14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Wat verandert er per 1 januari 2024 voor je energierekening?

Per 1 januari veranderen er een aantal zaken met betrekking tot je energierekening; deze veranderingen hebben onder andere invloed op jouw kosten. Op deze pagina vind je alle belangrijke veranderingen die zich voordoen in 2024.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-12-2023
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-12-2023
Laatste update: 25-3-2024

Energiebelasting verschuift

Vanaf 1 januari 2024 stijgt de energiebelasting voor gas en daalt de belasting op stroom. Hierdoor zullen de energieprijzen verschuiven. De verwachting is dat de energieprijzen stabiel blijven. De overheid wil op deze manier mensen stimuleren om minder gas te gebruiken.

Gastarief stijgt

De energiebelasting op gas zal aanzienlijk stijgen in 2024, een stijging van ongeveer 20%. De gasprijs per m³ zal dan met meer dan 11 cent per kuub zal stijgen.

Stroomtarief daalt

Daarentegen daalt het stroomtarief met ongeveer 13,5%. De stroomprijs per kWh daalt dan met 2,1 cent. Hierdoor zullen jouw stroomkosten per maand enigszins dalen. 

Stijging heffingskorting

In 2024 gaat de heffingskorting, ook bekend als "vermindering energiebelasting", ietwat omhoog. Deze korting op de energierekening is voor huishoudens met elektriciteitverbruik erg voordelig. De heffingskorting stijgt van € 596,86 naar € 631,39, dit is een stijging van ongeveer 5%.

Prijsplafond en energietoeslag

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 tot 31 december 2023 was er een maximumtarief van kracht. Dit was bedoeld als een tegemoetkoming voor huishoudens, zzp'ers en kleine bedrijven om de energie betaalbaar te houden tijdens de energiecrisis. Hierdoor hadden zij een vastgestelde maximale prijs betaalden voor elektriciteit en gas.

Vanaf 1 januari 2024 wordt het maximumtarief afgeschaft. Dit betekent dat consumenten en kleine verbruikers de volledige kosten voor elektriciteit en gas moeten betalen. Wanneer de energieprijzen stijgen, zul je daadwerkelijk deze prijzen moeten betalen. 

Energietoeslag

De energietoeslag van € 1.300 wordt in 2024 beëindigd. 

Hogere netbeheerskosten

Energieleveranciers verzorgen de levering van energie, terwijl netbeheerders verantwoordelijk zijn voor het transport en onderhoud ervan. De verwachting is dat de netbeheerkosten in 2024 zullen stijgen, wat zal leiden tot een hogere energierekening voor huishoudens. Deze stijging is het gevolg van prijsverhogingen voor hoogspanningsnetten.

Energie vergelijken? 

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier of wil je overstappen van energie? Dan kun je gemakkelijk alle energieleveranciers vergelijken via EnergieKiezer.nl. Je kunt energie vergelijken op basis van jouw eigen verbruik, contractvorm en duurzaamheid.