14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


De salderingsregeling verdwijnt in 2027

Gisteravond hebben PVV, VVD, NSC en BBB een coalitieakkoord bereikt. In dit akkoord staat dat ze per 2027 de salderingsregeling voor zonnepanelen voor kleinverbruikers willen afschaffen. Hierdoor kunnen huishoudens met zonnepanelen de jaarlijks teruggeleverde stroom niet meer wegstrepen tegen het jaarlijkse gebruik.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 16-5-2024
Laatste update: 16-5-2024
coalitieakkoord afschaffing salderinsregeling
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 16-5-2024
Laatste update: 16-5-2024

Salderingsregeling bestaat al sinds 2004

Hoewel de salderingsregeling sinds een aantal jaren een belangrijk onderwerp is in Nederland, bestaat de regeling al sinds 2004. Dit werd toen al gedaan om duurzame energie te stimuleren. Op dat moment hadden maar weinig huishoudens zonnepanelen, dus was de salderingsregeling op bijna niemand van toepassing. Volgens onderzoek van Netbeheer Nederland hebben op dit moment 2,6 miljoen huishoudens in Nederland zonnepanelen. Hierdoor is de salderingsregeling dus op dit moment wel op veel huishoudens van toepassing.

Door de salderingsregeling hebben energieleveranciers veel kosten aan huishoudens met zonnepanelen. Zonnepanelen wekken veel op in de zomer, waardoor er een groot aanbod aan energie is dat wordt teruggeleverd aan het net. Deze teruggeleverde stroom moet de energieleverancier tegen een lager tarief weer doorverkopen. Er is immers een te groot aanbod en minder vraag. Daarnaast moeten energieleveranciers in de winter dure stroom 'inkopen' en leveren aan de huishoudens met zonnepanelen. Doordat huishoudens met zonnepanelen door de salderingsregeling de dure stroom in de winter kunnen wegstrepen tegen de goedkope stroom in de zomer, kost dit de energieleveranciers veel geld. Om deze reden voeren steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening, om zo minder verlies te maken op klanten met zonnepanelen.

Wat gaat er gebeuren met de terugleverkosten?

Doordat de salderingsregeling per 1 januari 2027 verdwijnt, is de verwachting dat energieleveranciers ook stoppen met het rekenen van terugleverkosten. Deze terugleverkosten zijn namelijk ontstaan doordat energieleveranciers door de salderingsregeling zoveel extra kosten hadden aan klanten met zonnepanelen. Wanneer de regeling dus verdwijnt, is er geen reden meer om terugleverkosten te rekenen.

Energiebelasting omlaag voor ondernemers

Naast het afschaffen van de salderingsregeling voor kleinverbruikers gaat ook de energiebelasting voor ondernemers omlaag. Dit wordt gedaan om het vestigingsklimaat in Nederland te verbeteren. Afgelopen Prinsjesdag werd juist aangekondigd de energiebelasting te verhogen; dit wordt dus deels teruggedraaid door het aanstaande kabinet.