14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Hoe werkt de Nederlandse Energiemarkt?

De Nederlandse energiemarkt kan voor velen ingewikkeld lijken. Ben jij benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij de levering van jouw energie en wil je begrijpen hoe de markt in elkaar zit? Op deze pagina leggen we het uit!

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 15-1-2024
Laatste update: 22-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 15-1-2024
Laatste update: 22-3-2024

Hoe zit de Nederlandse Energiemarkt in elkaar?

Sinds de introductie van vrije keuze op de Nederlandse energiemarkt in 2004, kun je als consument zelf je eigen energieleverancier kiezen. Ook is er vanaf dat moment onderscheid gemaakt tussen leveranciers en netbeheerders.

De grootste energieleveranciers in Nederland zijn: Vattenfall, Eneco en Essent en de grootste lokale netbeheerders zijn: Enexis, Alliander en Stedin. Verder wordt het beheer uitgevoerd door een overkoepelende partij genaamd TenneT. Energieleveranciers, netbeheerders en TenneT werken samen om ervoor te zorgen dat het Nederlandse elektriciteitsnetwerk goed blijft werken, elk vanuit hun eigen specifieke rol. 

Jouw energieleverancier levert de energie, die wordt ingekocht bij producenten en in sommige gevallen zelf geproduceerd. Deze energie wordt vervolgens verkocht aan huishoudens en bedrijven. Netbeheerders zorgen ervoor dat de elektriciteit bij jou thuis wordt geleverd en regelen het onderhoud en de installatie van de elektriciteits- en gasnetwerken. 

Welke energieleveranciers zijn er in Nederland?

In 2024 opereren ongeveer 60 energieleveranciers op de Nederlandse markt, zowel voor stroom als gas. Hierbij wordt onderscheid gemaakt op basis van de soort stroom die ze leveren (grijze of groene stroom) en aan wie ze leveren: particulieren of zakelijke consumenten.

De vijf grootste energieleveranciers in Nederland zijn Essent, Eneco, Vattenfall, Nuts Groep en Greenchoice. Deze bedrijven hebben de meeste klanten en bezitten het grootste marktaandeel.

Bovendien staan Eneco, Vattenfall en Essent bekend als de meest betrouwbare energieleveranciers. Dit komt door hun grote klantenbestand en hun lange betrouwbare geschiedenis op de energiemarkt.

In onderstaande afbeelding zijn alle energieleveranciers te zien die actief zijn op de Nederlandse markt.

Energieleveranciers 2024

Waar haalt Nederland haar energie vandaan?

Energiebedrijven kopen elektriciteit en gas in of produceren dit zelf. De aankopen vinden plaats op beurzen, zoals de ENDEX, de APX en de TTF. Op deze markten wordt energie verhandeld vanuit diverse Europese landen. Het gas dat je gebruikt kan bijvoorbeeld afkomstig zijn uit Noorwegen, terwijl de stroom uit Duitsland of België kan komen. De energienetwerken in de Europese Unie zijn met elkaar verbonden. 

Op het stroometiket van jouw contract kun je precies zien waar de leverancier de energie vandaan heeft gehaald en wat de samenstelling ervan is. 

Hoe ontstaan de tarieven voor elektriciteit?

De prijs op de elektriciteitsmarkt is voortdurend in beweging, dit komt door schommelingen in de vraag en het aanbod van energie. Tijdens de winter is er een grotere vraag naar energie, wat leidt tot prijsstijgingen. Andere externe factoren, zoals politieke onrust, hebben ook invloed op de energieprijzen. Daarnaast heeft de prijs van CO2-uitstoot impact op de energietarieven.

Aan de andere kant kan het aanbod van energie toenemen, doordat landen hun productie verhogen of vanwege bijvoorbeeld harde wind of veel zon, wat resulteert in lagere prijzen. Leveranciers kopen vaak veel in, waardoor ze een idee hebben van hun gemiddelde kosten en hun tarieven daarop kunnen baseren.

Welke contractvormen zijn er?

Er zijn op dit moment drie soorten energiecontracten beschikbaar: een vast energiecontract, een variabel energiecontract en een dynamisch energiecontract. Deze contracten vertonen onderling een aantal verschillen, namelijk:

Vast Energiecontract Een vast energiecontract heeft een vooraf bepaalde looptijd, meestal één of meerdere jaren. Gedurende deze periode blijven de energietarieven hetzelfde, ongeacht eventuele prijsschommelingen op de energiemarkt.

Variabel Energiecontract Bij een variabel energiecontract kunnen de energietarieven gedurende de looptijd van het contract fluctueren. Deze tarieven worden meestal beïnvloed door marktomstandigheden en kunnen per maand of per jaar veranderen.

Dynamisch Energiecontract Een dynamisch energiecontract gaat nog een stap verder in flexibiliteit. De tarieven kunnen variëren op basis van specifieke marktomstandigheden, zoals vraag en aanbod, weersomstandigheden of andere factoren die de energieprijzen beïnvloeden.

Wil je meer weten over de contractvormen?

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Veel Nederlanders blijven bij dezelfde energieleverancier terwijl het voordeliger is om over te stappen. Als consument kun je het beste energieleveranciers vergelijken en zo'n € 500,- besparen op je energierekening. De beste energievergelijker is EnergieKiezer. In de vergelijker van EnergieKiezer kun je gemakkelijk jouw wensen en verbruik doorgeven om zo tot het beste energiecontract voor jouw persoonlijke situatie te komen.

Hoe kun je overstappen naar een andere energieleverancier?

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer.nl!