14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om thuis energie op te wekken. Maar voor veel mensen kan de gedachte aan het aanschaffen ervan overweldigend zijn. Hoe begin je eraan? Hoeveel panelen heb je eigenlijk nodig? Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie. 

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 3-4-2024
Laatste update: 15-4-2024

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 3-4-2024
Laatste update: 15-4-2024

Wat is de gewenste opbrengst van zonnepanelen?

In Nederland zijn zonnepanelen erg populair. Voor de meeste huishoudens is het echter niet rendabel om meer elektriciteit op te wekken dan zij verbruiken. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel kilowattuur (kWh) energie je jaarlijks verbruikt. 

Op basis van jouw verbruik kun je inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In de onderstaande tabel zie je het gemiddelde verbruik per huishouden. 

*Als je jouw exacte verbruik niet weet kun je op basis van deze gegevens inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

Gemiddeld verbruik stroom

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn verbruik?

Het is financieel het voordeligst wanneer je precies genoeg zonnepanelen hebt om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken. Dit geldt in ieder geval tot het einde van het jaar. Als je verwacht meer stroom te gaan gebruiken, bijvoorbeeld door over te stappen op elektrisch rijden, inductie koken, of door de overweging van een (hybride) warmtepomp, dan kan het lonen om extra zonnepanelen te installeren.

Om het aantal zonnepanelen te bepalen, heb je de volgende informatie nodig:

  • Een schatting van de opbrengst (het vermogen) van de zonnepanelen.
  • Je eigen energierekening om te zien hoeveel stroom je per jaar verbruikt.
  • Als je van plan bent een (hybride) warmtepomp of elektrische auto aan te schaffen, tel dan dat extra verbruik op bij je huidige jaarverbruik.
  • Informatie over de afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak is ook belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen.

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Het aantal benodigde panelen hangt af van het vermogen van de zonnepanelen, uitgedrukt in wattpiek (Wp). Zonnepanelen een gemiddeld vermogen van 350 Wp per paneel. 

Met de volgende formule kun je het aantal panelen berekenen, waarbij je rekening houdt met eventuele panelen met een hoger of lager vermogen: (Gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (vermogen per paneel in wattpiek).

Zo kun je gemakkelijk het aantal benodigde panelen te bepalen, ongeacht het vermogen van de gebruikte zonnepanelen.

Rekenvoorbeelden zonnepanelen

Om de formule duidelijker te maken hebben we de volgende rekenvoorbeelden opgesteld. 

Rekenvoorbeeld 1

Piet wil graag zonnepanelen op zijn dak. Piet zijn gezin bestaat uit 4 personen en heeft een gemiddeld verbruik van 4.500 kWh. We gaan uit van een vermogen van 350 Wp per paneel. De berekening is als volgt: 

4.500 kWh x 1,1 = 4.950 kWh, 4.950 : 350 ≈ 14. Piet heeft dus 14 panelen nodig.

Rekenvoorbeeld 2

Fleur woont samen met haar vriend. Zij willen ook graag zonnepanelen op hun dak. Ze hebben samen een gemiddeld verbruik van 2.500 kWh. We gaan uit van een vermogen van 350 Wp per paneel. De berekening is als volgt: 

2.500 kWh x 1,1 = 2.750 kWh, 2.750 : 350 ≈ 7. Fleur heeft dus 7 panelen nodig. 

Waar moet ik op letten bij het installeren van zonnepanelen?

Bij het installeren van zonnepanelen zijn er enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

Energieverbruik: Begin met het beoordelen van je huidige energieverbruik en denk na over toekomstige veranderingen, zoals het gebruik van een elektrische auto of een warmtepomp. Dit helpt je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Soort zonnepanelen: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. Elk type heeft zijn eigen vermogen en efficiëntie. Onderzoek op basis van deze informatie welke panelen het beste bij jouw situatie passen.

Specificaties van de panelen: Bekijk de afmetingen, het vermogen in wattpiek (Wp) en de garantie van de zonnepanelen. Op basis van deze informatie kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

De omvormer: De omvormer is belangrijk voor de prestatie van je zonnepanelen. Laat een professional de juiste combinatie van panelen en omvormer bepalen op basis van jouw dak, schaduw en andere factoren.

Salderingsregeling: Houd rekening met de huidige salderingsregeling en eventuele terugleverkosten. Deze kunnen jouw energierekening beïnvloeden.

Wil je weten wat de beste energieleverancier is met zonnepanelen? Klik hier

Energie met zonnepanelen vergelijken

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, terugleverkosten, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Wil jij energie vergelijken met zonnepanelen? Maak dan gebruik van de vergelijker van EnergieKiezer.nl!