Groene stroom uit de Waddenzee
Uit nieuwe rapporten van TNO blijkt dat de Waddeneilanden in 2030 al 83 % van hun stroombehoefte kunnen halen uit waterkracht. Op dit moment vinden er meerdere experimenten plaats; volgens TNO zou Texel volledig kunnen overstappen op Waddenstroom. Maar hoe wordt deze energie precies opgewekt, en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Waar komt groene stroom vandaan?
Groene stroom is energie die wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen, zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht. Het gebruik van groene stroom draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor het een duurzame en milieuvriendelijke optie is voor energieopwekking.
In Nederland werd voorheen veel gesproken over wind- en zonne-energie, maar nu kan energie uit water ook aan dit rijtje worden toegevoegd. Uit onderzoek van TNO blijkt dat stroom uit waterkracht veel potentie heeft voor Nederland. Het rapport toont aan dat het haalbaar is om in 2030 83 % van de stroombehoefte op de Waddeneilanden te voorzien van Waddenstroom, zo worden de eilanden bijna zelfvoorzienend.
Hoe wordt de energie opgewekt?
Er zijn drie technieken om elektriciteit op te wekken uit water: golfenergie, getijdenenergie en energie uit het verschil in zoutgehalte tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. TNO heeft onderzoek gedaan naar deze verschillende technieken, waarbij ook de bedrijven Slow Mill, SeaQurrent en Dutch Wave betrokken zijn. Zij hebben diverse apparaten ontwikkeld die bijdragen aan het opwekken van waterkracht.
SeaQurrent heeft de zogeheten onderwatervlieger ontwikkeld. Dit apparaat laat een spoel draaien tijdens eb en vloed. Slow Mill heeft een molen in het water gecreëerd die kracht kan halen uit golven. Daarnaast heeft Dutch Wave een drijvende cilinder gemaakt waardoor energie vrijkomt bij elke golfslag. Gezamenlijk schatten deze bedrijven in dat ze 30% van de benodigde energie uit de Waddenzee kunnen genereren.
Wat zijn de ecologische effecten van energie uit de Waddenzee?
Er zijn natuurlijk ook enkele uitdagingen bij het opwekken van energie uit water. Momenteel zijn er nog maar weinig technieken beschikbaar voor dit proces, en er zijn grote financiële investeringen voor nodig. Bovendien kan het volle stroomnet ook problemen veroorzaken. Aangezien de Waddenzee een beschermde natuurlijke omgeving is met een rijke biodiversiteit, is het noodzakelijk om verder onderzoek te doen naar de invloed van dit proces op het milieu, en de ecologische effecten moeten nog worden onderzocht. Dit is een belangrijke stap voordat bedrijven in aanmerking kunnen komen voor subsidies.
Wat zijn de voor- en nadelen van energie uit water?
De energiewinning van stroom uit water brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze zijn als volgt:
De golven en getijden zijn het hele jaar door en onuitputtelijk, waardoor ze andere duurzame energiebronnen goed kunnen aanvullen.
Doordat de stroom uit de Waddenzee lokaal wordt opgewekt, kan het goedkoop en snel worden getransporteerd naar de Wadden, wat resulteert in lagere transportkosten.
Het is goed te voorspellen hoeveel energie er zal worden opgewekt, omdat het bekend is wanneer het eb en vloed wordt.
Daarentegen zijn er op dit moment ook een aantal nadelen, namelijk:
Het ontwikkelen van de technieken om succesvol energie op te wekken vergt grote financiële investeringen.
Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de biodiversiteit van het Waddengebied.
Tot nu toe tonen de uitgevoerde onderzoeken geen enorme negatieve effecten op de biodiversiteit op kleine schaal; dit blijft echter een aandachtspunt.
Wat is de volgende stap?
Op dit moment wordt er nog volop onderzoek gedaan naar de technieken. Zo moeten de ecologische effecten nog worden onderzocht, en moeten de uitvindingen nog verder worden ontwikkeld. Deze onderzoeken zullen door het Waddenfonds worden ondersteund. Om de ontwikkeling van het Energie uit Water (EuW) te versnellen, is het noodzakelijk dat de Rijksoverheid op korte termijn een aantal hindernissen wegneemt.
Groene energie vergelijken
Wil je duurzame energie vergelijken? Dan ben je bij EnergieKiezer aan het juiste adres. In de vergelijker van EnergieKiezer kun je eenvoudig tarieven vergelijken op basis van jouw wensen en behoeften. Zo kun je nauwkeurig selecteren welke stroom je wilt afnemen en de herkomst hiervan bekijken.
Twijfel je over welk energiecontract het beste bij jouw verbruik past? Het Energie Team staat altijd klaar om je te helpen met al je vragen. Vergelijk nu!