14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Eneco gaat terugleverkosten invoeren

Eneco introduceert ook terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters. Nieuwe klanten en klanten met een flexibel contract betalen vanaf vandaag een hoger vastrecht, met een toename van 6 euro per maand.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 11-3-2024
Laatste update: 10-4-2024
Eneco terugleverkosten
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 11-3-2024
Laatste update: 10-4-2024

Aanpassingen in terugleverkosten

Aanvankelijk wordt het vastrecht voor zonnepaneelbezitters bij Eneco verhoogd naar 14,99 euro per maand, vergeleken met 8,99 euro die wordt gevraagd van klanten zonder zonnepanelen. Dit zal in de zomer echter veranderen. Het verhoogde vastrecht maakt plaats voor terugleverkosten, waarbij klanten per kilowattuur (kWh) gaan betalen. De exacte kosten voor teruglevering zijn nog onbekend. Deze wijziging geldt voor alle nieuwe en bestaande klanten met een flexibel contract. Naast Eneco hebben elf andere energieleveranciers, waaronder Budget Energie, Vandebron en Greenchoice, vergelijkbare terugleverkosten in hun voorwaarden opgenomen.

Reden voor verhoging van terugleverkosten

De stijging van de kosten is te wijten aan het grote aantal huishoudens met zonnepanelen die energie terugleveren aan het net. Aangezien zonnepanelen vooral energie opwekken wanneer de zon schijnt en dan energie terugleveren aan het net, leidt dit tot een overschot. Omdat energieleveranciers dit overschot soms met verlies moeten verkopen, verhogen ze de kosten voor teruglevering om niet zelf de financiële last te dragen.

Verlaging van de terugleververgoeding

Naast het verhogen van de kosten, ontvangen huishoudens met zonnepanelen ook een lagere vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Voor nieuwe contracten bedraagt deze vergoeding slechts 5 cent per kWh, een verlaging van de vroegere 9 cent per kWh. Hiermee sluit Eneco zich aan bij andere energieleveranciers die deze lagere vergoeding hanteren.

Eneco vergelijken met andere energieleveranciers

Twaalf energieleveranciers, waaronder Eneco, berekenen nu terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen. Met onze vergelijker krijg je een overzicht van alle energieleveranciers, inclusief de kosten en de terugleververgoedingen voor zonnepanelen. Zo vind je binnen enkele minuten de energiedeal die het beste bij jouw situatie past.