekening energie

Elk huishouden in Nederland krijgt een jaarafrekening van hun energieleverancier. Echter, niet iedereen krijgt dit op dezelfde tijd. Zo is het afhankelijk van wanneer je huidige energiecontract is ingegaan. Ongeveer een jaar na de ingangsdatum van je contract, ontvang je de jaarafrekening. In deze jaarafrekening verrekent de energieleverancier het bedrag dat je hebt betaald aan voorschot met je daadwerkelijk verbruikt. Heb je meer verbruikt dan je voorschot, dan moet je betalen. Heb je minder verbruikt, dan krijg je geld terug.

Naast de verrekening van je voorschot met je verbruik staat er in de jaarafrekening ook het nieuwe voorschotbedrag dat je het aankomende jaar gaat betalen

Waar moet je op letten bij de eindafrekening en jaarafrekening energie?

Wanneer je de eindafrekening of jaarafrekening krijgt, is het verstandig om deze nog even na te lopen om te kijken of alles klopt. Zo moet je letten op de volgende punten:

  • Zijn de meterstanden hetzelfde als die je hebt doorgegeven?
  • Is de periode van de eindafrekening/jaarafrekening correct?
  • De grootte van de aansluitingen
  • Had je een bepaalde korting en staat deze korting in de eindafrekening/jaarafrekening?
  • Heb je borg betaald en staat deze genoemd op je eindafrekening/jaarafrekening?

Wanneer je zonnepanelen hebt, is het goed om te kijken naar het salderen en terugleververgoeding.

Wanneer de eindafrekening of jaarafrekening niet klopt, moet je een brief sturen naar je energieleverancier. De leverancier is verplicht om binnen 4 weken hierop te reageren.