14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Miljoenen Nederlanders zitten vast aan hoge energiekosten door te vroeg vastgezet energiecontract

Miljoenen huishoudens in Nederland betalen honderden euro's extra aan gas en stroom omdat ze vorig jaar hun energiecontract te vroeg hebben vastgezet. Hoewel de prijzen voor gas en elektriciteit inmiddels zijn gedaald, blijven deze mensen nog steeds gebonden aan hun vaste contract.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-6-2024
Laatste update: 10-6-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-6-2024
Laatste update: 10-6-2024

Vast energiecontract

Een vast energiecontract biedt zekerheid: de energiekosten staan namelijk vast, waardoor je gedurende jouw contract niet voor onverwachte kosten komt te staan. Dit betekent ook dat je niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen, maar je hoeft ook niet meer te betalen als de prijzen stijgen. 

Nadat het lange tijd niet mogelijk was om een vast contract af te sluiten, hebben veel huishoudens in de tweede helft van 2023 massaal een vast energiecontract afgesloten, onder andere op aanraden van de ACM. 

Echter, het afgelopen jaar was niet het meest gunstige moment om energieprijzen vast te zetten, aangezien de prijzen tot april zijn gedaald. Momenteel is het voordeliger om een vast contract af te sluiten, omdat er nu meer aantrekkelijke aanbiedingen zijn voor mensen die kiezen voor vaste contracten. Daarentegen zien we nu weer een lichte stijging in de gasprijzen. 

Huishoudens met zonnepanelen

Huishoudens met zonnepanelen en een vast contract kunnen echter profiteren van deze keuze. Ze kunnen namelijk geld besparen door de terugleverkosten te ontlopen, wat hun energiekosten aanzienlijk kan verlagen. Door hun contract vast te zetten, kunnen ze de opbrengsten van hun zonne-energie maximaliseren zonder terugleverkosten te betalen.  

Het vastzetten van je energiecontract blijft een risico. Het geeft wel stabiliteit en beschermt tegen prijsstijgingen, maar het is moeilijk te zeggen of dit op de lange termijn voordeliger zal zijn. 

Energiecontracten vergelijken

Wil je weten of jouw energiecontract nog steeds de meest voordelige optie is, of overweeg je over te stappen naar een ander contract? Dan ben je bij EnergieKiezer.nl aan het juiste adres. Via onze energievergelijker kun je eenvoudig alle energieleveranciers en contracten met elkaar vergelijken. Zo krijg je inzicht in de verschillende tarieven, voorwaarden en mogelijke besparingen, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw behoeften en budget.