Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling kleinverbruikers: salderingsregeling blijft
Wanneer je als zonnepaneelhouder meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je energie terug aan het net. Hoeveel je teruglevert, wordt afgetrokken van je verbruik; voor het overschot krijg je dan een vergoeding. Door het wetsvoorstel wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd van 1 januari 2025 tot 1 januari 2031. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2025 de overtollige energie niet langer wordt verrekend met jouw verbruik van elektriciteit. Op 13 februari heeft de meerderheid van de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel gestemd.
Wat houdt het wetsvoorstel in?
Het wetsvoorstel over de afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers past de regeling aan zoals deze is vastgelegd in artikel 31c van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 50, tweede lid, van de Wet belastingen op milieugrondslag.
Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat de huidige salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 tot 1 januari 2031 stapsgewijs wordt afgeschaft. De afbouw zorgt ervoor dat kleinverbruikers vanaf 1 januari 2025 niet langer de opgewekte elektriciteit mogen verrekenen met de afgenomen elektriciteit van het net. In plaats daarvan mogen zij slechts een deel van de ingevoerde elektriciteit verrekenen met hun afname via dezelfde aansluiting. Dit wordt stapsgewijs afgebouwd.
Hoe zit het nu?
De VNG, Woonbond, Aedes en de Vereniging Eigen Huis uiten hun standpunten in het debat over de afbouw van de salderingsregeling op 6 februari in de Eerste Kamer. De partijen blijven bezorgd dat de vraag naar zonnepanelen zal afnemen als gevolg van de afbouw van de salderingsregeling.
Op 6 februari 2024 vond de vergadering in de Eerste Kamer plaats, hierbij werden er zes moties ingediend. Op 13 februari 2024 zullen de stemmingen over het wetsvoorstel en de ingediende moties plaatsvinden.
Wat zijn de resultaten?
De meerderheid van de Eerste Kamer heeft tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. Er is geen alternatief plan, waardoor de overheid tegenover een financiële uitdaging staat.
Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie had al gewaarschuwd voor deze situatie en benadrukt nu de ernst ervan. De overheid zal aanzienlijke inkomsten mislopen door dit besluit, vooral omdat het aantal zonnepaneelhouders blijft toenemen. Het tekort zal de komende jaren oplopen tot zo'n 2,8 miljard euro, wat daarna resulteert in jaarlijks een verlies van 717 miljoen euro.
Meer terugleverkosten
De laatste tijd nemen energieleveranciers vaker zelf initiatieven om het salderen voor huishoudens minder voordelig te maken. Dit doen ze door het invoeren van zogenaamde 'terugleverkosten', die in rekening worden gebracht voor de elektriciteit die door zonnepanelen aan het net wordt teruggeleverd. Deze kosten gelden zowel voor de netto teruggeleverde stroom als voor de gesaldeerde stroom.
Aangezien de salderingsregeling niet wordt afgeschaft, zullen meerdere leveranciers deze heffingen introduceren om de kosten te beperken.
Is het nog verstandig om zonnepanelen aan te schaffen?
Het installeren van zonnepanelen blijft een verstandige investering, zelfs wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Door de relatieve daling van de kosten voor zonnepanelen, duurt het ongeveer 6 jaar om de investering terug te verdienen, zelfs wanneer de afbouw van de salderingsregeling wordt meegenomen in de berekening. Bovendien kun je nog tot minstens 2025 volop profiteren van de salderingsregeling.
Energiecontracten met zonnepanelen vergelijken?
Op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met EnergieKiezer kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.
Vind nu gemakkelijk het beste energieleverancier met zonnepanelen met EnergieKiezer!