Certificaat van Oorsprong (CvO)
Een CvO is een belangrijk document in de energiemarkt en verplicht voor energieleveranciers. Het laat namelijk zien waar de afgenomen stroom vandaan komt en hoe het is opgewekt. Het is dus belangrijk voor zowel leveranciers als consumenten.
Waar staat CvO voor?
CvO staat voor certificaat van Oorsprong. Dit is een herkomstbewijs van grijze stroom. Het document geeft informatie over waar, wanneer en uit welke bron de energie is opgewekt. CvO'z werken hetzelfde als GvO's.
Een Certificaat van Oorsprong (CvO) staat voor 1 megawattuur (MWh) elektriciteit die op niet-duurzame wijze is geproduceerd. In Nederland is VertiCer de instantie die verantwoordelijk is voor het verstrekken van deze CvO's.
Wat doet een CvO?
Een certificaat van oorsprong (CvO) is een bewijs van herkomst van producten. In de energiesector vertelt een certificaat van oorsprong energie waar de stroom opgewekt is. De CvO geldt voor grijze energie, die wordt opgewekt uit steenkool, aardgas, aardolie en overige fossiele brandstoffen. Dit certificaat is ingevoerd per 1 januari 2020 en heeft als doel transparantie te bieden op de energiemarkt.
De CvO Het biedt consumenten inzicht in de herkomst van de stroom en de bronnen die worden gebruikt.
Wat is full disclosure?
Met de term 'full disclosure' wordt het certificeren van alle soorten stroom bedoeld. Voorheen was het de regel dat energieleveranciers alleen voor groene stroom een bewijs moesten aanleveren in de vorm van Garanties van Oorsprong. Echter, sinds 1 januari 2020 is het vereist dat dit voor alle geleverde elektriciteit wordt gedaan, gebruikmakend van Certificaten van Oorsprong.
Het bedrijf CertiQ verstrekt voor iedere megawattuur aan geproduceerde elektriciteit een certificaat, waardoor inzichtelijk wordt hoe de elektriciteit is geproduceerd. De methode van opwekking kan worden bekeken op het stroometiket van je leverancier.
Is een CvO verplicht?
Sinds 1 januari 2020 zijn alle energieleveranciers in Nederland verplicht om de afkomst van alle soorten stroom te onderbouwen met behulp van CvO's of GvO's.
Deze verplichting is ingevoerd om volledige transparantie te bieden aan consumenten en bedrijven over de herkomst van de elektriciteit die zij gebruiken. Het doel is om de consumenten te informeren over de impact van hun energieconsumptie op het milieu en om hen in staat te stellen weloverwogen keuzes te maken die bijdragen aan een duurzamere energievoorziening.
Wat is het verschil tussen een CvO en een GvO?
Het verschil tussen een Certificaat van Oorsprong (CvO) en een Garantie van Oorsprong (GvO) is als volgt: Garanties van Oorsprong (GvO's) zijn uitsluitend van toepassing op elektriciteit die wordt geproduceerd uit duurzame bronnen zoals wind, zon, waterkracht en biomassa. Daarentegen zijn Certificaten van Oorsprong (CvO's) van toepassing op elektriciteit die wordt opgewekt door het gebruik van brandstoffen zoals aardgas, kernenergie en steenkool.
Wil je meer lezen over GvO's? Lees hier meer!