14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Mijn energiecontract loopt af: wat moet ik doen?

Wanneer je energiecontract eindigt, hoef je niet bang te zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Energie wordt namelijk in Nederland als essentieel beschouwd. Daarom is bij de wet geregeld dat een aflopend energiecontract automatisch wordt omgezet naar een variabel contract. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over wat je moet doen als je contract afloopt.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-1-2024
Laatste update: 3-4-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-1-2024
Laatste update: 3-4-2024

Wat kun je het beste doen als je energiecontract afloopt?

Wanneer je energiecontract afloopt, heb je meerdere mogelijkheden. Allereerst kun je ervoor kiezen het oude contract om te zetten. Dit wordt automatisch door de leverancier gedaan. Het contract wordt dan omgezet naar een variabel contract, tenzij de klant ervoor kiest om het contract te verlengen of op te zeggen.

Je kunt er ook voor kiezen om bij dezelfde energieleverancier te blijven zonder dat het contract automatisch wordt omgezet. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de energieleverancier zelf, omdat het aanbod kan verschillen.

Verder kun je ervoor kiezen over te stappen naar een nieuw contract bij een andere energieleverancier. Zo kun je profiteren van eventuele welkomstaanbiedingen, lagere tarieven of betere voorwaarden. Het is belangrijk om eerst goed energie te vergelijken voordat je een beslissing neemt, zodat je zeker weet dat je de beste deal krijgt voor jouw situatie. Via EnergieKiezer kun je gemakkelijk alle leveranciers vergelijken op basis van jouw wensen en behoeften om zo tot de beste keus voor jou te komen. 

Hoe lang voor einde energiecontract verlengen? 

Wanneer je kunt overstappen van energieleverancier is afhankelijk van de vorm van je contract. Heb je een contract voor onbepaalde tijd (variabel of dynamisch)? Dan kun je altijd overstappen van energie. Hierbij geldt wel een overstaptermijn van maximaal 30 dagen en een bedenktijd van ongeveer 14 dagen.

Heb je een contract voor bepaalde tijd (vast)? Dan kun je pas overstappen als je contract afloopt. Dit kun je het beste 6 tot 8 weken voordat het contract eindigt doen. Stap je eerder over? Dan kan het zijn dat je een overstapboete moet betalen. 

Wat gebeurt er als ik mijn energie contract niet verleng?

Wanneer jouw huidige contract eindigt en je besluit niet over te stappen, zal je contract automatisch verlengd worden naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd. De tarieven van je eerste contract zullen vervallen en je zult de standaardtarieven moeten betalen. Hierdoor zul je waarschijnlijk meer gaan betalen. Daarom is het voordeliger om jaarlijks energietarieven te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier.

Hoe kan ik mijn energiecontract opzeggen?

Wanneer je overstapt van energieleverancier, hoef je jouw oude contract niet op te zeggen. Dit wordt onderling geregeld door de leveranciers zelf. Je kunt dit gemakkelijk doen door contracten met elkaar te vergelijken via Energiekiezer. Je kunt eenvoudig je wensen en behoeften doorgeven om zo het meest geschikte contract te kiezen.

Hoe kies ik het juiste energiecontract?

Het kiezen van het juiste energiecontract kan afhangen van verschillende factoren. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

  • Vergelijk energiecontracten en tarieven Maak gebruik van online vergelijkers zoals Energiekiezer om verschillende energieleveranciers en hun tarieven te vergelijken. Hierbij kun je letten op zowel vaste als variabele tarieven.
  • Het type contract Overweeg welk type contract het beste bij je past. Je kunt kiezen tussen een vast contract voor stabiliteit, een variabel contract voor flexibiliteit, of een dynamisch contract dat de marktomstandigheden volgt.
  • Contractduur Bepaal hoe lang je aan het contract vast wilt zitten. Variabele contracten bieden meer flexibiliteit, maar langere contracten kunnen zekerheid bieden en soms voordeliger zijn.

Twijfel je? Of kom je er niet helemaal uit? De energie-experts van EnergieKiezer staan altijd voor je klaar om je te helpen.

Energieleveranciers vergelijken 

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de beste energieleverancier die bij je past.

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer!