14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Piek- en daluren energie

Heb je een dubbele of slimme elektriciteitsmeter? Dan kun je gebruikmaken van een dubbeltarief. Dit houdt in dat je, afhankelijk van het tijdstip, gebruikmaakt van een specifiek tarief: het normaaltarief of het daltarief. Op deze pagina leggen we alles uit over piek- en daluren.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 16-5-2024
Laatste update: 16-5-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 16-5-2024
Laatste update: 16-5-2024

Wat zijn piek- en daluren?

Piekuren zijn de uren op de dag waarin huishoudens en bedrijven het meeste energie verbruiken. Overdag wordt doorgaans meer stroom verbruikt, vandaar dat dit ook wel dagstroom wordt genoemd. Als je tijdens deze uren stroom afneemt, betaal je een hoger tarief voor je energie in vergelijking met de daluren. Een uitzondering hiervan is Greenchoice, daar betaal je juist een lager tarief tijdens de piekuren.

Wanneer zijn de piek- en daluren?

In veel gemeenten in Nederland gelden de daluren van 23:00 tot 7:00, behalve in de provincies Noord-Brabant en Limburg, waar deze uren van 21:00 tot 7:00 zijn. Tijdens deze periodes betaal je het daltarief voor de afgenomen energie. Ook in het weekend en op feestdagen geldt het daltarief gedurende de hele dag. Buiten deze uren en dagen geldt het normaaltarief, dat meestal duurder is. Het normaal- en daltarief worden ook wel het piek- en daltarief of hoog- en laagtarief genoemd.

De netbeheerder bepaalt de daluren, wat betekent dat de tijden kunnen verschillen per provincie.

Energietarieven dubbele- en enkele meter

Heb je een enkele meter? Dan betaal je altijd het enkeltarief voor stroom. Heb je een dubbele meter? Dan ontvang je automatisch het dubbeltarief, bestaande uit zowel een daltarief als een normaaltarief.

Enkeltarief:

Het enkeltarief is het tarief dat je betaalt voor je stroomverbruik wanneer je een enkele meter hebt, of wanneer je specifiek hebt gekozen voor een enkeltarief terwijl je wel een slimme meter hebt.

Dubbeltarief:

Het dubbeltarief bestaat uit twee soorten tarieven: het daltarief en het normaaltarief. Om hiervan gebruik te kunnen maken, heb je een dubbele of slimme meter nodig. Dit komt doordat je twee telwerken nodig hebt om de verschillende tarieven bij te houden.

Uitzonderingsgemeenten piek- en daluren

Naast Noord-Brabant en Limburg zijn er ook andere gemeenten waar het daltarief eerder begint dan 23:00 uur. Zo begint in Zuid-Holland het daltarief in sommige steden ook om 21:00 uur. Wil je weten welke steden dit zijn? Controleer dit dan bij de gemeente.

Energie vergelijken

Op zoek naar een nieuw energiecontract, of overweeg je over te stappen? Met EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract met EnergieKiezer.nl!