14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Vattenfall start met dynamisch energiecontract

Vattenfall gaat dynamische energiecontracten aanbieden aan mensen in Nederland. Hiermee wordt Vattenfall, na Budget Energie en Eneco, de derde grote energieleverancier die dit type energiecontract aanbiedt. Deze contracten stellen consumenten in staat om te profiteren van fluctuerende energieprijzen. Vattenfall gaat dit (voorlopig) alleen aanbieden aan huishoudens zonder zonnepanelen.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 4-3-2024
Laatste update: 4-4-2024
dynamisch energiecontract vattenfall
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 4-3-2024
Laatste update: 4-4-2024

Dynamisch energiecontract van Vattenfall duurder dan andere energieleveranciers

Het dynamische energiecontract van Vattenfall, genaamd Vattenfall FlexPrijs, is duurder dan die van andere energieleveranciers. Gebruikers kunnen in de app zien wat de prijzen voor gas en stroom voor de volgende dag zullen zijn. Dit maakt het mogelijk om te bepalen wat het beste moment is om bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien of de auto op te laden.

De keuze voor een dynamisch contract kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de vaste leveringskosten en de inkoopvergoedingen. De vaste leveringskosten van Vattenfall zijn € 7,95 per maand voor stroom en € 6,95 voor gas, met inkoopvergoedingen van respectievelijk € 0,0255 per kWh voor stroom en € 0,0611 per m³ voor gas. Deze kosten liggen relatief hoog in vergelijking met andere aanbieders.

Dynamische contracten zijn gebaseerd op de inkoopprijzen van Europese handelsbeurzen, wat betekent dat de energieprijzen regelmatig fluctueren. Klanten kunnen geld besparen door hun energieverbruik aan te passen aan momenten waarop de energieprijzen lager zijn

Vanaf 2025 zijn energieleveranciers verplicht om dynamisch contracten aan te bieden

Hoewel momenteel niet alle energieleveranciers een dynamisch contract hebben, zullen grote leveranciers zoals Engie, Oxxio, en Greenchoice dit jaar ook met een dynamisch contract komen op de Nederlandse energiemarkt. Wil je de energieleveranciers vergelijken die momenteel een dynamisch contract aanbieden? Maak dan gebruik van onze vergelijker.

Waarom kiezen voor een dynamisch energiecontract?

Het kiezen voor een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn voor huishoudens die actief de dynamische energieprijzen bijhouden en op basis daarvan huishoudelijke apparaten in- of uitschakelen. Dit kan leiden tot gunstige tarieven en besparingen op de energierekening. Echter, bij stijgende prijzen zal dit direct zichtbaar zijn op de energierekening, in tegenstelling tot bij een variabel of vast contract. Wanneer je voor een dynamisch contract van Vattenfall kiest, is een slimme meter vereist. Vattenfall moet kunnen zien wanneer je elektriciteit of gas verbruikt om het juiste tarief in rekening te kunnen brengen.