14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceOpen tot 17:00

Energieleverancier Zonneplan schakelt zonnepanelen tijdens piekmomenten uit

Energieleverancier Zonneplan gaat vanaf vandaag zonnepanelen op afstand tijdens piekmomenten uitschakelen. Dit doet de leverancier door middel van het aansturingsalgoritme Powerplay. Als klanten hieraan meedoen, ontvangen ze een bonus van ruim € 100,-.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-3-2024
Laatste update: 4-4-2024
Uitschakelen zonnepanelen Zonneplan
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-3-2024
Laatste update: 4-4-2024

Waarom schakelt Zonneplan zonnepanelen op afstand uit?

Zonneplan schakelt zonnepanelen op afstand uit vanwege een groeiend probleem: overbelasting van het energienet. Omdat steeds meer mensen zonnepanelen installeren, wordt het netwerk soms te zwaar belast. Vooral op zonnige dagen kan er meer zonne-energie worden opgewekt dan er op dat moment nodig is. Wat problemen kan veroorzaken op het netwerk.

Door zonnepanelen op afstand uit te schakelen tijdens deze piekmomenten kan Zonneplan helpen om overbelasting te voorkomen en het energienet stabiel te houden.

Hoe werkt terugleveren bij Zonneplan? 

Bij Zonneplan werkt het terugleveren van stroom als volgt:

De omvormers, die gekoppeld zijn aan de zonnepanelen, zetten de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Wanneer huishoudens meer stroom opwekken dan ze zelf verbruiken, wordt het overschot teruggeleverd aan het energienet. Vooral tijdens zonnige dagen, wanneer het aanbod van zonne-energie groter is dan de vraag, vindt dit plaats.

Voor klanten met een dynamisch energiecontract is de vergoeding afhankelijk van de energiemarkt. Klanten met een vast energiecontract ontvangen echter een vaste vergoeding voor teruggeleverde stroom, zelfs op momenten waarop er geen vraag is naar de energie. Dit kan extra kosten met zich meebrengen voor de energieleverancier.

Tijdens piekmomenten kan het energienetwerk moeite hebben om de teruggeleverde energie te verwerken, waardoor storingen of problemen kunnen optreden.

Wat is het voordeel voor klanten?

Als klant profiteer je van financiële voordelen wanneer je deelneemt aan dit initiatief. Naast een compensatie voor gemiste opbrengsten ontvang je als klant ook een bonus. Deze bonus kan oplopen tot ruim € 100,-. Het is een beloning van Zonneplan voor jouw bijdrage aan het stabiliseren van het energienetwerk.

Hoe kunnen zonnepaneelhouders voorkomen dat hun omvormer wordt uitgeschakeld?

Zonnepaneelhouders kunnen voorkomen dat hun omvormer wordt uitgeschakeld door hun voorkeur door te geven aan hun energieleverancier. Om toestemming te geven of in te trekken, kunnen zonnepaneelhouders gebruikmaken van een speciale app die door Zonneplan wordt verstrekt. Via deze app kunnen ze gemakkelijk hun voorkeuren beheren en beslissen of ze willen deelnemen aan het initiatief om de omvormers op afstand uit te schakelen. Zo blijf je controle hebben over je eigen energieproductie. 

Geen terugleverkosten bij Zonneplan

Zonneplan brengt geen terugleverkosten in rekening. Volgens Van der Linde geloven ze niet in het "straffen" van consumenten die hebben geïnvesteerd in verduurzaming en die de energietransitie verder helpen. In plaats daarvan richten ze zich op technologische ontwikkeling en willen ze de consument daarvan laten meeprofiteren.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, terugleverkosten, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Wil jij energie vergelijken met zonnepanelen? Maak dan gebruik van de vergelijker van EnergieKiezer.nl!