14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Ook Essent en Vattenfall gaan terugleverkosten rekenen

Begin deze week heeft Eneco aangegeven dat klanten met zonnepanelen vanaf juni terugleverkosten gaan betalen. Zo gaan klanten 11,5 cent betalen voor ieder kilowattuur dat ze terugleveren aan het net. Ook Vattenfall en Essent zullen terugleverkosten in rekening gaan brengen.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 1-5-2024
Laatste update: 7-5-2024
essent en vattenfall terugleverkosten
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 1-5-2024
Laatste update: 7-5-2024

Waarom gaan klanten terugleverkosten betalen?

Energieleveranciers zijn gemiddeld honderden euro's per jaar kwijt aan klanten met zonnepanelen. Dit blijkt uit onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dit komt doordat huishoudens hun teruggeleverde stroom kunnen salderen. Hierdoor kunnen zonnepaneelhouders hun eigen stroom wegstrepen tegen de stroom die ze terugleveren over een heel jaar en hoeven daar niet voor te betalen. Zo kunnen klanten de goedkopere zonnestroom uit de zomer wegstrepen tegen de duurdere fossiele brandstof in de winter. Hierdoor kost het de energieleverancier geld. Door het invoeren van terugleverkosten hoeven zij niet alleen op te draaien voor deze kosten.

Essent en Vattenfall gaan ook terugleverkosten rekenen

Essent en Vattenfall, de andere twee grote energieleveranciers, hebben ook aangegeven dat ze terugleverkosten gaan rekenen. Het is nog niet bekend wat de exacte invulling hiervan gaat zijn. Essent wil namelijk dat de kosten eerlijk worden verdeeld en ook Vattenfall geeft aan een manier te zoeken om de kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen. EnergieKiezer houdt je op de hoogte!

Kritiek op terugleverkosten

Er is veel kritiek op energieleveranciers over het invoeren van de terugleverkosten. Dit komt met name doordat energieleveranciers nog steeds behoorlijk grote winsten maken. Zo maakte Vattenfall een winst van 1,43 miljard bekend over de eerste 3 maanden van dit jaar. Veel consumenten vinden het daarom onzin dat ze gestraft worden voor het terugleveren van stroom, omdat energieleveranciers beweren dat dit veel kosten met zich meebrengt. Toch is het wel degelijk zo dat energieleveranciers veel kosten hebben aan de huishoudens met zonnepanelen.

Wil jij weten wat op dit moment de beste energieleverancier is voor jou? Door het invullen van onze energievergelijker zie je in één oogopslag de terugleverkosten, terugleververgoedingen en het maandbedrag dat je gaat betalen.