14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Kernenergie

Kernenergie is een veelbesproken onderwerp in de wereld van energie en milieubescherming. Het verwijst naar de energie die vrijkomt door het splijten van atoomkernen in een proces genaamd kernsplitsing. Deze vorm van energieopwekking wordt vaak geprezen vanwege de grote hoeveelheden energie die het kan leveren, maar het roept ook zorgen op vanwege de risico's voor mens en milieu. In dit artikel behandelen we de belangrijkste vragen rondom kernenergie. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-1-2024
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-1-2024
Laatste update: 25-3-2024

Wat is kernenergie?

Kernenergie is een vorm van energie die vrij komt wanneer uraniumerts splijt. Dit proces zorgt voor een enorme hoeveelheid energie die kan worden omgezet in elektriciteit in kerncentrales. Kernenergie is een zeer efficiënte vorm van energieopwekking wat relatief weinig CO2-uitstoot veroorzaakt in vergelijking met fossiele brandstoffen.  Kernenergie een belangrijke bron van energieopwekking in de wereld. 

Waar bestaat kernenergie uit?

Kernenergie bestaat uit de energie die vrijkomt door het proces van kernsplitsing of kernfusie in de kern van een atoom. Het kernsplitsingsproces wordt meestal gebruikt in kerncentrales om elektriciteit op te wekken. Hierbij worden uranium- of plutoniumkernen gebombardeerd met neutronen, waardoor ze splijten in kleinere kernen, met daarbij vrijkomende energie. Deze energie wordt opgevangen en gebruikt om water te verwarmen, wat uiteindelijk stoom opwekt om turbines aan te drijven en elektriciteit op te wekken.

Wat voor invloed heeft kernenergie op het milieu?

Bij het opwekken van elektriciteit in een kerncentrale komt er geen CO₂ vrij. Alleen wordt tijdens de constructie en ontmanteling van de centrales, de winning en het transport van uranium, de verwerking en opslag van kernafval wel CO₂ uitgestoten.

Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC meldt dat over de hele levenscyclus gezien de totale uitstoot aan broeikasgassen van kernenergie ongeveer 40 keer lager is dan die van aardgas. Volgens het IPCC is dit ongeveer gelijk aan de uitstoot van windenergie en zelfs lager dan die van zonne-energie.

Omdat de voorraad uranium als splijtstof voor kernenergie eindig is, wordt kernenergie niet beschouwd als een hernieuwbare energiebron, zoals het geval is bij wind- en zonne-energie. 

Wat gebeurd er met kernafval?

Kernenergie produceert nucleair afval, welke een gevaar vormt voor de gezondheid en het milieu als het niet op de juiste manier wordt afgehandeld en geïsoleerd. De straling van dit afval kan schadelijk zijn voor levende organismen.

Sommige vormen van nucleair afval blijven tientallen jaren actief, terwijl andere honderdduizenden jaren radioactief blijven. Het is daarom van groot belang dat dit afval veilig wordt opgeslagen, hoewel er op dit moment nog geen definitieve oplossing voor is.

In Nederland wordt nucleair afval opgeslagen in speciale faciliteiten in dezelfde gemeente als waar de enige kerncentrale van Nederland zich bevindt. 

Wat zijn de voor- en nadelen van kernenergie?

Kernenergie heeft zowel voor- als nadelen, de voordelen van kernenergie zijn als volgt:

  • Lage CO2-uitstoot: Kerncentrales produceren elektriciteit met een lage uitstoot van kooldioxide in vergelijking met fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas. 
  • Hoge energieopbrengst: Kernenergie heeft een hoge energiedichtheid, wat betekent dat het relatief kleine hoeveelheden brandstof nodig heeft om grote hoeveelheden elektriciteit te produceren.
  • Continue stroomproductie: Kerncentrales kunnen continu elektriciteit produceren, ongeacht weersomstandigheden, in tegenstelling tot hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie die afhankelijk zijn van natuurlijke omstandigheden.

Kernenergie kent ook een aantal nadelen, waaronder:

  • Kernafval: Een van de grootste zorgen rond kernenergie is het beheer van radioactief afval. Dit afval blijft duizenden jaren gevaarlijk en vereist veilige opslag en beheer om mogelijke gevaren voor het milieu en de menselijke gezondheid te minimaliseren.
  • Risico op nucleaire ongevallen: Hoewel zeldzaam, kunnen nucleaire ongevallen ernstige gevolgen hebben voor mens en milieu. Zoals Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011).
  • Hoge bouw- en ontmantelingskosten: Het bouwen van kerncentrales vereist aanzienlijke kapitaalinvesteringen.

Energie vergelijken

Op zoek naar een nieuwe beste energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer.nl!