14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceOpen tot 17:00

Energieleverancier Greenchoice gaat vaste terugleverkosten rekenen

Ook energieleverancier Greenchoice gaat vaste terugleverkosten rekenen voor huishoudens met zonnepanelen. Dit is vandaag bekendgemaakt. Deze kosten gelden vanaf vandaag voor klanten met een vast contract en vanaf 1 augustus voor klanten met een variabel contract bij Greenchoice. Eerder, in februari, verhoogde Greenchoice al het vastrecht voor huishoudens met zonnepanelen.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2024
Laatste update: 20-6-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2024
Laatste update: 20-6-2024

Terugleverkosten bij Greenchoice

Bij Greenchoice betaal je nu € 0,11616 per kWh (voor 1-jarig vast en variabel contract) en € 0,12705 per kWh (voor 2- of 3-jarig vast contract) voor de stroom die je teruglevert. Je berekent de volledige terugleverkosten door het teruglevertarief te vermenigvuldigen met de hoeveelheid teruggeleverde stroom over een bepaalde periode. 

Op het tarievenblad vind je het tarief per kWh voor teruggeleverde stroom onder de 'variabele terugleverkosten'. Deze kosten worden in rekening gebracht zodra Greenchoice jouw teruglevering via de aansluiting registreert, ongeacht of dit bij aanvang of tijdens de looptijd van jouw leveringsovereenkomst gebeurt. 

Rekenvoorbeeld terugleverkosten Greenchoice

Bij Greenchoice betaal je terugleverkosten voor de stroom die je teruglevert. Maar hoe werkt dat precies? Om hier meer inzicht in te geven, hebben we de volgende rekenvoorbeelden opgesteld.

Situatie 1: Pim en Julia hebben een variabel energiecontract bij Greenchoice en 10 zonnepanelen op hun dak. De terugleverkosten bij een variabel contract zijn € 0,11616 per kWh. Jaarlijks leveren ze zo'n 2.500 kWh terug. 

2.500 x 0,11616 = € 290,40, jaarlijks zullen ze dus rond de € 290,- aan terugleverkosten betalen. 

Situatie 2: Sylvia en Peter hebben een vast energiecontract bij Greenchoice en 12 zonnepanelen op hun dak. De terugleverkosten bij een vast contract zijn € 0,12705 per kWh. Jaarlijks leveren ze ongeveer 2.800 kWh terug.

2.800 x € 0,12705 = € 355,75, jaarlijks zullen ze dus rond de € 355,- aan terugleverkosten betalen.

Wanneer gaan de terugleverkosten in?

Vanaf vandaag gelden de nieuwe terugleverkosten voor klanten die een nieuw contract afsluiten. Heb je een variabel energiecontract bij Greenchoice? Dan gaan deze kosten in vanaf 1 augustus.

Klanten met een vast contract blijven het hogere vastrecht van € 4,53 per maand betalen totdat hun contract afloopt. Voor deze klanten gelden ook geen terugleverkosten tot het einde van hun contractperiode.

Hoogste terugleververgoeding van Nederland

Naast het invoeren van terugleverkosten verhoogt Greenchoice de terugleververgoeding naar € 0,145 per kWh. Hiermee biedt Greenchoice de hoogste terugleververgoeding in Nederland,  in 2024 ligt dit bedrag tussen de € 0,03 en € 0,13 per kWh stroom. 

Hoe kan ik mijn terugleverkosten verlagen?

Wil je je terugleverkosten verlagen? Verbruik dan zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf. Dit doe je door overdag, wanneer je zonnepanelen energie produceren, zo veel mogelijk energie in huis te gebruiken. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, vaatwasser of droger overdag aan in plaats van later op de dag wanneer de zon minder fel schijnt.

Op deze manier lever je minder terug aan het net en hoef je minder energie van je energieleverancier in te kopen. Dit levert een dubbele besparing op je energiekosten op en voorkomt hogere terugleverkosten.

Energiecontract met zonnepanelen vergelijken

Wil je energiecontracten vergelijken om de beste energiedeal voor jouw situatie te vinden? Dan ben je bij EnergieKiezer.nl aan het juiste adres. Met EnergieKiezer.nl kun je in drie eenvoudige stappen alle contracten gemakkelijk vergelijken op basis van jouw behoeften. 

Of je nu op zoek bent naar zekerheid, duurzaamheid of de laagste prijs, wij helpen je de beste optie te vinden. Begin nu met vergelijken en ontdek de energiedeal die het beste bij jou past!