14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceMorgen om 09:00 open

Hoe kies je in 2024 het beste energiecontract met zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan moet je op andere aspecten letten bij het vergelijken van energiecontracten. Dit maakt namelijk een groot verschil voor de hoogte van je energierekening. Maar welk contract past nu het beste bij jouw situatie? En waar moet je op letten? In dit artikel leggen we de belangrijkste informatie uit rondom het kiezen van een energiecontract met zonnepanelen in 2024.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-1-2024
Laatste update: 19-9-2024
Reken uit
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-1-2024
Laatste update: 19-9-2024

Wat is het beste energiecontract met zonnepanelen?

Het beste energiecontract met zonnepanelen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is belangrijk om een contract te kiezen dat het meest voordelig is op basis van jouw energieverbruik en opwekking. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden en tarieven van het energiecontract, zoals de looptijd, vaste of variabele of dynamische tarieven, en eventuele extra kosten.

Wanneer je zonnepanelen hebt, is het op het moment in de meeste gevallen voordeliger een vast contract te kiezen in plaats van een dynamisch of variabel contract. Een vast contract biedt zekerheid over een vast levertarief en teruglevertarief gedurende de looptijd van het contract, wat gunstig is als je meer energie opwekt dan je verbruikt.

Een dynamisch contract kan ook voordelig zijn: je betaalt dan de beursprijs plus een inkoopvergoeding voor energie. Als de energieprijzen laag zijn, betaal je minder. Daarentegen, kan het riskant zijn als de energieprijzen stijgen, aangezien je dan mogelijk meer gaat betalen voor je energie.

Over het algemeen is een dynamisch contract minder aantrekkelijk wanneer je zonnepanelen hebt. Bij dit type contract ben je afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit kan ongunstig zijn voor zonnepaneelbezitters, omdat je stroom teruglevert aan het net. De terugleververgoeding zal dus ook afhankelijk zijn van de schommelingen op de markt. Wanneer het erg zonnig is, zullen veel mensen stroom terugleveren aan het net, waardoor de vergoeding daalt door het overaanbod. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat de energieprijs negatief is en je een bedrag moet betalen om terug te leveren.

Welk energiecontract past het beste bij mijn situatie?

Om jou te helpen met het kiezen van het beste energiecontract hebben wij per situatie de voordeligste contracten in kaart gebracht. Dit vind je in de onderstaande keuzehulp:

Welk energiecontract met zonnepanelen?

Situatie 1: Je wekt ongeveer evenveel energie op als je verbruikt

Wek je evenveel energie op als je verbruikt? Dan is het verstandig om een contract te kiezen met lage vaste leveringskosten. Deze kosten betaal je namelijk maandelijks en is niet afhankelijk van je verbruik. Als je daarnaast ook gas afneemt, is het verstandig om ook het goedkoopste gastarief te kiezen.

Situatie 2: Je verbruikt meer energie dan dat je opwekt

Verbruik je meer energie dan je opwekt? Dan is het verstandig om in jouw situatie een contract te kiezen met voordelige tarieven.

Situatie 3: Je wekt meer energie op dan je verbruikt 

Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan krijgt je een terugleververgoeding voor stroom die extra opwekt dan verbruikt. Hierdoor is het verstandig om te kijken naar een contract met de hoogste terugleververgoeding. Zo verdien jij het meeste op de energie die je teruglevert aan het net.

Situatie 4: Je verbruik altijd direct je energie of slaat de energie op in een thuisbatterij/elektrische auto.

Wek je meer op dan je verbruikt en sla je dit op in een thuisbatterij of elektrische auto? Dan is het verstandig om te overwegen een dynamisch contract af te sluiten. Met een dynamisch energiecontract profiteer je namelijk van de schommelingen op de markt door energie op te slaan op goedkopere momenten en het overschot te verkopen wanneer er meer vraag is op de markt.

Wil je meer lezen over het beste energiecontract? Vind hier de beste energieleverancier met zonnepanelen!

Wat verandert er in 2024 voor mensen met zonnepanelen?

In 2024 veranderen er een aantal zaken voor mensen met zonnepanelen. Bij Vandebron en Budget Energie moet je nu een heffing betalen om terug te leveren aan het net. Deze heffing kan oplopen tot ongeveer € 90,- per maand en is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je opwekt. Dit initiatief is ingevoerd om de druk op het stroomnet te verminderen en heeft te maken met de inkoopkosten van energie. Bovendien overwegen ook andere energieleveranciers om een vergelijkbare heffing toe te passen.

Hoe werkt salderen in 2024?

Wanneer je zelf energie opwerkt, wordt de energie die je niet gebruikt, teruggeleverd aan het openbare net. De energieleverancier kijkt of je meer elektriciteit teruggeeft dan je verbruikt, of juist minder. Het verrekenen hiervan heet salderen. 

De manier van salderen verschilt per contractvorm. Bij dynamisch salderen wordt de energie die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd, nauwkeurig gemeten en verrekend op basis van de actuele energieprijzen. Dit is anders dan bij traditioneel salderen, hierbij wordt de teruggeleverde energie afgetrokken van het totale verbruik tegen een vast tarief.

In 2024 kun je alle stroom die je teruglevert nog salderen, vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzamerhand afgebouwd. Dit betekent dat je in 2024 nog steeds dezelfde prijs krijgt voor de teruggeleverde stroom als die je zelf verbruikt, maar dat dit in de jaren daarna geleidelijk zal verminderen. Het is dus verstandig om hiermee rekening te houden bij het investeren in zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking. 

Wil je meer lezen over salderen?

Waar op letten energiecontract met zonnepanelen?

Ben je van plan een nieuw energiecontract af te sluiten en heb je zonnepanelen? Dan zijn er een aantal belangrijke aspecten naast de tarieven van gas en stroom om op te letten. Let op de volgende zaken voordat je een energiecontract afsluit:

  • Controleer of er geen extra kosten aan vastzitten bij het terugleveren aan het net.

  • Bekijk de vaste leveringskosten.

  • Bekijk welke energieleverancier de beste salderingsregeling heeft. 

  • Controleer of je kunt profiteren van kortingen, zoals een welkomstkorting of cashback.

  • Bekijk de hoogte van de terugleververgoeding.

  • Controleer de contractvoorwaarden van de leverancier. 

Energiecontracten met zonnepanelen vergelijken? 

Op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met EnergieKiezer kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract voor zonnepanelen met EnergieKiezer!