14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Stijgende gasprijzen: wat zijn de oorzaken en wat betekent dit voor jouw energiecontract?

De gasprijzen zijn de laatste tijd weer aan het stijgen, en deze trend baart velen zorgen. Wat zijn de redenen achter deze stijging en hoe kunnen consumenten zich hierop voorbereiden? In dit artikel zullen we de recente ontwikkelingen in de gasmarkt bespreken en wat dit betekent voor energiecontracten.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 7-3-2024
Laatste update: 10-4-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 7-3-2024
Laatste update: 10-4-2024

Waar staat de gasprijs nu?

De gasprijzen zijn de afgelopen periode weer flink gestegen. Momenteel schommelt de koers op de Title Transfer Facility (TTF) rond de 28 euro per megawattuur. Dit komt neer op ongeveer 27,3 cent per kuub gas. Aan het begin van vorige week (eind maart 2024) lag deze prijs nog rond de 24 euro. Dit is een stijging van bijna 17 procent. Wat directe gevolgen heeft voor consumenten en energieleveranciers.

Wat zijn de belangrijkste redenen achter deze stijging?

De recente stijging van de gasprijzen wordt veroorzaakt door twee belangrijke aspecten. Zo hebben Amerikaanse bedrijven besloten om de productie van vloeibaar natuurlijk gas (LNG) te verminderen. De grootste gasproducent van Amerika, EQT Corp, heeft laten weten dat ze de productie voor de maand maart met zo'n 30% zullen verlagen vanwege de lage gasprijzen. Deze vermindering verandert het aanbod wat resulteert in een stijging van de gasprijzen. Daarnaast is de Europese Unie bezig met voorbereidingen voor het vulseizoen, dit houdt in dat gasopslagfaciliteiten worden bijgevuld als voorbereiding op de hogere vraag naar gas tijdens de koudere maanden. Hoewel de gasopslag op dit moment goed gevuld is, zorgen deze veranderingen voor enige prijsdruk.

Blijft de gasprijs stijgen?

Op de lange termijn wordt een dalende trend voor de Europese gasprijs voorspeld. Vanaf 2025 wordt er een overschot verwacht op de globale gasmarkten. Dit wordt veroorzaakt door een toename van gasaanbod uit Qatar. Het is belangrijk om ook de kortetermijnrisico's in overweging te nemen, hoewel deze voorspellingen mogelijk hoop bieden voor consumenten op lagere gasprijzen in de toekomst. 

Wat betekent dit voor jouw energiecontract?

De stijgende gasprijzen hebben directe gevolgen voor zowel consumenten als energieleveranciers. Consumenten zullen hogere energierekeningen ontvangen, aangezien de kosten voor verwarming en gasapparaten stijgen. Om deze stijging in kosten tegen te gaan, kunnen consumenten overwegen om hun contract en kosten opnieuw in te zien en indien nodig over te stappen naar leveranciers met gunstigere tarieven.

Energiecontracten vergelijken

Wil jij inzicht in de huidige tarieven van alle energieleveranciers in Nederland? Gebruik dan de energievergelijker van EnergieKiezer! Hiermee zie je in één oogopslag de stroom- en gastarieven van alle contractvormen die worden aangeboden. Op basis van jouw verbruik krijg je inzicht in welk contract het meest voordelig is in jouw situatie. Ook kan je gasprijzen vergelijken bij EnergieKiezer.

Heb je vragen of loop je ergens vast? Onze energie-experts staan klaar om je te helpen.