14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Vanaf 22 januari 2024 is het Tijdelijk Noodfonds voor Energie van kracht. Gezinnen met een laag inkomen en hoge energiekosten kunnen vanaf deze week steun ontvangen van het Tijdelijk Noodfonds Energie. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie rondom het noodfonds. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 23-1-2024
Laatste update: 25-3-2024
tijdelijk noodfonds sluit eerder
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 23-1-2024
Laatste update: 25-3-2024

Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024? 

Het Noodfonds voor Energie is een compensatie voor huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening. Het is opgericht als reactie op de financiële druk die momenteel veel huishoudens ervaren als gevolg van de stijgende energieprijzen en het wegvallen van het prijsplafond, en de energietoeslag van € 1.300,- in 2023.

Het noodfonds financiert een deel van de energierekening gedurende een periode van zes maanden.

Je kan het noodfonds bereiken op het nummer: 085 - 088 1111

Heb ik recht op het Tijdelijk Noodfonds voor Energie?

Het Tijdelijk Noodfonds is een gezamenlijk initiatief van de overheid en energieleveranciers, bedoeld voor huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening. Om in aanmerking te komen voor de financiering, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het gezin heeft een inkomen dat maximaal 200% van het sociaal minimum bedraagt. Dit komt neer op een bedrag van € 3.200 voor alleenstaanden en € 4.480 voor samenwonenden, inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens moeten zelf een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier voor gas, elektriciteit en/of stadswarmte.
  • De energierekening mag, afhankelijk van het inkomen, niet hoger zijn dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Voor huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum mag de energierekening niet hoger zijn dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, en voor huishoudens tot 200% van het sociaal minimum mag dit niet hoger zijn dan 10%.
  • Het Noodfonds zal het overige bedrag van de energierekening betalen als deze hoger is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Hoeveel keert het Noodfonds Energie uit? 

De uitkering van het fonds is afhankelijk van jouw energierekening en gezamenlijk inkomen. Daarom hebben we het volgende rekenvoorbeeld opgesteld:

Stel, je woont samen met je partner en hebt een gezamenlijk inkomen van € 2.300,- en de maandelijkse energierekening is € 250,-. Je ontvangt het deel van je energierekening dat meer is dan 8% van het gezamenlijk inkomen. 8% van € 2.300,- is € 184,-. Dan ontvang je € 250 - € 184 = € 66,- per maand na je aanvraag. 

Waar kun je het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 aanvragen? 

Je kunt een aanvraag indienen voor het Tijdelijk Noodfonds voor Energie op de website www.noodfondsenergie.nl of via de bijbehorende app. Hier kunnen ook vrienden, familie of hulpverleners een aanvraag doen namens iemand anders.

Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met de hulplijn van het Noodfonds.

Door wie is het Tijdelijk Noodfonds Energie opgezet? 

Het Tijdelijk Noodfonds is een gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid en de energieleveranciers: Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam. Zij hebben gezamenlijk een bedrag van 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het komende jaar. Twee derde van dit bedrag is afkomstig van de overheid, terwijl het overige deel wordt gefinancierd door de energieleveranciers.

Als de energieprijzen opnieuw stijgen en daardoor meer mensen financiële hulp nodig hebben, dan zijn zowel de overheid als de energieleveranciers bereid om nog eens 30 miljoen extra euro te investeren.

Welk contract in 2024?

Naast het Noodfonds voor energie kun je ook op andere manieren besparen op je energierekening. Zo raad het ACM (Autoriteit Consument en Markt) aan een vast contract af te sluiten voor het komende jaar. 

Sinds 1 januari is het prijsplafond voor gas en stroom namelijk afgeschaft. Door een vast contract af te sluiten kun je de prijzen vast zetten, hierdoor kun je ruim € 500,- besparen en heb je als consument meer zekerheid.

Volgens de ACM is het momenteel gunstiger om een vast energiecontract af te sluiten in vergelijking tot een variabel contract.

Energiecontracten vergelijken

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer!