14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Het is steeds lastiger om het juiste energiecontract te vinden

Het is de laatste tijd veel lastiger voor consumenten om het beste energiecontract te vinden. Er is namelijk veel meer keuze op de energiemarkt en het aanbod is steeds minder transparant. Door de uitbreidingen op de markt wordt het ingewikkelder. Op deze pagina leggen we uit hoe dat komt en wat je het beste kunt doen in jouw situatie. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 2-4-2024
Laatste update: 4-4-2024
Energiecontract vinden
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 2-4-2024
Laatste update: 4-4-2024

Veranderingen op de energiemarkt

Tijdens de energiecrisis van twee jaar geleden bleef het aanbod van vaste energiecontracten beperkt. Energieleveranciers richtten zich voornamelijk op variabele en dynamische contracten. Recentelijk hebben er echter verschuivingen plaatsgevonden; energieaanbieders omarmen nu massaal vaste contracten. Als consument heb je nu de keuze tussen een half jaar, 1 jaar of zelfs 3 jaar vast. Ook zien we een groei in dynamische energiecontracten. Daarnaast is de situatie ten opzichte van het begin van de oorlog in Oekraïne ook veranderd. Al deze ontwikkelingen op de energiemarkt beïnvloeden de prijzen en het aanbod. Momenteel is het aanbod veel diverser, met bijna maandelijkse aanpassingen van de energietarieven bij variabele contracten en een grotere variëteit aan vaste contracten.

Uitdagingen voor zonnepaneelbezitters

Met name voor huishoudens die zonnepanelen bezitten, is het een uitdaging om bij te blijven met alle veranderingen. Voor energieleveranciers zijn huishoudens die hun eigen stroom opwekken minder interessant, vooral als het gaat om langdurige contracten. Deze huishoudens kunnen bijvoorbeeld niet altijd hun prijzen voor twee jaar vastzetten of komen niet in aanmerking voor welkomstkortingen zoals andere consumenten. Bovendien worden ze vaker geconfronteerd met extra kosten, zoals terugleverkosten voor opgewekte stroom of een hoger vastrecht. Hierdoor wordt het steeds lastiger om een geschikt contract te vinden.

Waarom?

Een belangrijke reden voor de toenemende complexiteit bij het kiezen van een energiecontract is de grotere schommeling in energieprijzen. Mensen twijfelen over de beste optie: moeten ze hun prijzen nu voor een lange periode vastzetten of niet? De vergelijking tussen vaste en variabele contracten is vaak verwarrend geworden. Het maken van de juiste keuze voelt steeds meer als een gok, wat anders was dan de situatie voor de energiecrisis, toen de prijsschommelingen veel kleiner waren.  

Uitdagingen voor energieleveranciers

Verschillende partijen, zoals de ACM en energieleveranciers, streven naar meer duidelijkheid en betere vergelijkbaarheid van energiecontracten voor consumenten. Een mogelijke oplossing is het verminderen van welkomstkortingen en cadeaus. Ook kan het voordeliger zijn om terugleverkosten op dezelfde manier te berekenen voor alle klanten met zonnepanelen. Dit zou de keuzes vereenvoudigen en de transparantie vergroten. Echter, dit vereist wetswijzigingen en overleg tussen externe partijen. Toch is het belangrijk om de energiemarkt toegankelijker te maken.

EnergieKiezer.nl

EnergieKiezer.nl streeft ernaar om consumenten te helpen bij het vinden en selecteren van het juiste energiecontract. Ons doel is om klanten inzicht te bieden in energieprijzen en kosten. Daarom hebben we onze vergelijkingstool ontwikkeld. Via onze energievergelijker kunnen klanten eenvoudig ontdekken welk contract het beste bij hen past.

Op onze website bieden we ondersteuning aan klanten door belangrijk nieuws en informatie te verduidelijken. Als er nog steeds onduidelijkheden zijn, nodigen we klanten uit om contact op te nemen met onze klantenservice, waar altijd een energie-expert klaarstaat om te helpen.