14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Dag- en nachtstroom

Dag- en nachtstroom is een energieconcept dat steeds populairder wordt onder huishoudens en bedrijven. Het idee is dat elektriciteit tegen verschillende tarieven wordt aangeboden gedurende verschillende tijdsperiodes gedurende de dag. Op deze manier kunnen consumenten zelf hun energieverbruik aanpassen en hierdoor profiteren van lagere tarieven tijdens de nachtperiode, wanneer de vraag naar elektriciteit over het algemeen lager is. Op deze pagina wordt alles rondom het dubbeltarief uitgelegd. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 24-7-2023
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 24-7-2023
Laatste update: 25-3-2024

Wat is dag- en nachtstroom?

Dag- en nachtstroom, ook wel tweevoudig of dubbeltarief genoemd, is een vorm van elektriciteitstarief waarbij verschillende prijzen gelden voor elektriciteitsverbruik op verschillende tijdstippen van de dag. De tarieven zijn gebaseerd op de hoeveelheid vraag en het aanbod. De elektriciteit is tijdens daluren goedkopen in vergelijking tot piekuren. Dit tariefsysteem is ontworpen om het elektriciteitsnet evenwichtiger te belasten en te zorgen voor een efficiënter gebruik van energie. Door het gebruik van dag- en nachtstroom kunnen huishoudens en bedrijven hun elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk verplaatsen naar de daluren, wanneer de prijzen lager zijn.

Hoe werkt dag- en nachtstroom?

Bij dag- en nachtstroom is het tarief afhankelijk van wanneer je energie afneemt. Zo wordt er gestimuleerd om meer te verbruiken tijdens daluren wanneer de vraag lager is. Het dubbeltarief werkt als volgt:

  • De energieleverancier hanteert twee verschillende prijzen: één voor nachttarief (daltarief) en één voor dagtarief (piektarief).  
  • De dag is opgedeeld in twee periodes: daluren en piekuren. De specifieke tijden waarop de periodes beginnen en eindigen verschillen per energieleverancier en provincie. 
  • Tariefverschil: Tijdens de daluren geldt er een lagere prijs voor elektriciteitsverbruik, terwijl tijdens de piekuren een hogere prijs geldt. Hierdoor worden consumenten gestimuleerd om hun energieverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de daluren. 
  • Huishoudelijke apparaten die veel energie verbruiken en niet onmiddellijk nodig zijn, zoals boilers, warmtepompen, wasmachines en vaatwassers, kunnen worden ingesteld om tijdens de daluren te werken. Zo kun je gebruik maken van lagere prijzen.

Waarom is er dag- en nachtstroom?

Er is dag- en nachtstroom omdat de vraag naar elektriciteit gedurende de dag verschilt van de vraag gedurende de nacht. Overdag is er meestal een hogere vraag naar elektriciteit, omdat mensen en bedrijven actief zijn en elektrische apparaten gebruiken. 's Nachts is de vraag naar elektriciteit over het algemeen lager, omdat veel mensen slapen en de meeste bedrijven inactief zijn.

Om het elektriciteitsnetwerk efficiënt te laten werken en de kosten te optimaliseren, hebben veel elektriciteitsleveranciers tarieven voor dag- en nachtstroom geïntroduceerd. Dit houdt in dat de prijs voor elektriciteit 's nachts lager is dan overdag, hiermee proberen ze mensen aan te moedigen om hun energieverbruik te verschuiven naar de nacht wanneer er minder vraag is.

Het doel hiervan is om het elektriciteitsnetwerk efficiënter te laten werken en de kosten te optimaliseren. Als meer mensen hun energieverbruik naar de nacht verplaatsen, kan de vraag naar elektriciteit overdag worden verminderd. Dit betekent dat minder piekbelasting op het netwerk optreedt, waardoor de capaciteit van het netwerk beter benut kan worden. Daarnaast kan het stimuleren van het gebruik van nachtstroom helpen bij het bevorderen van duurzame energieopwekking. Veel duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, zijn niet constant beschikbaar. Door mensen aan te moedigen hun energieverbruik naar perioden met een lagere vraag te verplaatsen, kan meer duurzame energie worden gebruikt wanneer deze beschikbaar is. Dit draagt bij aan een meer duurzaam energienetwerk.

Wat zijn de voor- en nadelen van dag- en nachtstroom?

De voordelen van het dubbeltarief zijn als volgt:

  • Lagere energietarieven:  Dubbeltarieven zijn meestal lager dan het reguliere normaaltarief. Dit kan resulteren in lagere energiekosten voor consumenten met een elektrische boiler, warmtepomp of elektrische voertuigen die voornamelijk 's nachts worden opgeladen.
  • Milieuvriendelijk:  Het gebruik van dubbeltarieven kan gunstig zijn voor het milieu, omdat het meestal afkomstig is van duurzame energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht. Het kan dus helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  • Flexibiliteit:  Bij het gebruik van dag- en nachtstroom kunnen consumenten profiteren van een flexibel tariefplan, waarbij ze hun energieverbruik zelf in de hand kunnen houden.

Nadelen van het dubbeltarief zijn als volgt:

  • Beperkt gebruik:  Om optimaal gebruik te kunnen maken van dag- en nachtstroom, moeten consumenten hun energieverbruik kunnen plannen en bepaalde apparaten alleen 's nachts laten draaien. Dit kan een uitdaging zijn voor huishoudens met een hogere energievraag of die overdag veel energie verbruiken.
  • Minder flexibiliteit in energieverbruik:  Het gebruik van dag- en nachtstroom kan beperkingen opleggen aan het moment waarop consumenten energie-intensieve apparaten kunnen gebruiken in vergelijking met een enkeltarief. 

Wat zijn de tarieven en prijzen voor dag- en nachtstroom?

De tarieven en prijzen voor dag- en nachtstroom kunnen verschillen per energieleverancier en regio. Over het algemeen is nachtstroom goedkoper dan dagstroom. Voor de exacte tarieven en prijzen kun je het beste de website van je energieleverancier raadplegen. Hier staat meestal een overzicht van de verschillende tarieven en prijzen voor dag- en nachtstroom. Ook kun je contact opnemen met de klantenservice van je energieleverancier voor meer informatie.

Wat zijn de tarieven en prijzen voor dag- en nachtstroom?

De tarieven en prijzen voor dag- en nachtstroom kunnen verschillen per energieleverancier en regio. Over het algemeen is nachtstroom goedkoper dan dagstroom. Voor de exacte tarieven en prijzen kun je het beste de website van je energieleverancier raadplegen. Hier staat meestal een overzicht van de verschillende tarieven en prijzen voor dag- en nachtstroom. Ook kun je contact opnemen met de klantenservice van je energieleverancier voor meer informatie.

Wat zijn de regels en voorwaarden rondom dag- en nachtstroom?

De exacte tijden waarop het daltarief en piektarief geldt, varieert per energieleverancier en regio. Over het algemeen vallen de daluren in de nacht, in het weekend en op feestdagen. Het weekend begint op vrijdag in op tijdstip wanneer normaal de nachtstroom ingaat. De piekuren vallen in de meeste provincies overdag tussen 7.00 tot 23.00 uur, wanneer de vraag naar elektriciteit het hoogst is. In Limburg en Noord-Brabant eindigt het piektarief om 21.00 uur.