14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





GVO (Garantie van Oorsprong)

GVO wordt vaak genoemd als het over stroom gaat, maar wat betekent het nu eigenlijk?

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 3-4-2024
Laatste update: 3-4-2024
garantie van oorsprong
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 3-4-2024
Laatste update: 3-4-2024

Betekenis GVO

GVO is de afkorting van Garantie van Oorsprong. Het is een certificaat waarmee wordt bewezen dat stroom op een duurzame manier is opgewekt. Om deze reden wordt het door mensen in de energiemarkt ook wel een groencertificaat genoemd. Eén GVO staat voor 1.000 kWh aan stroom. In het certificaat staat informatie over de energiebron, productie-installatie en de begindatum, einddatum en plaats van productie. Een GVO is slechts 1 jaar geldig na de maand waarin de energie is opgewekt.

Wie heeft het geïntroduceerd?

De Garantie van oorsprong certificaat is geïntroduceerd door de Europese Unie. Dit werd gedaan om het opwekken van groene stroom in Europa te stimuleren. De GVO-certificaat wordt in Nederland uitgegeven door VertiCer (voorheen CertiQ). Dit is een officiële instantie die is aangewezen door de Nederlandse overheid voor de uitgifte en registratie van deze certificaten. In andere landen worden GVO's ook geregistreerd en verhandeld via een officieel en gereguleerd systeem.

Waarvoor worden GVO's gebruikt?

Een Garantie van Oorsprong (GVO) worden gebruikt om aan te tonen dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. GVO's worden verhandeld op de Nederlandse en Europese markt. Zo kopen energieleveranciers stroom in, als ze zelf niet genoeg stroom opwekken.

In Nederland moeten energieleveranciers bewijzen waar de stroom die ze leveren vandaan komt. Naast GVO's voor groene stroom, heb je ook CVO's (Certificaat van oorsprong) voor grijze stroom. Beide kunnen verhandeld worden op de energiemarkt.

Wil je meer lezen over CvO's? Klik dan hier!

Greenwashing

In Nederland is er een grote vraag naar GVO's. Het aanbod in Nederland is namelijk bij lange na niet genoeg.  Nederlandse energieleveranciers gaan hierdoor de markt op om GVO's te kopen in het buitenland. Dit wordt vaak gedaan bij landen als IJsland, Noorwegen of Zweden. In deze landen wordt al jarenlang energie duurzaam opgewekt, hierdoor worden er gemakkelijk GVO-certificaten uitgegeven. Veel makkelijker dan in Nederland. Om deze reden worden er in deze landen ook GVO-certificaten gegeven aan energie die afkomstig is uit kolen of gas. Dit is dus gewoon grijze stroom. Nederlandse energieleveranciers kopen deze GVO's in en leveren deze stroom aan Nederlandse huishoudens. In werkelijkheid is deze stroom helemaal niet groen, maar zo wordt het wel verkocht. Dit wordt ook wel greenwashing genoemd.

100% groene stroom is dus niet altijd groene stroom. Alleen wanneer de stroom is opgewekt in Nederland en het label groene stroom heeft, is het ook daadwerkelijk groene stroom. Is de groene stroom afkomstig uit andere landen in Europa? Dan bestaat er een grote kans dat dit eigenlijk grijze stroom is.